Α. Βασιλείου, Βαλένθια, Φ. Ζησιμόπουλος και ο Καζαμίας του ΑΜΑ 2024 - Γράφει ο Στέφανος Αντωνάκης

 Στέφανος Αντωνάκης   14:46 23-01-2024  

Α. Βασιλείου, Βαλένθια, Φ. Ζησιμόπουλος και ο Καζαμίας του ΑΜΑ 2024 - Γράφει ο Στέφανος Αντωνάκης


Ο βασιλιάς της αντοχής είναι η ταχύτητα!

Α. Ο βασιλιάς της αντοχής είναι η ταχύτητα. Η περίπτωση της Άννας Βασιλείου.

Β. Βαλένθια, 03/12/2023. Σχόλια για 28 αθλητές.

Γ. Φώτης Ζησιμόπουλος, ο ταπεινός Ράμπο των υπεραποστάσεων.

Δ. ΑΜΑ 2024, ο Καζαμίας των πρωταθλητών.

Ε. Αποτελέσματα 1ου Δασκαλογιάννειου Δρόμου, 10/09/1995, Ανώπολη Σφακίων

ΣΤ Προσωπικό ευχαριστήριο.

Σχολιάζει ο Στέφανος Αντωνάκης.

Είθισται η αρχή ενός έτους να συνοδεύεται και από έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Η ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων των τελευταίων 12 μηνών, μαζί με κάποιες εκτιμήσεις για το τι θα φέρει ο καινούριος χρόνος μπορεί να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, τόσο ψυχαγωγική (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) όσο κι εκπαιδευτική – για τούτο και ο γράφοντας, με το παρόν άρθρο, θα ήθελε να σταθεί σε κάποια μόνο από τα πολλά σημαντικά που συνέβησαν στο χώρο μας το 2023. Γίναμε μάρτυρες στην κατάρριψη παγκοσμίων ρεκόρ, είδαμε μεγάλους αθλητές να πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις, παρακολουθήσαμε νέα κι ανερχόμενα παιδιά να αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον – το 2023 είχε απ’ όλα. Ωστόσο ο γράφοντας θα σταθεί εδώ στην περίπτωση της Άννας Βασιλείου, στον αγώνα (κάποιων εκ) των Ελλήνων που συμμετείχαν στο μαραθώνιο της Βαλένθια, και στον μεγάλο Σπαρταθλητή Φώτη Ζησιμόπουλο. Δεν αρκεί ποτέ ο χρόνος και ο χώρος για όλα, δυστυχώς – ας μου συγχωρέσει λοιπόν ο αναγνώστης το «μονομερές» του παρόντος κειμένου, κι ακόμη κι έτσι, ας είναι επιεικής κι ας το απολαύσει.

Το παρόν αφιερώνεται στην Αρχόντισσα της Κρήτης, Άννα Βασιλείου. Σε εκείνους που έχουν όνειρα και τολμούν να δουλέψουν για να τα κάνουν πράξη. Σε εκείνους που συνεχίζουν να κωπηλατούν όσο και αν τα νερά κατεβαίνουν ταραγμένα. Σε αυτούς που δεν χάνουν το θάρρος τους κι ακόμη κι όταν η ζωή φαντάζει παράλογη συνεχίζουν με χιούμορ, αγάπη και ενθουσιασμό. Σε εκείνους τέλος, που γνωρίζουν τη σημασία του να μοιράζεσαι. Και ας θυμάστε - όποιος τα συγχωράει όλα, θα τα έχει όλα συγχωρέσει στον εαυτό του. Και όποτε το κακό πληθαίνει, το μικρό καλό μεγαλώνει. Τις ευχές και την αγάπη μου σε όλους! Καλή χρονιά, με υγεία κι αγάπη, σε εσάς και τις οικογένειές σας!

 

Α. Ο βασιλιάς της αντοχής είναι η ταχύτητα! Η περίπτωση της Άννας Βασιλείου.

Ο μεγάλος Σπύρος Ανδριόπουλος (κάτοχος ανάμεσα στα άλλα των «στοιχειωμένων» πανελληνίων ρεκόρ σε 10000 μέτρα και Μαραθώνιο) το είχε πει με τον καλύτερο τρόπο. Για να τρέξεις έναν γρήγορο Μαραθώνιο πρέπει να είσαι γρήγορος και στις μικρότερες αποστάσεις, τελεία. Όσο αυστηρό και αν ακούγεται, όσο αφοριστικό κι αν φαίνεται, αν λάβεις υπ’ όψιν το ποιος το λέει, αποκτά άλλο ειδικό βάρος. Και ενώ το long run είναι απαραίτητο για έναν επιτυχημένο Μαραθώνιο, όταν οι χρόνοι πέφτουν, η ταχύτητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε εμφατικά το 2023, από την Άννα Βασιλείου (2:44’24’’, Βαλένθια, 03/12/2023).

Συνηθίζω να αποκαλώ την Άννα «αρχόντισσα», προσωνύμιο που της αξίζει στο έπακρο και προκύπτει τόσο από την αρχοντική της προσωπικότητα όσο και από τις αθλητικές τις επιδόσεις. Αθλήτρια εγνωσμένης αξίας στην ταχύτητα, όταν δοκίμασε εαυτόν στις μεγάλες αποστάσεις ήμασταν όλοι περίεργοι να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η ταχύτητά της ήταν δεδομένη – όπως και η σοβαρότητα, η πειθαρχία, η στοχοπροσήλωση και το ήθος της. Και μπορεί ο Μαραθώνιος να είναι εξ ορισμού βαθιά νερά, η Άννα είχε δώσει ωστόσο τα διαπιστευτήριά της.

