Αθήνα: Ο πρώτος Ολυμπιακός σταθμός για το θρύλο του Μαραθωνίου (Vid)

 Runbeat Team   9:37 21-07-2021  

Αθήνα: Ο πρώτος Ολυμπιακός σταθμός για το θρύλο του Μαραθωνίου (Vid)


O θρύλος του μαραθωνίου Eliud Kipchoge είχε την πρώτη του επαφή με Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, εκεί όπου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000 μέτρα. Στη συνέχεια ακολούθησε το ασημένιο μετάλλιο ξανά στα 5.000 μέτρα στο Πεκίνο το 2008, ενώ πήρε το χρυσό στον μαραθώνιο του Ρίο.

Λίγες ημέρες πριν «πετάξει» για Ιαπωνία με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο του στον μαραθώνιο του Σαπόρο, ο Eliud Kipchoge μίλησε στο κανάλι της NN Running Team για τις μέχρι τώρα εμπειρίες του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για την περίεργη χρονιά που πέρασε η ανθρωπότητα.

«Η πρώτη μου Ολυμπιακή εμπειρία ήταν το 2004 στο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα στην Ελλάδα. Ήμουν ακόμα νέος στο άθλημα και πήγαινα σε μία πολύ μεγάλη διοργάνωση. Είδα πολλούς δημοσιογράφους μετά το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισα. Παρότι πήρα εμπειρίες, ήταν κάτι πολύ μεγάλο για εμένα.

Στη δεύτερή μου διοργάνωση, το 2008 είχα πλήρως τον έλεγχο επειδή είχα την εμπειρία από την πρώτη φορά.

 

Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η “χαμηλότερη” στιγμή από όλες. Είναι πολύ σημαντικό όμως το να καταλάβουμε τη ζωή, να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Πρέπει να το δεχτούμε, να πάμε παρακάτω και να βοηθήσουμε τον κόσμο να το ξεπεράσει. Υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ, εκεί όπου όλοι μας θα λάβουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η διαφορά μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και κάποιας άλλης μεγάλης διοργάνωσης είναι τεράστια. Στους Ολυμπιακούς μπορείς να γίνει θρύλος. Λένε ότι το σημαντικό είναι να λάβεις απλά μέρος, εάν λάβεις μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τότε είσαι ένας Olympian. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιπροσωπεύεις την χώρα σου και φοράς την σημαία της. Είναι μεγάλη η διαφορά.

Δεν νομίζω ότι θα αλλάξω την προπόνησή μου, αλλά νομίζω ότι όλοι μας θα αγωνιστούμε με τον ίδιο καιρό, στην ίδια χώρα στην ίδια διαδρομή. Θα συνεχίσω την προπόνησή μου και το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Νομίζω ότι στο Τόκιο θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα είναι πολύ όμορφα και μία “τρελή” εμπειρία. Αν δεις τους Ιάπωνες, έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογία.

Αυτό γίνεται μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Έχει να κάνει με την έμπνευση των ατόμων που θα βρίσκονται σπίτια τους και θα παρακολουθούν» ήταν όσα είπε ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών.

Δείτε το βίντεο: