Κ.Γκελαούζος: «Προτιμήστε να χάσετε μια απαιτητική προπόνηση λόγω ζέστης από το να την εκτελέσετε σε λάθος συνθήκες»

Κ.Γκελαούζος: «Προτιμήστε να χάσετε μια απαιτητική προπόνηση λόγω ζέστης από το να την εκτελέσετε σε λάθος συνθήκες»


Εύχομαι σε όλους πλέον και επίσημα καλό καλοκαίρι μιας και μπήκαμε στους μήνες του καλοκαιριού.

Σας έχω πει αρκετά μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες για το πως να αντιμετωπίζεται την ζέστη στην προπόνηση σας ώστε και να μην χάσετε προπόνηση και να έχετε μια καλή φυσική κατάσταση αλλά και να μην κινδυνέψετε να κάνετε κακό στον εαυτό σας!

Υπάρχουν και αλλά που μπορούμε να αναφέρουμε αλλά σιγά σιγά, έχουμε χρόνο μπροστά μας.

Ένα πράγμα που θα ήθελα όμως να επισημάνω διότι πολλές φορές στην σκέψη μου να σας γράψω αυτά που θέλω, αυτά που ξέρω και σκέφτομαι ξεχνάω ή αφήνω κάποια πράγματα να είναι αυτονόητα και δεν τα αναλύω τόσο, ενώ δεν είναι. Ένα από αυτά είναι ότι όσες φορές αναφέρω προπονήσεις μου σαν παράδειγμα προφανώς και δεν εννοώ να πάτε στους ίδιους ρυθμούς ή στις ίδιες εντάσεις ή ακόμα και στους ίδιους όγκους χιλιομέτρων!!

Για να φτάσω εγώ σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν πάνω από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς και επιμονής. Πολλές φορές με αρνητικό αποτέλεσμα. Εξάλλου συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει!

Όποτε τις περισσότερες φορές θα πρέπει να κάνετε τις αναγωγές στους δικούς σας ρυθμούς, όγκους και εντάσεις ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

 

Θα ήθελα πολύ να το κάνω εγώ αυτό ώστε να σας βοηθήσω περισσότερο και να το κάνω ακόμα πιο εύκολο αλλά δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος αλλά ούτε θα ήταν σωστό αφού θα έπρεπε να γνωρίζω προσωπικά τον καθένα ώστε να ξέρω με ποιον άνθρωπο έχω να κάνω, ποια είναι τα συν του και ποια τα πλην του στην προπόνηση.

Γι’ αυτό εξάλλου χρειαζόμαστε και έναν προπονητή! Είμαστε όλοι ξεχωριστοί όποτε στον καθένα μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά η ίδια προπόνηση. Και αφού κλείσουμε αυτό το θέμα εδώ ας προχωρήσουμε παρακάτω και ας μην μιλήσουμε για μια φορά με αριθμούς, ρυθμούς και εντάσεις αλλά ας πούμε πως θα κάνουμε την προπόνηση μας πιο εύκολη και ευχάριστη μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

Η προπόνηση το καλοκαίρι είναι περίεργη, μπορεί να μην έχουμε το κρύο, τις βροχές και τον αέρα να μας ταλαιπωρεί ψυχολογικά, αλλά κάθε φορά να τελειώνουμε με τον ήλιο να μας καίει και να το απολαμβάνουμε. Aυτό όμως δεν είναι το ιδανικό.

 

Η προπόνηση στον ήλιο θέλει μεγάλη προσοχή! Όσες πιθανότητες έχουμε να αρρωστήσουμε τον χειμώνα με το κρύο άλλες τόσες πιθανότητες έχουμε να μας συμβεί κάτι με τον ήλιο. Το καλοκαίρι χάνουμε πολλά υγρά με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος βιταμινών και ιχνοστοιχείων να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας και να μην αναπληρώνονται. Οι περισσότεροι δεν είμαστε μαθημένοι να πίνουμε 3 λίτρα νερό καθημερινά, ούτε να φτιάχνουμε φουλ φυσικούς χυμούς ή να τρώμε πληθώρα φρούτων. Πολλοί μάλιστα δεν έχουν ούτε τον χρόνο για να τα πραγματοποιήσουν αυτά! Το αποτέλεσμα όμως που μπορεί να προκύψει από την αφυδάτωση μας αλλά και από την μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι πολύ κακό. Κάποια από αυτά που μπορούμε να πάθουμε είναι: Αίσθημα υπερκόπωσης. Ζαλάδες. Νεύρα. Κράμπες. Κακή ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχουν σίγουρα και χειρότερα από αυτά αλλά εάν νιώσουμε κάποιο αυτά θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και να μην περιμένουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο. Κάποια συμπληρώματα διατροφής σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά δουλειά μου εμένα δεν είναι αυτή και δεν θα ήθελα να το παίξω ειδικός, υπάρχουν άνθρωποι και γι αυτήν την δουλειά που είναι καλό να απευθυνθείτε σε αυτούς ώστε να σας προτείνουν ότι χρειάζεται.

Εγώ αυτό που θα σας συμβούλευα είναι να επιλέγεται σωστά τις ώρες που θα κάνετε την προπόνηση, ακόμα και τις μέρες. Καλύτερα ακόμα να φτιάχνεται έτσι την προπόνησης σας και στις ώρες και στις μέρες ώστε να βρίσκεται μικρά παράθυρα κάθε φορά και το ενεργειακό σας κόστος να είναι κάθε φορά το μικρότερο!!!

Οι πρωινές πρωινές ώρες ως συνήθως είναι οι καλύτερες για προπόνηση αλλά για όσους δεν τους βολεύει αμέσως καλύτερο από αυτό θα ήταν αργά το απόγευμα. Ποτέ μην επιλέγεται αργά το πρωί ή μεσημεριανές ώρες. Είναι σκότωμα, κανονική αυτοκτονία!! Επίσης επιλέξτε σωστά τον ρουχισμό για κάθε τρέξιμο. Καπέλο πάντα σημαντικό! Αποφύγετε τα σκούρα χρώματα και προτιμήστε σορτσάκια και μπλουζάκια όπου θα αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει καλύτερα. Η μεγάλη απώλεια ιδρώτα είναι χάσιμο υγρών και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα χάσετε και κιλά. Πάντα νερό μαζί μας και όχι πολύ παγωμένο διότι δεν κάνει καλό στο σώμα μας, ειδικά στις μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσει το σώμα, εσείς να το ψύχετε απότομα. Με παγωμένο νερό θα διψάτε σύντομα περισσότερο, αυτό είναι κανόνας.

Δώστε στον οργανισμό σας όσο το δυνατόν περισσότερες δροσερές τροφές. Προσπαθήστε να βάλετε το νερό καθημερινά στην διατροφή σας. Είναι προτιμότερο να χάσετε μια απαιτητική προπόνηση επειδή έχει πολύ ζέστη ή δεν βρίσκεται τον χρόνο για να την κάνετε σωστά, παρά να την κάνετε στις λάθος συνθήκες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι να χάσετε πολύ περισσότερες προπονήσεις στο μέλλον.

Το καλοκαίρι είναι υπέροχο αλλά πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για όσους δεν προσέχουν!! Πάντα λειτουργούμε έξυπνα!!