Η συνέχεια γράφτηκε στους δρόμους. Πρώτος Μαραθώνιος στα Χανιά (08/05/2022), με 3:19’20’’, διερευνητικός και αναγνωριστικός. Έπειτα ήρθε ο ΑΜΑ την ίδια χρονιά, και 3:08’45’’, για μια εντυπωσιακή βελτίωση 10’35’’. Λίγο αργότερα, στο Ρότερνταμ, έρχεται το πρώτο sub 3 (2:55’59’’). Η Άννα είναι κατά 11’35’’ ταχύτερη, και το παιχνίδι πλέον σοβαρεύει. Δεν σταματάει εκεί, και στη Βαλένθια κάνει το 2:44’24’’ [περάσματα: 19’33’’ (5 χλμ) / 1:21’54’’ (21,1 χλμ) / 1:56’27’’ (30 χλμ) / 2:44’24’’ (τερματισμός), και πρώτο / δεύτερο μισό (1:21’54’’ / 1:22’30’’)]. Αλλιώς: τέσσερις Μαραθώνιοι σε 19 μήνες, και κάθε φορά βελτιώνει το χρόνο της κατά (σχεδόν) 10’00’’. Ποια θα είναι η συνέχεια; Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, πραγματικά – κι έχω την εντύπωση ότι ούτε εκείνη γνωρίζει! Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον είναι μπροστά της. Έχει την έμφυτη ταχύτητα, έχει την εμπειρία του πρωταθλητισμού, δουλεύει σκληρά, και όσο αποκτά εμπειρίες, τόσο καλύτερη θα γίνεται. Έχει στεφθεί ήδη πρωταθλήτρια ανοιχτού και κλειστού στίβου (23’’82 / 200 μέτρα, και 52’’50 / 400 μέτρα). Εάν δε κατακτήσει και τίτλο στην αντοχή, θα είναι η μόνη αθλήτρια στην Ελλάδα που θα το χει καταφέρει – οι ειδικοί τι λένε επ’ αυτού;! Εκτιμώ πάντως ότι ένα 2:39’00’’ στον εφετινό ΑΜΑ (και μια θέση στο βάθρο) είναι πλέον στόχος απόλυτα ρεαλιστικός. Διαθέτει τη γνώση, ξέρει να μαθαίνει, έχει την ταπεινότητα που χαρακτηρίζει τους μεγάλους, και έχει σύμμαχο και αρωγό έναν εξαιρετικό προπονητή, τον κο Αναστάση Βλατάκη (αλλά βεβαίως και τον πολύ αγαπητό σε όλους κύριο Αριστείδη Βισκαδουράκη, εκείνον που ανέδειξε την Άννα και την αδερφή της Ειρήνη, και στέκεται πάντα πνευματικός τους δάσκαλος). Θεωρώ λοιπόν ότι, πέραν των όσων έχει ήδη κατακτήσει, θα πετύχει σπουδαία πράγματα.

Άννα, κάποιες προσωπικές σκέψεις. Όταν τινάζεται ένα βέλος για να σε λαβώσει, βρίσκει έτοιμη τη λαβωματιά σου και δεν θα μπορεί να σε λαβώσει. Όσο πιο ασήμαντη πιστεύεις πως είσαι, τόσο πιο πολύ υπομένεις. Κι όταν πιστεύεις πως δεν είσαι τίποτα, υπομένεις τα πάντα. Με την καλοσύνη αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς μας, είναι η σωστή αντίδραση. Η παιδεία και ο χαρακτήρας μας είναι η ισχυρότερη γραμμή άμυνας ενάντια σε ένα κόσμο όπου ζητάει να σε εξαγοράσει, να σε δελεάσει, να αλλοιώσει το χαρακτήρα σου. Αν ξέρεις τι πιστεύεις και γιατί το πιστεύεις θα αποφύγεις τις δηλητηριώδεις σχέσεις, τις τοξικές δουλειές, τους φίλους του γλυκού νερού. Και πολλά άλλα δυσάρεστα πράγματα που πλήττουν όσους δεν έχουν κάτσει να σκεφτούν τι θέλουν και τι επιδιώκουν. Είσαι αυτό που έχουν ανάγκη από εσένα, όχι αυτό που είσαι. Το απλό στη ζωή μας είναι Άννα το καλύτερο, άδραξε την μέρα σου όπως και να είναι. Ζήσε το σήμερα, να είσαι ο εαυτός σου και ευγνώμων με αυτά που έχεις αποκτήσει και σου έχει φέρει η ζωή. Η ευημερία στους δρόμους αντοχής πραγματοποιείται με μικρούς στόχους όχι μεγάλους, με μικρά βήματα ενώ να δίνεις τη βάση στα μικροπράγματα και πάνω από όλα να είμαστε ταπεινοί δρομείς και άνθρωποι. Αγαπάμε τους ανθρώπους γιατί είμαστε εμείς Άννα λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, αυτό είναι το έργο όλων μας. Να έχουμε πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο σε όποια εμπόδια συναντήσουμε στην αθλητική μας πορεία, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις αναποδιές. Το μυαλό μας διαθέτει πάντα τη δύναμη να μας ξαναβάλει στο σωστό μονοπάτι. Μη περιμένεις τους πολιτικούς και την πολιτεία, φρόντισε μόνη σου τον εαυτό σου κάνοντας ένα βήμα εμπρός στηρίζοντας στις δυνάμεις σου. Στα όποια προβλήματα προκύπτουν μην τα αφήνεις να μεγαλώνουν, για όλα υπάρχει θεραπεία αρκεί να το προλάβεις στην αρχή του. Το εξασκημένο μυαλό καλλιεργεί την δημιουργικότητα, την ανεξαρτησία και αντιμετωπίζει τα προβλήματα λύνοντάς τα περισσότερο ακούγοντας παρά μιλώντας. Η δυστυχία των ανθρώπων είναι η γλώσσα τους. Η σιωπή είναι χρυσός. Μια βόλτα στη φύση θα καθαρίσει το μυαλό μας από το άγχος και ανανέωση σκέψης. Μετά ξεκινάς κάνοντας τη δουλειά σου σωστά και με υπομονή, και μετέτρεψε τα πρέπει σου σε μπορώ. Η ευτυχία κρύβεται στην προετοιμασία καλλιεργώντας την ευελιξία, αξιοπρέπεια, αρμονία, ηθική και ισορροπία στα πάντα. Αυτά είναι τα θεμέλια και ο νόμος της ευτυχίας στη ζωή. Ξέχνα το «εγώ» από μέσα σου, βάλτο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το εγώ είναι η ρίζα του κάθε κακού και φόβου. Προσπάθησε για το «εγώ κι εσύ γινόμαστε εμείς». Και ότι είναι πραγματικά δικό σου και για σένα, θα έρθει σε σένα. Γνωρίζοντας αυτό, χαλάρωσε και άστο.

Είσαι πρότυπο ήθους κι αξιοπρέπειας, κι αποτελείς έμπνευση και πρότυπο για τους νεότερους. Μας κάνεις κάθε φορά υπερήφανους. Ο Πόρτσια λέει «Νίκησες την καρδιά μας μα έχεις ακόμη και την δική σου να νικήσεις για να νικήσεις». Ευχαριστούμε για όλα!

 

Β. Βαλένθια, 03/12/2023. Σχόλια για 28 αθλητές.

Πουρνάρας Χρήστος «2.42.18» Ο ευγενής το Θείο υπάρχει μέσα του ο Σημαιοφόρος στους Έλληνες στη Βαλένθια. Με το ένα χέρι κρατούσε τη σημαία γιατί το άλλο ήταν στο γύψο σπασμένο. Για άλλη μια φορά μας δίδαξε ο ουρολόγος μας ότι το μυαλό και η ψυχή είναι πρώτιστος, όσο για την τακτική του στον αγώνα ήταν για σεμινάριο. Εύγε Χρήστο! Τρέχεις στον αγώνα με μία αφέλεια, αυτή όμως είναι που σε προστατεύει για να μην ναυαγήσεις! Χρήστο, στον επόμενο αγώνα, η αρχόντισσα Αννούλα του Χιονιά τι επίδοση θα κάνει; Εγώ νομίζω ότι θα πιάσει το χρόνο σας, ενώ εσύ κι ο Σταμάτης θα πάτε στα χιόνια με τον όμορφό σου γιο να παίξετε χιονοπόλεμο, και να φτιάξετε χιονάνθρωπο!!!

