Πέντε χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός παρτενέρ στο τρέξιμο

 Runbeat Team   14:26 29-01-2022  

Πέντε χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός παρτενέρ στο τρέξιμο


Οι φίλοι στο τρέξιμο, γνωστοί και ως «running partners» είναι ικανοί να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοσή μας, όπως βέβαια κι εμείς σε εκείνους. Εάν έχουμε κάποιον να μας βοηθήσει στα «δύσκολα» χιλιόμετρα ή στις πιο δύσκολες μέρες μας, τότε όχι μόνο θα καταφέρουμε τους προσωπικούς μας στόχους, αλλά θα διασκεδάσουμε κιόλας.

 

Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλοι οι δρομείς το ίδιο, οπότε δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον προπονητικό μας σύντροφο να έχει τις ίδιες αντοχές με εμάς ή να μας «περιμένει» σε μία προπόνηση, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν καλό φίλο στο τρέξιμο.

Είναι πάντα στην ώρα του

Το άτομο που επιλέγουμε να προπονηθούμε μαζί του πρέπει να μπορεί να είναι συνεπής στα ραντεβού που δίνουμε. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, κυρίως εάν είμαστε ερασιτέχνες δρομείς, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στα ραντεβού που δίνουμε με το άτομο που θα τρέξει μαζί μας.

Είναι συνεπής στην προπόνηση

Σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η προπόνησή μας. Το ζητούμενο όμως είναι ο running partner μας να είναι συνεπής και να μην είναι ένα άτομο που αφήνει στη μέση προπονήσεις και μας αφήνει να ολοκληρώσουμε συνεδρίες μόνοι μας. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό και για εμάς, καθώς η άθληση με έναν άλλο δρομέα μας δίνει παραπάνω δύναμη.



Δεν παραπονιέται

Ένας από τους λόγους που επιλέγουμε κάποιον άλλο δρομέα για να τρέξουμε μαζί, είναι για την παρακίνηση που μπορεί να δώσει ο ένας στον άλλο. Για πολλούς η παρέα είναι κάτι το πολύ σημαντικό για να «λειτουργήσουν» καλύτερα, συνεπώς εάν ο φίλος μας παραπονιέται διαρκώς για την προπόνηση ή για άλλα ζητήματα, αυτό δεν βοηθάει.

Δεν δημιουργεί αντιπαλότητα και δεν παίρνει τις προπονήσεις ανταγωνιστικά

Πολλές φορές, όταν ένας δρομέας είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς, μπορεί σε αρκετά σημεία της προπόνησης να δοκιμάσει να βάλει και λίγο ανταγωνισμό, αυξάνοντας τον ρυθμό ή δημιουργώντας μία άτυπη «κόντρα». Ένας καλός φίλος στο τρέξιμο δεν θα μετατρέψει ποτέ μία προπόνηση σε έναν αγώνα και όταν είμαστε μπροστά από εκείνον σε μία προπόνηση δεν θα ζηλέψει, αλλά θα είναι χαρούμενος για την πρόοδό μας.

 

Διατηρεί την προπόνηση διασκεδαστική

Χρειαζόμαστε την διασκέδαση στην προπόνησή μας, δεν είναι ανάγκη να παίρνουμε τα πάντα πολύ στα σοβαρά. Εάν έχουμε καλή σχέση με τον δρομέα που πηγαίνουμε για τρέξιμο, τότε οι προπονήσεις γίνονται πολύ πιο διασκεδαστικές και θα απολαύσουμε κάθε στιγμή.

Πηγή: runningmagazine.ca