Ελευθερία Πετρουλάκη: «Χρωστάω κάτι στον εαυτό μου. Έχω να δώσω ακόμα αρκετά»

 Νίκη Μηλιαράκη   10:00 02-01-2023  

Ελευθερία Πετρουλάκη: «Χρωστάω κάτι στον εαυτό μου. Έχω να δώσω ακόμα αρκετά»


Μετά από αρκετούς μήνες αποχής από τους αγώνες, η Ελευθερία Πετρουλάκη επέλεξε τον Γύρο της Σητείας για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Αγωνίστηκε στα 10χλμ κατακτώντας την πρώτη θέση με εξαιρετικό χρόνο (34:52).

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά και παράλληλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

 

Στο πικ της αγωνιστικής της καριέρας κι ενώ νίκησε τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2019 έμεινε έγκυος. Η έλευση του πρώτου της παιδιού σηματοδότησε ένα νέο κόσμο για την ίδια καθώς κλήθηκε αρχικά να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της μητρότητας και αφετέρου να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα της δε λειτουργούσε πλέον με τον ίδιο τρόπο στο αγωνιστικό κομμάτι.

«Ξεκίνησα προπόνηση τρεις μήνες αφότου γέννησα και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια που προσπαθώ να επανέλθω» εξομολογείται στο runbeat. Η πρώτη της προσπάθεια να επανέλθει συνοδεύτηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό που την έφερε αρκετά πίσω. «Υπέστη οστικό οίδημα και κάταγμα στη λεκάνη οπότε πάνω που είχα βρει ένα καλό ρυθμό και είχα συμπληρώσει σχεδόν τρεις μήνες κανονικής προπόνησης έτυχε αυτό. Έτσι έμεινα για αρκετό καιρό εκτός, σχεδόν τρεις μήνες». Η ταλαιπωρία δε σταμάτησε εκεί καθώς όταν ξεκίνησε και πάλι προπονήσεις τον περασμένο Μάρτιο «είχα πάλι μία ατυχία το καλοκαίρι, ένα “άδειασμα” που λέμε οι αθλητές. Είναι σαν υπερκόπωση. Οπότε αναγκάστηκα να μείνω ξανά έξω ένα μήνα. Είναι δύσκολη η επάνοδος καθώς βλέπω ότι το σώμα μου δεν ανταποκρίνεται θετικά. Ειδικά τον πρώτο καιρό μετά την εγκυμοσύνη ήταν πολύ δύσκολα», λέει με πάσα ειλικρίνεια επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν η εγκυμοσύνη αυτή καθ’ αυτή που με επηρέασε, αλλά η αποχή που είχα κατά τη διάρκειά της. Έμεινα παραπάνω από ένα χρόνο εκτός προπονήσεων και ναι μεν προσπάθησα να επανέλθω σταδιακά όμως είναι εκείνες οι λεπτομέρειες που σου βάζουν εμπόδια. Δηλαδή το δικό μου σώμα δεν ήταν έτοιμο. Δε βιάστηκα. Απλά το σώμα μου δεν ήταν ακόμα έτοιμο να επανέλθει 100%».

Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την ίδια καθώς έψαχνε να βρει τον εαυτό της. «Είναι αυτό που έχεις πιάσει πάτο και προσπαθείς να επανέλθεις ξανά στην επιφάνεια και κάποιος σε σπρώχνει ξανά στον πάτο. Είναι πολύ ψυχοφθόρο το πισωγύρισμα, αλλά εάν σου αρέσει κάτι και βλέπεις ότι έχεις ακόμη δυνατότητες τα ξεπερνάς όλα.

Ελευθερία Πετρουλάκη: «Χρωστάω κάτι στον εαυτό μου. Έχω να δώσω ακόμα αρκετά» runbeat.gr

Με κράτησε το πείσμα ότι χρωστάω ακόμα κάτι στον εαυτό μου, ότι έχω να δώσω ακόμα αρκετά και είναι όλος αυτός ο κόπος που είχα κάνει μέχρι εκείνη την περίοδο που δεν είχα καταφέρει να το βγάλω αγωνιστικά. Είναι κάτι που έχω αφήσει στη μέση».

Πλέον κάνει ένα νέο ξεκίνημα και νιώθει ότι βρίσκει τον καλό της εαυτό. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Γύρου της Σητείας για να επανέλθει στους αγώνες. Είναι ο τόπος καταγωγής της και η ενέργεια που παίρνει από τους ανθρώπους της περιοχής της δίνει δύναμη. «Προσπαθώ κάθε χρόνο να τρέχω εκεί εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Φέτος αγωνίστηκε ξανά μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να πω όμως ότι η απόσταση ήταν 9χλμ και όχι 10χλμ. Θα ήταν ιδανικό να επέστρεφα με ατομικό ρεκόρ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρόλα αυτά ήταν πολύ ωραία. Δεν το είδα αγωνιστικά, είπα “πάμε να κάνουμε μία ακόμη προπόνηση, ένα τέμπο”. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία καθώς πήρα πολλή αγάπη και στήριξη από τους ανθρώπους της πόλης μου. Είναι ωραίο να αγωνίζεσαι στον τόπο σου και να βγάζεις μία καλή επίδοση. Είναι αυτό το συναίσθημα που δεν το έχεις ξεχάσει. Είναι σαν απλά να πάτησες το pause για λίγο».

Κι αν τη ρωτάτε τι μένει από αυτό τον αγώνας; «Είναι η αγάπη και η λαχτάρα που έχεις πριν τον αγώνα, το τι παπούτσι θα βάλεις, πως θα πας στην εκκίνηση, όλα αυτά τα διαδικαστικά. Μετά είναι το αποτέλεσμα ότι πήγε καλά. Ήταν μία ωραία συγκυρία που μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια».

Ελευθερία Πετρουλάκη: «Χρωστάω κάτι στον εαυτό μου. Έχω να δώσω ακόμα αρκετά» runbeat.gr

Και η αλήθεια είναι ότι τη συνέχεια τη φαντάζεται η Ελευθερία Πετρουλάκη όμορφη. «Τώρα ας πούμε είμαι σε μία καλύτερη περίοδο. Έχω κάνει την ενδυνάμωσή μου, έχω καταφέρει να κοιμάμαι κάπως καλύτερα γιατί και ο ύπνος είναι ένα βασικό κομμάτι και πλέον έχουμε ξεκινήσει να βάζουμε μικρούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που είναι προγραμματισμένος αρχές Μαρτίου. Εφόσον όλα πάνε καλά θα προσπαθήσω να επανέλθω στους αγώνες το 2023».

Στο μυαλό της είναι να κάνει επιλεκτικά αγώνες ώστε να μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις που είχε το 2019!