Πέτρος Μηνάς «2.42.38» Ο τολμηρός ήταν άξιος παραστάτης στους Έλληνες. Η εμφάνιση σου ήταν Μηνά πολύ καλή και θα γινόταν καλύτερη έως και 2 λεπτά αν ήσουν στην αρχή λίγο πιο συντηρητικός και θα γινόσουν εσύ ο Σημαιοφόρος στους Έλληνες! Αλλά και σαν παραστάτης μην το αγνοείς λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους βάζουν μπροστά τις ευχές μου, ανυπόμονε Μηνά! Ό,τι έγινε έγινε – όμως γίνεται μόνο ό,τι μπορεί να γίνει. Το μάθημα είσαι εσύ, κι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Κρητικός Κώστας « 2.43.07» Ο ρισκάρον. Μπορεί σαν επίδοση να είναι άριστη Κώστα αλλά η δυναμική σου ήταν για 2.38.00, σου το στέρησαν τα γρήγορα περάσματα στην αρχή! Μείνε στο ότι εμπότισες τη συλλογή σου με άλλο ένα αξιοπρεπή αγώνα, ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Εύγε Κώστα! Η υπομονή είναι αρετή. Εφάρμοσέ το στον επόμενο αγώνα σου και θα δικαιωθείς.

Σπυρονίκος Νίκος «2.43.39» ο βιαστικός, και σε εσένα Νίκο η δύναμη σου ήταν για 2.38.00 ίσως επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες γι αυτό να ρίσκαρες και ξεγελάστηκες. Δεν πειράζει το αύριο δεν θα είναι το ίδιο με το σήμερα, τόσοι αγώνες είναι μπροστά σου. Το μόνο είναι ότι κουράστηκες πολύ μετά το 30 Κ.Μ. Αλλά πάλι ωραίος και άνετος είσαι για νέες ονειρικές κατακτήσεις. Κερατέα ολέ!

Λαυρεντάκης Γιάννης «2.44.02» Ο αθόρυβος. Μεγάλη εμφάνιση και Ατ. Ρεκόρ. Πολύ μεθοδικός, άριστη στρατηγική που του έδωσε τη μέγιστη επίδοση. 1 μισό 1.22.13 2 μισό.1.21.49 μείον 26 δευτέρα. Γιάννη όταν σπέρνανε μυαλό πήρες όσο περισσότερο υπήρχε, είσαι αρχοντικό ανερχόμενο αστέρι! Λιγομίλητος όμως – για να μου πεις δυο λόγια, πρέπει να κάνω αίτηση στην αρχαιολογία και να περιμένω ένα χρόνο!

Παπαδάκης Σταμάτης «2.44.50» Ο διδάκτωρ. Η ευτυχία υπήρξε μεγάλη ψεύτρα και ειδικά όταν κυνηγάς το Α.τ ρεκόρ. Μείνε στην άριστη επίδοση που έκανες άσχετα αν ο τραυματισμός που σου βγήκε και άφησες τον αγώνα. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες δεν είναι αυτές που κάνουν οι μεγαλύτερο θόρυβο αλλά οι ώρες μας οι πιο σιωπηλές, απόλαυσε τις τώρα με ηρεμία. Πρόλαβες το κακό προτού πάθεις θλάση στο δικέφαλο και παρά τον πόνο προσπάθησες και τερμάτισες. Εύγε Σταμάτη!

Υ.Γ Σταμάτη καλοπροαίρετα που έχω το θάρρος. Σταμάτη ήθελες να γίνεις Γρηγόρης και να κάνεις το Α.τ ρεκόρ σου, έλα όμως που στο φίνις σου εμφανίστηκε η Αρχόντισσα η Αννούλα του χιονιά και σου υπενθύμισε ότι έρχεται ο χειμώνας και ετοιμάσου να πας στις 2 όμορφες κορούλες σου στα Χιόνια να φτιάξετε χιονάνθρωπους και να παίξετε χιονοπόλεμο και ας πάν στην ευχή τα ρεκόρ κι η Βαλένθια!

Κατσαντώνης Δημήτριος «2.44.53» Το κομπιούτερ. Άριστη εμφάνιση, μέγιστη επίδοση, τακτική για σεμινάριο. Πρώτο μισό 1.22.40 δεύτερο 1.22.13 μείον 27 δευτερόλεπτα. Δεν έχω λόγια για να σε σχολιάσω, ήσουν άρτιος σε όλα τα περάσματα. Μπράβο Δημήτρη! Νομίζω ότι είσαι έτοιμος να ανοίξεις σχολή περασμάτων για τον Μαραθώνιο!

Κουρκουρίκης Γιάννης «2.59.19» Ο διαχρονικός. Τεράστιος αθλητής και 10ός Ολυμπιονίκης στην κοπηλασία (Ατλάντα, 1996). Γιάννη έχω να σου πω τα περάσματα σου δείχνουν και την αξία σου. Για άλλη μια φορά μας έδειξες στην πράξη πως είναι η σωστή τακτική- στρατηγική. Πρώτο μισό 1.30.00 δεύτερο 1.29.19 και άντε γειά το τρίωρο. Όποιος ταυτίζεται με την επιτυχία, η επιτυχία τον καλωσορίζει με χαρά. Τις ευχές και την αγάπη μου Γιάννη!

Χαϊδεμένος Μάρκος «2.59.43» ο Συνειδητός. Πολύ καλή εμφάνιση σπάζοντας το φράγμα των 3 ωρών δουλεύοντας πάνω στα όρια σου στα κόκκινα από την αρχή, αλλά η πίστη που έχεις ότι μπορείς σε δικαίωσε και γι’ αυτό είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Ο τολμών νικά, Μάρκο μπράβο σου!

Μάνος Αστέριος «3.00.34» ο Άτυχος. Η εμφάνιση ήταν καλή αλλά στάθηκες πολύ πολύ άτυχος για 34 δευτερόλεπτα δεν έσπασες το φράγμα των 3 ωρών. Λες κάποιο μάτι στην εκκίνηση να σε μάτιασε ίσως; Μη σε νοιάζει την επόμενη φορά θα το συντρίψεις και θα το χαρείς περισσότερο γιατί είσαι πεισματάρης δρομέας. Εύγε!

