Βραβείο Fair Play στον Παραολυμπιονίκη του μήκους Αθανάσιο Προδρόμου

 Runbeat Team   9:27 20-10-2022  

Βραβείο Fair Play στον Παραολυμπιονίκη του μήκους Αθανάσιο Προδρόμου


Στην πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιάδα ο Αθανάσιος Προδρόμου κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Συμμετείχε στον τελικό του μήκους κατηγορίας Τ20, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 7.17μ., όμως το ήθος του ήταν αυτό που τον έκανε παγκόσμια γνωστό.

 

Ο Έλληνας πρωταθλητής έτρεξε να βοηθήσει τον Μαλαισιανό αθλητή, Latif Romly όταν εκείνος τραυματίστηκε στο σκάμα κατά τη διάρκεια της 5ης προσπάθειάς του. Η κίνησή του αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη και σχολιάστηκε από όλα τα μέσα του κόσμου.

Τώρα ήρθε η επιβράβευση και από το Ευρωπαϊκό κίνημα Fair Play. Για πρώτη φορά θα λάβει κάποιος Έλληνας Παραολυμπιονίκης το Ευρωπαϊκό βραβείο Fair Play, κάτι που γίνεται έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κινήματος Fair Play ανακοίνωσε τους νικητές του Ευρωπαϊκού Fair Play που απονεμήθηκαν σε διάφορες προσωπικότητες, οργανισμούς, διαφημιστικές καμπάνιες για το έτος 2022 στις διάφορες 7 κατηγορίες που παρέχονται από την EFPM.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2022 στο Salone d’Honor of CONI στο Foro Italico της Ρώμης, με αφορμή τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της EFPM. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Fair Play και την Εθνική Επιτροπή για το Fair Play της Ιταλίας με κεντρικό θέμα: “Ρώμη 1957 – 2022: Οι Ευρωπαϊκές Αξίες – Συμβολή του αθλητισμού και του δίκαιου παιχνιδιού στην ειρήνη”.

Ο Παραολυμπιονίκης Αθανάσιος Προδρόμου

Στην πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο Αθανάσιος Προδρόμου όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει ένα μετάλλιο, αλλά και να κάνει την παγκόσμια κοινή γνώμη να υποκλιθεί στο ήθος του. Ο Έλληνας αθλητής «πέταξε» στα 7.17 μ. στον τελικό του άλματος εις μήκος Τ20 και πανηγύρισε την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Ξεκίνησε τον στίβο από τα 14 του, όταν ο προπονητής του, ο Ανέστης Μανταρτζίδης, πίστεψε στο ταλέντο του.

«Στην αρχή δίστασαν οι γονείς μου να με πάνε αλλά στη συνέχεια με ανέλαβε ο θείος μου και με πήγε. Και πηγαινοερχόμουνα με λεωφορείο. Κάθε ημέρα κάνω 140 χλμ. Από τον Άγιο Αθανάσιο έως το Καυτατζόγλειο και ξανά πίσω στο σπίτι» έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε δηλώσεις του. «Ήθελα η νίκη να είναι δική μου. Δεν ήθελα να έχει ευθύνη άλλος. Αν τα πάω καλά να είναι γιατί εγώ τα πήγα καλά, αν δεν τα πάω να είναι γιατί εγώ φταίω και κανένας άλλος. Να είμαι απόλυτα υπεύθυνος για το αποτέλεσμα» συμπληρώνει για τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στίβο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα social media υποκλίθηκαν στον Προδρόμου όχι μόνο για την επίδοση του, αλλά για το ήθος του, να βοηθήσει τον Μαλαισιανό αθλητή, Latif Romly όταν εκείνος τραυματίστηκε στο σκάμα κατά τη διάρκεια της 5ης προσπάθειας.

Μερικοί τίτλοι που είχαν γραφτεί στα ξένα ΜΜΕ είναι οι εξής: «Μεγάλη αγκαλιά από Μαλαισία», «Όλη η ομορφιά του αθλητισμού στην κίνηση του Έλληνα αθλητή», «Ευχαριστούμε Ελλάδα», «Σεβασμός», «Συγχαρητήρια», «Είσαι Υπέροχος».