Τρέξιμο στο κρύο: Ποια είναι τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέξουμε

 Runbeat Team   20:01 24-12-2022  

Τρέξιμο στο κρύο: Ποια είναι τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέξουμε


Μπορεί μετά το πέρας ενός ζεστού καλοκαιριού να έρχονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες είναι καταλληλότερες για πολλούς δρομείς, ωστόσο το ψυχρό κλίμα σημαίνει και αλλαγή στο ντύσιμο, κάτι το οποίο μπορεί να φέρει δυσκολίες.

Τι ρουχισμό πρέπει να φορέσουμε; Ποια είναι τα βασικά οφέλη που μας δίνει το τρέξιμο τις ψυχρές ημέρες; Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σώμα μας θερμαίνεται γρήγορα. Έτσι λοιπόν όταν ντύνεστε για να βγείτε έξω και να ξεκινήσετε το τρέξιμο πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως ίσως τα, αρκετά πολλές φορές, ρούχα που έχετε βάλει να φέρουν υπερθέρμανση.

Tip: Όταν ντύνεστε για να τρέξετε σε κρύο καιρό, πρέπει να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει 10-20 βαθμούς παραπάνω από τη θερμοκρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. (Λάβετε υπόψη σας πως αυτός ο αριθμός εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ζεσταίνεστε, το ρυθμό και το χρόνο προπόνησης σας).

Από την άλλη πλευρά όταν σταματήσουμε το τρέξιμο, το σώμα μας κρυώνει πολύ γρήγορα, οπότε πρέπει να έχουμε έτοιμα τα στεγνά ρούχα προκειμένου να διαφύγουμε τον κίνδυνο κάποιου κρυώματος. Σωστό είναι να έχετε μαζί σας στεγνά ρούχα για να τα φορέσετε μόλις τελειώσετε το τρέξιμο.

Tip: Το ζεστό ντους θα μπορούσε να είναι ότι καλύτερο μετά από μία προπόνηση σε ψυχρό κλίμα, όταν αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο.

Τρέξιμο στο κρύο: Ποια είναι τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέξουμε runbeat.gr

Αν έχουμε τη δυνατότητα (όταν προπονούμαστε σε κάποιο στάδιο), θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το τρέξιμο με αρκετά ρούχα πάνω μας, έχοντας την αίσθηση της ζεστασιά κι έπειτα να παραμείνουμε με πιο λίγα ρούχα, όταν το σώμα μας έχει ξεκινήσει να ζεσταίνεται.

Tip: Μπορείτε να φορέσετε πάνω από την πρώτη στρώση κάποιο αντιανεμικό και έπειτα να το δέσετε στη μέση σας, όταν ζεσταθείτε.

Παρακάτω κάποια αξεσουάρ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν τρέχετε σε παγωμένη ατμόσφαιρα.

-Καλσόν/κολάν ή παντελόνι για τρέξιμο (που να καλύπτει όλα τα πόδια μας)

-Ισοθερμικό μακρυμάνικο μπλουζάκι

-Γάντια τρεξίματος

- Κορδέλα ή καπέλο (που να καλύπτει και τα αυτιά)

- Αντιανεμικό μπουφάν για τρέξιμο

 

- Κάλτσες για τρέξιμο

-Ποια είναι όμως τα οφέλη στο τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες;

Μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος: Οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορεί να διαμορφώσουν το ανεπιθύμητο λίπος σ' ένα διαφορετικό είδος λίπους που πραγματικά καίει θερμίδες. Πως όμως το εξηγεί η επιστήμη; Το λίπος στο σώμα μας δεν είναι όλο το ίδιο. Υπάρχει το λευκό, το καφέ και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις. Το καφέ λίπος είναι ο μεταβολικός ιστός που καίει θερμίδες και πάνω σ' αυτό βασίζεται η επιστήμη, όταν αναφέρει πως η έκθεση του σώματός μας σε κρύες θερμοκρασίες μετατρέπει το λευκό λίπος (που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας) σε καφέ. Αυτό σημαίνει ότι το τρέξιμο σε κρύο καιρό δεν θα μπορούσε μόνο να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει τη σύνθεση του σώματός σας.

Τρέξιμο στο κρύο: Ποια είναι τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέξουμε runbeat.gr

Το κρύο είναι στην πραγματικότητα ο ιδανικός καιρός για τρέξιμο: Όσο πιο ψυχρός είναι ο καιρός, τόσο λιγότερη θερμική πίεση έχει το σώμα σας, κάτι το οποίο καθιστά πιο εύκολο το τρέξιμο. Αντίθετα το τρέξιμο σε ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό μας. *Γι' αυτό και οι περισσότεροι μαραθώνιοι πραγματοποιούνται τους χειμερινούς μήνες.

Μας βοηθάει να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος και να μην πάρουμε παραπάνω κιλά: Το τρέξιμο είναι μία άσκηση που καίει αρκετές θερμίδες. Είναι βολικό, φτιάχνει τη διάθεση (κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται αρκετές ορμόνες) και πάνω απ' όλα ποτέ βαρετό. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την απώλεια ή διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Ιδιαίτερα τις ψυχρές ημέρες οι θερμίδες που μπορείς να κάψεις είναι πιο πολλές.

Διατηρεί ισχυρό τον μεταβολισμό σας: Το σώμα μας έχει "προγραμματιστεί" για να διατηρεί τα αποθέματα λίπους τις ψυχρές ημέρες, με το μεταβολισμό μας να επιβραδύνεται. Με την άσκηση στην ουσία ξεγελάς τον οργανισμό σου και τον αποτρέπεις την επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματός σου.