Στεφανιδάκη Ελένη «3.03.50» Η record woman. Απίστευτη εμφάνιση μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία 50 συν. Άριστη στρατηγική από την όμορφη Χανιώτισσα. Ελένη τώρα θα σου βάλω δύσκολα για να κερδίσεις το Πρίμ πρέπει να σπάσεις το φράγμα των 3 ωρών. Τα εύσημα στον φιλήσυχο προπονητή σου κύριο Τσαλτάκη Γεώργιο που γυμνάζει και τον Σημαιοφόρο της Βαλένθιας, Πουρνάρα Χρήστο. Εύγε αστέρι Ελένη!

Βότσος Χρήστος «3.04.40» Η χρυσή καρδιά. Ήταν στην καλύτερη του κατάσταση όσο ποτέ άλλοτε αυτό το έδειξε στα 10 Κ.Μ στον A.M.A με ατ. Ρεκόρ. Στη Βαλένθια όμως και που τερμάτισε ήτα ήρωας, έτρεξε με ίωση. Χρήστο μην απογοητεύεσαι ο αθλητισμός τα έχει αυτά. Το ανεπανόρθωτο δεν το φτιάχνει κανείς, μόνο του φτιάχνεται. Το 2.30.00 θα σε περιμένει την επόμενη φορά. Σε ευχαριστώ γιατί και φέτος με περίμενες στο Α.Μ.Α στο 38 Κ.Μ για να με χειροκροτήσεις και να με εμψυχώσεις. Μπράβο Χρήστο, νίκη είναι ο τερματισμός.

Τούλας Χρήστος «3.06.54» Ο φωτεινός. Σαν εμφάνιση Χρήστο και επίδοση είναι καλή. Μπορεί η δύναμη σου να ήταν για πολύ καλύτερα σίγουρα. Πιστεύω ότι θα είχες κάποιο πρόβλημα και το δεύτερο μισό σου έφαγε τόσα λεπτά, δεν εξηγείται αλλιώς. Είσαι Χρήστο ήρεμος και ταπεινός που σημαίνει πως έχεις δύναμη και αξία, τις ευχές μου και τον σεβασμό μου! Ο αγώνας της ζωής συνεχίζεται. H απλότητα, η αγάπη κι η φυσικότητα των γνώσεων που διδάσκεις στους αθλητές σου είναι ύψιστος σκοπός της αθλητικής σου καλλιέργειας. Εύγε Χρήστο.

Νικόπουλος Γιάννης «2.53.54» Ο καπετάνιος. Μεγάλη εμφάνιση που συνοδεύτηκε με Ατ. Ρεκόρ. Άριστη τακτική πρώτο μισό -1.27.54 – δεύτερο 1.26.00 και εσένα Γιάννη η τακτική που ακολούθησες πρέπει να διδάσκετε. Έχεις την αγάπη μου καπετάνιε Γιάννη. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, κι εσύ πέρασες για άλλη μια φορά αλώβητος από το τρίγωνο των βερμούδων!

Λαμπράκης Ζαχαρίας «3.11.51» Ο διαβασμένος. Άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση και επίδοση, ήσουν διαβασμένος και γνώριζες τα όρια σου μέχρι που είναι και τα εφάρμοσες άρτια, με μία τακτική άριστη και πολύ δυνατό φίνις τα 2.195 μέτρα σε 10.05. Μπράβο σου Ζαχαρία!

Γιαναδάκης Μιχάλης «3.12.12» Ο υπολογιστής. Άριστη εμφάνιση, μέγιστη επίδοση, τακτική για σεμινάριο. Πρώτο μισό 1.36.28 – δεύτερο 1.35.44 μείον 42 δευτερόλεπτα. Μιχάλη είσαι άρχοντας, μας έδωσες τα φώτα σου ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθούν όσοι θέλουν αυτή την επίδοση. Εύγε αστέρι!

Αντωνοπούλου Κωνσταντίνα «3.25.06» Η γαλήνια. Άριστη και ήρεμη εμφάνιση, η τακτική σου ναι μεν ήταν καλή αλλά η δυναμική σου ήταν για 3.22.30. Όμως έκανες ένα ευχάριστο και ξεκούραστο αγώνα. Μπράβο Κωνσταντίνα διότι απολαμβάνεις τον αγώνα!

Ελευθεριάδου Μαρία «3.40.12» Η ανυπόμονη. Καλή εμφάνιση γενικά αλλά όχι καλή τακτική, έφυγες πολύ γρήγορα Μαρία με αποτέλεσμα να σου βγεί η κούραση στο δεύτερο μισό. Η δυναμική σου ήταν για 3.34.00. Μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι στον επόμενο αγώνα, να έχεις υπομονή και δεν θα χάσεις. Μπράβο!

Αλαμπάσης Κώστας «3.59.04» Ο αγωνιώδης. Μπορεί να έσπασε το φράγμα των 4 ωρών αλλά η δυναμική σου ήταν για 3.55.00, και εσύ έφυγες γρήγορα ειδικά το 5 Κ.Μ με 28.00 ήταν λάθος. Πάω αργά για να φτάσω γρήγορα, εφάρμοσε το και δεν θα χάσεις Κώστα αντάρτη.

Λάϊος Θεόδωρας «4.00.57» ο άτυχος. Θεόδωρα εσένα δεν φταίει κάποιο μάτι και δεν έσπασες το φράγμα των 4 ωρών αλλά το 5 Κ.Μ με 27.00, δεν πειράζει οι κακές αναμνήσεις ας γίνουν φιλιά και ας πάν στην ευχή τα παλιά και η Βαλένθια Θεόδωρα, ψηλά το κεφάλι ο αγώνας της Ζωής συνεχίζεται.

Μεταξάς Ανδρέας «4.47.08» Ο ταπεινός. Είναι από τους πιο παλιούς έμπειρους και αγαπητούς δρομείς της Κρήτης. Εμφάνιση άρτια δομημένη, τακτική καλή που συνοδεύτηκε με μια πολύ καλή επίδοση. Όσο πιο ασήμαντος πιστεύεις πως είσαι τόσο πιο πολύ υπομένεις. Κι όταν πιστεύεις πως δεν είσαι τίποτα υπομένεις τα πάντα. Και μην εμπιστεύεσαι καμία βεβαιότητα. Τις ευχές μου Ανδρέα για το όμορφο ταξίδι ενός ακόμη Μαραθωνίου, που προσέθεσες στην πλούσια συλλογή σου. «Ποτέ μου δεν ερέχτηκα τα πλούτη και τα κάλλη, μόνο σε ταπεινό κορμί με γνώση στο κεφάλι».

