Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε όταν τρέχουμε σε ζέστη ή κρύο

 Michael Wardian   13:26 24-02-2021  

Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε όταν τρέχουμε σε ζέστη ή κρύο


Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αγώνες μεγάλης απόστασης όπως είναι ο Μαραθώνιος, είναι η θερμοκρασία που θα συναντήσουμε. Είτε τρέχουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε σε αρκετά χαμηλές, η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό του μαραθωνίου σας. Ξεχωριστό κομμάτι βέβαια είναι οι υπερβολικοί άνεμοι που μπορεί να συναντήσεις σε έναν τέτοιο αγώνα, το οποίο δύσκολα προβλέπεις.

Η θερμοκρασία λοιπόν επηρεάζει όλους τους δρομείς σε έναν μαραθώνιο αγώνα, αλλά οι αθλητές που είναι προετοιμασμένοι για τις αναμενόμενες συνθήκες έχουν ένα πλεονέκτημα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το όφελος για να μείνουν πιστοί στο ρυθμό τους, όταν κάποιοι θα σταματήσουν ή άλλοι δε θα μπορούσαν καν να αγωνιστούν.

Το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσομοιώσετε στις προπονήσεις σας, τις συνθήκες που θα τρέξετε ώστε να νιώσετε άνετα. Οι περισσότερες καιρικές συνθήκες μπορούν να προσομοιωθούν με βάσει το μέρος που θα προπονηθούμε και την τεχνική υποστήριξη που έχουμε. Αυτό θα πρέπει να γίνει όμως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας.

Όταν προετοιμάζομαι για αγώνες που θα έχουν ζεστές θερμοκρασίες, πρέπει να εκπαιδεύσω το σώμα μου σε συνθήκες πιο ζεστές απ' αυτές που περιμένω να αντιμετωπίσω, ούτως ώστε να κάνω το σώμα μου να νιώσει άνετα όταν θα έρθει η στιγμή να τις αντιμετωπίσω. Φοράω αρκετά ρούχα πάνω μου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τρέχω μέσα σε σάουνα, τρέχω την πιο ζεστή ώρα της ημέρας και τρέχω με περισσότερο βάρος, απ' αυτό που θα... μεταφέρω κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλα αυτά θα κάνουν το σώμα μου να αισθάνεται άνετο, όταν οι συνθήκες δε θα είναι οι κατάλληλες.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προπονηθείτε σε ψυχρότερες συνθήκες, σε κλιματικά χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε. Μπορείτε να τρέξετε κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι θερμοκρασία έχει πέσει ή μπορείτε να φοράτε πολύ λίγα ρούχα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Παράλληλα μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας τα λουτρά πάγου.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως το σώμα μας χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Τα σώματα είναι απίστευτα και προσαρμόζονται γρήγορα, αλλά μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις είναι όταν μεταβάλλονται συχνά οι συνθήκες. Αυτό το έζησα όταν έτρεξα 7 μαραθωνίους σε 7 ημέρες σε 7 ηπείρους. Ένας μαραθώνιος ήταν με πολικές θερμοκρασίες, ενώ ο άλλος μέσα σε λιγότερες από 8 ώρες σε συνθήκες φοβερής ζέστης. Η φροντίδα του σώματός σας είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχετε αυτό που θέλετε στο τέλος της ημέρας.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι όταν συναντήσετε συνθήκες κρύου στον αγώνα σας, σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός εξοπλισμός, ενώ όταν συναντήσετε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένοι, δροσεροί χρησιμοποιώντας ακόμα και πάγο, ενώ κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα αναζητήστε τη σκιά, αν είναι δυνατόν.