Δεν έχετε όρεξη για τρέξιμο; Δοκιμάστε αυτά!

 Runbeat Team   9:34 19-02-2021  

Δεν έχετε όρεξη για τρέξιμο; Δοκιμάστε αυτά!


Είναι σχεδόν σίγουρο πως όλοι οι δρομείς έχουμε περάσει μέρες που δεν έχουμε όρεξη για άθληση. Είναι μερικές μέρες που -όχι δεν σταματάει να μας αρέσει το τρέξιμο- απλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο μπορεί να μην έχουμε την απαραίτητη όρεξη ή το κίνητρο για να βγούμε και να… ξεκινήσουμε. Πως θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε αυτό;

«Απλά σήκω»

Κάτι το πολύ απλό είναι το να πούμε στον εαυτό μας «Σήκω». Δεν πρέπει να αφήσουμε το μυαλό μας και τον εαυτό μας να παρασυρθεί από αυτό που είχαμε σκοπό να κάνουμε εξ αρχής – να τρέξουμε. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι όσο και αν βαριόμαστε, όσο και αν δεν έχουμε όρεξη να πιέσουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια θα συνηθίσουμε στην ιδέα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε απλά να τρέξουμε 30-40 λεπτά και να επιστρέψουμε σπίτι για να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας.

Τρέξτε με παρέα

Ένας λόγος που μπορεί να μην έχουμε όρεξη για τρέξιμο, μπορεί να είναι η έλλειψη του λεγόμενου «running partner». Μπορούμε να πάρουμε έναν φίλο μας, το παιδί μας ή ακόμα και τον σκύλο μας και να πάμε μαζί για τρέξιμο. Η παρέα δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο για τρέξιμο και έναν ακόμα λόγο για να «ξεχάσουμε» το ότι δεν έχουμε όρεξη. Επίσης η επιλογή των running groupsείναι πολύ καλή, αφού οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν δημιουργηθεί με κοινή βάση το τρέξιμο, συνεπώς εκτός από ότι θα έχουμε επιπλέον παρέα για να τρέχουμε, μπορεί να γνωρίσουμε και άτομα που θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις για το αγαπημένο μας άθλημα.

Οργανωθείτε

Η οργάνωση είναι το παν σε πολλές πτυχές της ζωής μας, με το τρέξιμο επίσης να είναι κάτι το οποίο να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν υπάρχει το σωστό πλάνο. Μπορούμε πριν φύγουμε για τρέξιμο να έχουμε σχεδιάσει από πριν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και να την ακολουθήσουμε με ευλάβεια. Για να αποφύγουμε την πιθανότητα του να μην υπάρχει όρεξη για τρέξιμο, καλό είναι να δοκιμάσουμε να έχουμε προγραμματίσει την έξοδό μας για τρέξιμο σαν να έχουμε ένα ραντεβού. Είτε πηγαίνουμε συχνά για τρέξιμο είτε όχι, ο σωστός προγραμματισμός μπορεί κατά κάποιο τρόπο να μας «αναγκάσει» να βγούμε και να πάρουμε την απόφαση να τρέξουμε.

Μετρήστε τις επιδόσεις σας

Αδιαμφισβήτητα, το να βλέπουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ή πόσα χιλιόμετρα έχουμε «καταπιεί» μετά από μία μέρα άθλησης είναι κάτι το ικανοποιητικό, κάτι σαν επίτευγμα, παράσημο. Όταν δεν έχουμε όρεξη να τρέξουμε, ας σκεφτούμε την ικανοποίηση που νιώσαμε όταν κάναμε ένα μικρό ή μεγάλο προσωπικό ρεκόρ, τη χαρά που αισθανθήκαμε όταν ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Φορέστε το smartband σας, ακούστε λίγη μουσική και θα περάσει η ώρα μέχρι να δείτε τα νέα σας αποτελέσματα.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Όπως γράψαμε πρόσφατα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας μετά το τρέξιμο ή γενικότερα την σωματική άσκηση. Η επιβράβευση του εαυτού μας μπορεί να γίνει με ένα απλό σνακ μετά το τρέξιμο, με την ξεκούραση ή με κάτι που μας αρέσει να κάνουμε. Η σκέψη της επερχόμενης επιβράβευσης μπορεί να μας δώσει κίνητρο να σηκωθούμε και να βγούμε έξω, ειδικά σε κάποια στιγμή που η σκέψη δεν μας είναι και πολύ… συμπαθής.