Μεταξάς Γιάννης «5.02.31» Ο νέος. Η εμφάνιση σου ήταν πολύ δυναμική και αξιέπαινη. Μπορεί να σου βγήκε η κούραση μετά τα 21 Κ.Μ αλλά είναι δικαιολογημένη διότι είσαι πολύ νέος στο χώρο, δεν έχεις χτίσει την υποδομή σε όγκο χιλιομέτρων και έλλειψη εμπειρίας. Ο Μαραθώνιος Γιάννη βιώνεται με τον χρόνο δεν διδάσκετε. Απόλαυσέ το με τους αγαπημένους σου τον τερματισμό της μεγάλης νίκης σου. Το μάθημα είσαι εσύ, αυτό που πιστεύεις είναι αυτό που δημιουργείς Γιάννη!

Βουδούρη Αλεξάνδρα «5.33.23» Η απροετοίμαστη. Καλή εμφάνιση έως το 21 Κ.Μ από έως και έπειτα ήσουν πολύ κουρασμένη και από το 30 Κ.Μ πρέπει να περπατούσες. Σίγουρα χρειάζεσαι χιλιόμετρα να βάλεις περισσότερα αν ζητάς κάτι καλύτερο. Νίκη είναι ο τερματισμός, τις ευχές μου! Δεν υπάρχει κέρδος επίδοσης, δίχως κόστος προπόνησης…

Τζιώτης Νικηφόρος- Πετράκης Γιάννης οι Μεγάλοι Άτυχοι, οι Τραυματίες. Έχετε και οι δύο την αγάπη και τον σεβασμό και την ψυχολογική στήριξη όχι μόνο τη δική μου αλλά και των συναθλητών σας. Είστε πολύ άτυχοι που πριν τον αγώνα σας βγήκαν οι τραυματισμοί. Ο Νικηφόρος μηνίσκο ο Γιάννης ισχιακό νεύρο. Το αύριο δεν θα είναι το ίδιο με το σήμερα, σήμερα κάντε υπομονή και θα επανέλθετε δυνατότεροι. Ο πόνος δεν μας ακολουθεί, προπορεύεται. Οι πληγές είναι φωλιές λουλουδιών. Καμιά φορά υπάρχουν όνειρα που έχουν ανάγκη από ξεκούραση. Έχετε καλή καρδιά και οι δύο και θα είστε σύντομα κοντά μας, σιδερένιοι. Ότι έγινε έγινε να δέχεστε τα πλήγματα με δημιουργικότητά, λέγοντας «ευχαριστώ». Είναι μια λέξη που εξουδετερώνει τα δηλητήρια, κι αποδεσμεύει μέσα σας μια ενέργεια κινητήριο, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη θλίψη, τον πόνο και την απογοήτευση, με δημιουργικότητα και υπομονή. Είναι καλύτερα να κατακτήσετε τη θλίψη, παρά να την αφήσετε να σας κατακτήσει. Δεν υπάρχει αθλητισμός χωρίς τραυματισμούς, και ζωή χωρίς προβλήματα – γι αυτό κι είναι τόσο όμορφη. Ψηλά το κεφάλι λεβέντες Κρητικοί, καμικάζι Νικηφόρε και γαλήνιε Γιάννη! ΥΓ: «Για να μην ακούει τα λόγια μου η βουβή σας θλίψη, σας μιλούσα ψιθυριστά» (Α. Πόρτσια).

Γ. Φώτης Ζησιμόπουλος, ο ταπεινός Ράμπο των υπεραποστάσεων.

Μιλώντας για τα δρομικά του 2023, δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να μην αναφερθούμε στον σπουδαίο Φώτη Ζησιμόπουλο. Ο Ράμπο της Ελληνικής Αστυνομίας έγραψε ιστορία, κάνοντας μας άλλη μια φορά εθνικά υπερήφανους. Πρώτα, ήρθε η νίκη στο Σπάρταθλον – τρίτη συνεχόμενη, και με (ιστορικό κι εμφατικό) ρεκόρ διαδρομής, καταρρίπτοντας το χρόνο του μεγάλου Γιάννη Κούρου. Κι ενώ αυτό θα αρκούσε για να κάνει κάποιον να επαναπαυτεί στις δάφνες του, ο Φώτης εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος (πώς να αποθεραπευτεί το σώμα από μια τέτοια δοκιμασία; ) συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 24 ωρών (30/11/2023, Ταιπέι) όπου και κατακτά τη δεύτερη, ασημένια θέση (292 χλμ) υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (απαραίτητη σημείωση εδώ: αν δει κάποιος τα περάσματά του, θα δει ότι κάνει σχεδόν ταυτόσημη εμφάνιση με το Σπάρταθλον…), πίσω μόνο από τον άλλο ζωντανό θρύλο, Αλεξάντερ Σορόκιν. Τα σχόλια περιττεύουν, πραγματικά. Και δεν είναι μόνο οι επιδόσεις του – αξίζει ο φίλαθλος αναγνώστης να αναζητήσει συνεντεύξεις και δηλώσεις του Φώτη, έχει πολλά να διδαχθεί. ‘Ένα σχόλιο εδώ – το πρώτο πράγμα που πρέπει να μαθαίνουν οι άνθρωποι που στοχεύουν την κορυφή, είναι να υπομένουν τον φθόνο. Αυτός που διαπράττει μια αδικία, είναι πάντα πιο δυστυχισμένος από εκείνον που την υφίσταται. Μόνο εκείνος που χτίζει το μέλλον, έχει δικαίωμα να κρίνει το παρελθόν, κι εσύ τώρα χτίζεις το δικό σου μέλλον, μοναδικά και πανάξια. Φώτη απόλαυσε τη τεράστια παγκόσμια νίκη σου με την οικογένεια σου και τους αγαπημένους σου. Εύγε - μας έκανες να νιώθουμε περήφανοι, με το καλό και στους επόμενους αγώνες. Τα εύσημα και στον προπονητή σου κύριο Κασίμη Δημήτριο.

Δ. ΑΜΑ 2024, ο Καζαμίας των πρωταθλητών.

Κώστας Γκελαούζος, ο κομάντο. Ο Σεφέρης γράφει ότι «τη μνήμη όπου την αγγίξεις, πονάει». Κώστα, το πεπρωμένο μας πάντα μας ψάχνει, και πάντα (στο τέλος) μας βρίσκει. Ό,τι είναι πραγματικά δικό μας, ό,τι αξίζει σε εμάς, στο τέλος πάντα σε εμάς έρχεται. Στη ζωή μας, καλούμαστε πολλές φορές να επιλέξουμε μεταξύ δυο βασικών εναλλακτικών. Είτε αποδεχόμαστε τις καταστάσεις ως έχουν, και συμπεριφερόμαστε ως παθητικοί θεατές, είτε αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, και προσπαθούμε να τις αλλάξουμε οι ίδιοι. Άλλωστε, κάθε φορά είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τις δικές μας αντιδράσεις, κι όχι (καλώς ή κακώς) για το τι λέει ο ένας κι ο άλλος. Εμείς διαμορφώνουμε τον κόσμο μας, με τις σκέψεις, τις πράξεις και τις επιλογές μας – και συνειδητοποιώντας το αυτό, δεν είναι ποτέ αργά για να το αλλάξουμε. Η τέχνη της ειρήνης είναι η αγάπη που μας ενώνει όλους. Αγαπάμε τους ανθρώπους γιατί είμαστε εμείς, έλεγε ο Καζαντζάκης. Η συγχώρεση είναι πάντα πιο αντρίκια από την οργή, η σιωπή είναι χρυσός – κι ας θυμόμαστε όλοι ότι ουδείς αναμάρτητος. Εύχομαι Κώστα το 2024 να είναι χρονιά ποιοτικών αλλαγών στη ζωή σου. Κι εύχομαι από την καρδιά μου μέσα, να είσαι και πάλι κοντά μας, εκεί που σου αξίζει. «Μαθαίνεις να μην έχεις ανάγκη, έχοντας ανάγκη. Μη μισείς αυτούς που μισούν». Α. Πόρτσια.

