Πως θα παραμείνουμε ενεργοί προπονητικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα

 Runbeat Team   20:00 26-12-2022  

Πως θα παραμείνουμε ενεργοί προπονητικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα


Το κρύο, ο χειμώνας και οι γιορτές αποτελούν σίγουρα μία πολύ καλή… δικαιολογία για την αποφυγή κάποιας προπόνησης. Και σίγουρα, κάποιες μέρες «ρεπό» και ξεκούρασης δεν έκαναν ποτέ κακό σε κανένα. Όμως υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε ενεργοί προπονητικά τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ξεκινώντας, πολύ σημαντικό κομμάτι για το τρέξιμο στους χειμερινούς μήνες, είναι η επένδυση στον σωστό εξοπλισμό. Ένας δρομέας που επιθυμεί να βγει για τρέξιμο στο κρύο, την βροχή ή το χιόνι, πρέπει να έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα, όπως παπούτσια με ειδική σόλα, ζεστά αθλητικά ρούχα, και αξεσουάρ, που θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα την προπόνησή του. Σημαντικό tip είναι επίσης η απόκτηση μπουφάν με χρώμα που να φωσφορίζει στο σκοτάδι.

 

Επίσης, μεγάλη σημασία έχει η εύρεση της καλύτερης δυνατής διαδρομής, προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με κινδύνους. Η ουσία της συγκεκριμένης συμβουλής είναι ότι όλοι οι δρομείς πρέπει να έχουν σχεδιάσει από πριν την διαδρομή που θα ακολουθήσουν όταν βγουν για προπόνηση, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Διαλέγουμε μία διαδρομή με καλό φωτισμό, αποφεύγουμε τις επιφάνειες που γλιστρούν, και προσέχουμε το περιβάλλον που έχουμε επιλέξει για να τρέξουμε για τυχόν κλαδιά ή εμπόδια που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Τέλος, το τρέξιμο κυρίως την εορταστική περίοδο είναι κάτι που δεν πρέπει να μας πιέζει. Το ιδανικό είναι να το… πάμε αργά, να ακούσουμε το σώμα μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα πρώτα μας χιλιόμετρα στο χιόνι ή την βροχή, κυρίως μάλιστα εάν είναι η πρώτη μας φορά που δοκιμάζουμε κάτι αντίστοιχο. Μία καλή συμβουλή είναι να ξεκινήσετε με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι συνήθως την προπόνησή σας, και σταδιακά να την αυξάνετε.