Σταμούλης Κώστας, Σταμούλης Νίκος: τα Πουλέν. Δυο σπουδαίοι αθλητές, δυο ανατέλλοντα αστέρια. Έντιμοι, χαρισματικοί, δουλευταράδες, με έναν εξαιρετικό κόουτς (Χαράλαμπος Ποσονίδης), χαίρετε του σεβασμού και της εκτίμησης των συναθλητών σας. Ακτινοβολείτε, χωρίς να τυφλώνετε, καταπιάνεστε με τα δύσκολα όταν ακόμη είναι εύκολα, και στο τέλος δεν βρίσκετε καμία δυσκολία – κι άντε γεια! Τα πουλέν πετούν πολύ ψηλά πλέον, κι ο Καζαμίας προβλέπει ότι το 2024 θα φέρει μόνο επιτυχίες. Εκτιμώ δε ότι σε όποιον αγώνα κι αν συμμετάσχετε, θα είστε στο βάθρο. Άλλωστε ο στόχος που επιτεύχθηκε παύει να είναι στόχος, πάμε για τον επόμενο. Το μέλλον απλώνεται μπροστά σας, συνεχίστε να αναζητάτε το εξαιρετικό σε όλα όσα κάνετε, κι ας θυμάστε ότι τίποτα δεν σας ανήκει ως ιδιοκτησία αλλά μόνο τα όνειρά σας. Υ.Γ Όσο για τις παλιές αναμνήσεις στον Α.Μ.Α ας γίνουν φιλιά και ας παν στην ευχή τα παλιά!

Καραίσκος Παναγιώτης, ο Αριστούχος. Τίποτα μεγάλο δεν έγινε στον κόσμο χωρίς πάθος και ψυχή, κι ο Παναγιώτης δείχνει κάθε φορά ότι διαθέτει κι από τα δύο, σε μεγάλες ποσότητες. Η νίκη του στον ΑΜΑ (2023) ήταν σπουδαία (τα εύσημα εδώ και στον πολύ καλό κόουτς, κύριο Σταύρο Καρρέ) κι αποτελεί πανάξιο στολίδι σε μια (έτσι κι αλλιώς) πλούσια συλλογή τίτλων και διακρίσεων. Η ζωή των αθλητών είναι η ανάμνηση που αφήνει, κι όχι καθεαυτή η διάρκεια της καριέρας τους, κι εσύ είσαι το άριστο παράδειγμα Παναγιώτη. Για τους νέους μας ανήκεις στους σοφούς αθλητές γιατί ασχολείσαι με το μέσα σου και όχι με την επιφάνεια. Εύγε Παναγιώτη! Ο Καζαμίας πάντως προβλέπει ότι το 2024, σε περιμένει το 2:21’22’’ στον ΑΜΑ και το 2:18’15’’ στην Ευρώπη. Ωστόσο, στις 10 Μαρτίου στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών, παρ’ ότι εκτιμώ ότι θα κάνεις ατ. ρεκόρ, και θα σπάσεις το 1:07’00’’, κάποιος άλλος αθλητής θα είναι μάλλον ο νικητής, κι όχι εσύ – και θα σου κόψει έτσι τη σειρά των 5 συνεχόμενων νικών. Τι λες, θα διαψεύσεις τις προβλέψεις; Έχεις όλη την αγάπη μας! ΥΓ: με τα λίγα, κερδίζεις πολλά. Με τα πολλά, βρίσκεσαι σε σύγχυση.

Πιτσόλης Χαράλαμπος το Κομπιούτερ. Γράφω πάντα ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας. Ένα ισχυρό μυαλό είναι πάντα καλύτερο από την (όποια) εύνοια της τύχης, κι ο Χαράλαμπος ξεχωρίζει ως αθλητής γιατί αφ ενός δεν θεωρεί εαυτόν αλάνθαστο, κι αφ ετέρου διαθέτει υπομονή, ηθική, αρμονία στη σκέψη του κι έναν εξαιρετικά αναλυτικό νου. Αυτός είναι ο δρόμος προς την αθλητική σοφία, κι ο Χαράλαμπος το γνωρίζει πολύ καλά. Χαράλαμπε, για να μπορέσεις να επιτύχεις το εφικτό χρειάζεται να προσπαθήσεις για το ανέφικτο – στην περίπτωσή σου, για να σπάσει το 2.20.00. Ό,τι ψάχνεις, συνήθως σε ψάχνει και αυτό, οδηγώντας σε στο σωστό δρόμο της επιτυχίας. Ο Καζαμίας πάντως προβλέπει για το 2024 ότι δεν θα σπάσεις το 2.20.00 και θα μείνεις στο 2.20.02 στην Βιέννη. Ίδωμεν. Μου αρέσεις σαν αθλητής διότι είσαι αρρενωπός, λιτός και τα λόγια που εκφράζεις είναι απέριττά και γήινα. Καλή χρονιά Μπάμπη Υπουργέ των Οικονομικών άνευ χαρτοφυλακίου. Φτωχός μεν, αλλά τίμιος δε Υπουργός!

Μίνος Γεώργιος , ο Ζορμπάς. Η ζωή δεν έγινε για να την καταλαβαίνεις αλλά για να την ζείς και εσύ Γιώργο έχεις πιάσει το νόημα της σαν Ζορμπάς που είσαι! Το 2023, στον ΑΜΑ, ο Γιώργος διέψευσε ευχάριστα τον γράφοντα, πετυχαίνοντας 5’’ καλύτερη επίδοση από την εκτίμησή μου. Για να γίνει βέβαια αυτό, προετοιμάστηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, κι έκανε την καλύτερή του εμφάνιση (ατ. ρεκόρ, 2:23’΄55’’), κάτι που σημαίνει ότι ορθώς έβαλα τον πήχη των δυνατοτήτων σου στο 2:24’00’’. Ο Καζαμίας λέει ότι το 2024 δεν θα μπορέσεις να κατέβεις στο 2:21’00’’ στην Ευρώπη – τι λες, θα με διαψεύσεις ξανά; Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου – θα πρέπει όμως να διαλέξεις. Δεν γίνεται και Ζορμπάς, και αθληταράς. Έχεις το ταλέντο, αδιαμφισβήτητα. Όμως όταν ο θεός μας δίνει καρύδια, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα μας τα σπάσει κιόλας. Δεν μπορείς να κυνηγήσεις κάτι καλύτερο με ~85 χλμ /βδομάδα. Πρώτη φορά ετοιμάστηκες σωστά στον ΑΜΑ και φάνηκε. Για να δούμε για το 2024! Γιώργο, Ζορμπά κι εραστή του ωραίου, έχεις όλη την αγάπη μου!

Σπανούδης Σάββας, ο Απάτσι. Ο Σάββας έκανε το 2023 κάτι μοναδικό. Εντός 90 ημερών (το διάστημα από 01/10/2023 έως και 01/01/2024) τερμάτισε σε 7 Ημιμαραθωνίους και 4 Μαραθωνίους (επίσημες διοργανώσεις), επιδεικνύοντας ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή σταθερότητα και υψηλές επιδόσεις. Αγωνιζόταν σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, έδειξε ότι δεν φοβάται τα δύσκολα και τις προκλήσεις, και αυτό σπάνια το συναντάς πλέον σε δρομείς αυτού του επιπέδου. Σε ποια πόλη και χώρα θα ταξιδέψει μετά, μόνο εκείνος γνωρίζει! Εγώ θα ευχηθώ πάντως, όπου κι αν τον οδηγήσουν οι δρόμοι του, να ναι πάντα υγιής και να συλλέγει όμορφες εμπειρίες κι εικόνες, και να δίνει σε μας ακόμη καλύτερα άρθρα να απολαμβάνουμε. Ο λαός λέει ότι πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβεται και μια γυναίκα – κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση του Σάββα;! Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι το 24 να σου φέρει μόνο χαρές κι επιτυχίες, κι αν θες να κερδίσεις το πριμ του γαλακτομπούρεκου, θα πρέπει να σπάσεις το τρίωρο – κι όχι μόνο να τρέχεις συνέχεια σε αγώνες!

ΥΓ: Σάββα, αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι μόνοι μας, δε θα μαστε ούτε σε μια σχέση. Φτιάξε πρώτα τη ζωή σου, και μετά αν θες μπορείς να τη μοιραστείς!

Πριβιλέντζιο Γκλόρια, η Καμικάζι. Η Υπατία έλεγε «Υπερασπίσου το δικαίωμα σου να σκέφτεσαι, γιατί ακόμη και το να σκέφτεσαι εσφαλμένα είναι καλύτερο από το να μην σκέφτεσαι καθόλου». Μην καταστρέφεις όμως αυτό που έχεις, επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις, θα προσθέσω εγώ. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα (2:35’28’’) κάποτε το επιθυμούσες. Σεβάσου λοιπόν το παρελθόν, και να είσαι ανοιχτή με προσμονή στο μέλλον, γιατί το όνειρο που δεν τρέφεται με όνειρο, στο τέλος πεθαίνει. Ο Καζαμίας λέει ότι το 2024 θα κάνεις έως 2.35.00, κι εύχομαι να με διαψεύσεις προς το καλύτερο. Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά, ήσουν πρωταθλήτρια τόσο Ελλάδος, όσο και της καρδιάς μας! Τα εύσημα και στον κόουτς σου, τον αξιοσέβαστο κύριο Περήφανο Γιάννη. Πολλά φιλιά στην όμορφη Αναστασία και το Γιώργο. Καλή χρονιά με υγεία Καμικάζι Γκλόρια! Υ.Γ: Να στοχεύεις Γκλόρια στο φεγγάρι – γιατί ακόμη και αν αποτύχεις να φτάσεις, θα βρίσκεσαι ανάμεσα στα αστέρια!

 

Νούλα Ματίνα, η εντυπωσιακή. Στον ΑΜΑ του 2023, είχε μια εμφάνιση αριστοκρατική, άρτια και σε επίδοση αλλά και σε τακτική. Η γνώση δεν καταλαμβάνει χώρο, αλλά πιάνει τόπο, και εσύ Ματίνα σαν άριστη μαθήτρια τα εκτέλεσες στην πράξη με ακρίβεια. Έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου, γιατί τύχη είναι εκεί που η σκληρή δουλειά συναντά την ευκαιρία. Κι όσο σκληρότερα δουλεύεις, τόσο πιο τυχερή γίνεσαι Ματίνα. Μερίδιο στην επιτυχία σου οφείλεται και στον εξαίρετο κόουτς κύριο Ιάσωνα Ίωαννίδη. Χαίρομαι πολύ, γιατί και σε σένα είχα βάλει τον πήχη στο 2.46.00 και το έπιασες στο 100%. Ο Καζαμίας λέει ότι το 2024 στον Α.Μ.Α θα κάνεις 2:43’45’’. Οψόμεθα! Αυτό που πιστεύεις, είναι αυτό που τελικά δημιουργείς. Και να θυμάσαι, ότι όλα τα δέντρα κάποτε υπήρξαν σχεδόν θάμνοι. Εύγε πεισματάρα αθλήτρια!

Βλαχάκη Παναγιώτα, η απρόβλεπτη. Όμορφη μου Παναγιώτα λέει το τραγούδι, και δεν έχει άδικο! Ήσουν η έκπληξη του αγώνα στον Α.Μ.Α. Μπορεί να μην σε έπιασα για λίγο, με την 3η θέση που πήρες (σε τσάκωσα όμως σαν επίδοση, δεν μου ξέφυγες!), αλλά νομίζω ότι ούτε και εσύ Παναγιώτα το περίμενες. Η μετά από απουσία 2 χρόνων επανεμφάνισή σου ήταν αρχοντική και άρτια σε όλα της, αλλά και διδακτική για όσους θέλουν αυτή την επίδοση. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον προπονητή σου, κύριο Γεώργιο Ζώρζο, ενώ θεωρώ ότι μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία σου παίζουν με τον τρόπο τους τόσο ο γάμος σου όσο και η γέννηση του παιδιού σας. Παναγιώτα, ωριμάζοντας γίνεσαι νεότερη. Δίνεις πολλή αγάπη σε αυτό που κάνεις, κι αυτό σου επιστρέφει στο πολλαπλάσιο. Εύγε φωτινό κι απρόβλεπτο αστέρι! Κι ενώ το 23 μου τίναξες τις προβλέψεις στον αέρα, θα δοκιμάσω ξανά το 2024: θα έχεις 2:48’45’’ στον ΑΜΑ και 2:46’15’’ στην Βιέννη. Για να δούμε! ΥΓ: Πολλές φορές, κάτι ολότελα τυχαίο, βαραίνει σε έναν αγώνα περισσότερο από μια βεβαιότητα, γιατί η αμφιβολία του έξυπνου αθλητή, αξίζει περισσότερο από τη σιγουριά του βλάκα.

Ε. Αποτελέσματα 1ου Δασκαλογιάννειου Δρόμου, 10/09/1995, Ανώπολη Σφακίων

Οι τρεις πρώτες νικήτριες του αγώνα. Από δεξιά, 1η νικήτρια η Λαγωνικάκη Μαρία (Κύδων), στη μέση η δεύτερη Κορνάρου Εύα (ΟΦΗ) και τρίτη στα αριστερά η Ευαγγελία Μαυρουδή (ΟΦΗ).

Το κοινώς ρηθέν λέει «…για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι». Κλισέ, πράγματι – αλλά ισχύει! Στα «πέτρινα χρόνια» του δρομικού κινήματος, κάποιες δεκαετίες πίσω, το τρέξιμο αφορούσε ένα μικρό μόνο κομμάτι της κοινωνίας, κι ουδείς μπορούσε να προβλέψει όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, συνέβαιναν πολύ ωραία πράγματα – μια τέτοια διοργάνωση θα θελε να σας «υπενθυμίσει» εδώ ο γράφοντας. Τον 1ο Δασκαλογιάννειο Δρόμο, στην Ανώπολη Σφακίων, στις 10/09/1995. Σε ένα τοπίο απαράμιλλης, άγριας ομορφιάς, ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργάνωσε έναν αγώνα στη μνήμη του οπλαρχηγού Ιωάννη Δασκαλογιάννη. Ο αρχηγός της επανάστασης της 14ης Μαΐου 1770, γεννήθηκε στην Ανώπολη την άνοιξη του 1725. Την 25η Μαρτίου του 1770 έβγαλε πατριωτικό λόγο μετά τον εκκλησιασμό, στρατολόγησε 2000 άντρες κοντά του και κήρυξε επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού. Τελικά, η επανάσταση καταπνίγηκε στο αίμα, κι ο ίδιος γδάρθηκε ζωντανός, (14/05/1770), εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη πλατεία, στο κέντρο του Ηρακλείου. Η μνήμη του στέκει ως παράδειγμα κι υπενθύμιση ότι πάντα πρέπει να υψώνουμε το ανάστημά μας για να υπερασπιστούμε τα ιδανικά μας, ακόμη κι αν αυτό έχει πολλές φορές βαριές συνέπειες. Ειδικά στις μέρες μας, είναι ένα παράδειγμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Τα αποτελέσματα της διοργάνωσης, παρατίθενται παρακάτω.

ΣΤ Προσωπικό ευχαριστήριο.

Κλείνοντας το παρόν, θα θελα να στείλω ένα προσωπικό ευχαριστήριο σε κάποιους ανθρώπους που (με τον τρόπο του ο καθένας) ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι τους υπήρξαν πολύτιμοι συνοδοιπόροι, όλοι τους με δίδαξαν σπουδαία πράγματα και με τίμησαν με τη φιλία τους, και θα τους είμαι αιωνίως υπόχρεος. Ο αυστηρός Γιώργος Δραμουντάνης, ο πρώτος μου προπονητής (1970), που μου δίδαξε την πειθαρχία. Ο έντιμος Αντώνης Τσατσάκης, που μου δίδαξε το ήθος. Ο οραματιστήςΜάρκος Καλούδης, για το όραμα που μας εμφύσησε, και για όλα όσα έκανε για την πρόοδο του κρητικού στίβου, δίνοντας βήμα και χώρο σε αθλητές, αθλούμενους, προπονητές και συλλόγους. Οι ικανοί και πανάξιοι Νίκος Πολλιάς κι Ανδρέας Φωτάκης, που μου έμαθαν ότι όπως ακριβώς και στη ζωή, έτσι και στον Μαραθώνιο η υπομονή είναι αρετή. Ο οικουμενικός Τάσος Τσατσάκης για τη συνεχή κι άδολη προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο. Ο Τάσος λειτουργεί πάντα με γνώμονα «όλα για το καλό του παντός» κι όχι «τα πάντα για το δικό μου καλό», που χαρακτηρίζει δυστυχώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας.. Εκτιμώ δε ότι πολύ γρήγορα θα αξιοποιηθεί στα κοινά του τόπου μας από το νέο Δήμαρχο Ηρακλείου κο Αλέξη Καλοκαιρινό, για το ήθος, τις γνώσεις και την ποιότητά του. Ο Αλέξανδρος Στεφανίδη, που μου έδειξε τον δρόμο του διαβάσματος, κι ότι ποτέ δεν είναι αργά να εμπλουτίζεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Τέλος, οι Σπύρος Ανδριόπουλος, Χρήστος Παπαχρήστος και Δημήτρης Τζεφαλής, για όλη την ηθική υποστήριξη που μου δίνουν, διαβάζοντας τα γραπτά μου και με τις παρατηρήσεις τους με βοηθούν να συνεχίσω και να (προσπαθώ να) γίνομαι καλύτερος. Σας ευχαριστώ όλους, μέσα από την καρδιά μου. Αυτό που μου ανήκει, δεν θα θελα ποτέ να το πάρω στα χέρια μου, αλλά να το μοιράζομαι. Ευχαριστώ το χέρι που με οδηγεί, γιατί δεν ξέρω τίνος είναι.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω όλες μου τις ευχές στον Δημήτρη Θεοδωρακάκο, για το νέο του ξεκίνημα. Ως δρομέας υψηλότατου επίπεδου επί σχεδόν δυο δεκαετίες, έγραψε τη δική του σελίδα στα του χώρου μας και πέτυχε σπουδαίες διακρίσεις κι επιτυχίες. Τώρα που αφήνει πίσω του τη στρατιωτική του καριέρα και τον πρωταθλητισμό (ως δρομέας), εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο και ως προπονητής. Κάθε καλό Δημήτρη!

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο συναθλητή μας Δημήτρη Καλιακούδη και στη σύζυγό του Ξένια, για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα. Να στε καλά να τον θυμάστε. Είμαι σίγουρος ότι θα χαίρετε από εκεί ψηλά να καμαρώνει γι αυτά που κάνετε. Στο Μαραθώνιο της Σεβίλλης (18/02) όχι μόνο θα σπάσεις το ατ. ρεκόρ σου (2:29’30’’) αλλά θα κατέβεις στο 2:28’45’’ (συν/πλην 1’00’’). Καλό αγώνα.

Υγ: Στις 14 Απριλίου επιστρέφει ο Μαραθώνιος Κρήτης, με πιο εύκολη διαδρομή. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Καλή χρονιά, με υγεία κι αγάπη σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Με τιμή, Στ. Αντωνάκης,

Ηράκλειο 23/01/2024