(Πρωτα)Αθλητισμός και Μητρότητα

 Ελευθερία Πετρουλάκη   11:05 25-06-2021  

(Πρωτα)Αθλητισμός και Μητρότητα


Μπορεί ο ερχομός ενός παιδιού να σημαίνει το τέλος μιας αθλητικής καριέρας για την νέα μαμά;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ζωή της νέας μητέρας μπορεί να συνεχιστεί από εκεί που την άφησε. Στην περίπτωση της μαμάς-αθλήτριας, η ζωή και ο αθλητισμός μοιάζουν πλέον διαφορετικά, μιας που οι προτεραιότητες αλλάζουν.

Όπως η εργαζόμενη μητέρα μετά την περίοδο της λοχείας επιστρέφει στην δουλειά της έτσι και η μητέρα-αθλήτρια μπορεί να επιστρέψει πίσω στον (πρώτα)αθλητισμό.  Σίγουρα αυτή η επιστροφή δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς το άγχος της ανατροφής του παιδιού, ο ελάχιστος ελεύθερος προσωπικός χρόνος και η κακή φυσική κατάσταση είναι μερικοί αρνητικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την μητέρα στο να τα παρατήσει.

Ο αθλητισμός αναπόφευκτα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και όλη η προσοχή και η ενέργεια στρέφεται γύρω από την κάλυψη των αναγκών του παιδιού.

Όμως, όσο δύσκολα και αν είναι στην αρχή , πιστεύω πως η κάθε μαμά οφείλει να αφιερώνει μια ώρα την ημέρα για τον εαυτό της και να συνεχίσει  τα πράγματα που την ευχαριστούσαν. Στην περίπτωση της μαμάς-αθλήτριας, ένα καθημερινό τρέξιμο μπορεί να την βοηθήσει να αποσυμπιέζεται από την συνεχόμενη επαφή με το παιδί, να ηρεμεί, να παράγει ενδορφίνες που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα, να αποβάλλει τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης και να ανακτήσει την φυσική της κατάσταση.

 

Βέβαια, ένα υποστηρικτικό  περιβάλλον θα διευκολύνει την επιστροφή στον αθλητισμό, χωρίς να αισθάνεται η μητέρα ενοχές ότι εγκαταλείπει ή παραμελεί το παιδί για να ικανοποιήσει τις προσωπικές της φιλοδοξίες.

Η προσωπική μου εμπειρία ως νέα μητέρα, με έκανε να αναθεωρήσω εντελώς την αντίληψη μου για τον αθλητισμό και για την ζωή γενικότερα. Έννοιες όπως άγχος, κούραση και εγωισμός άλλαξαν τον νόημα τους για εμένα. 

Στην αρχή της εγκυμοσύνης μου είχα πειστεί ότι ο πρωταθλητισμός είχε τελειώσει για μένα απότομα και χωρίς να το περιμένω. Ωστόσο, μετά από καιρό και έχοντας περάσει ήδη έξι μήνες από την γέννηση του παιδιού μου, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι έτοιμη να επιστρέψω πίσω στο τρέξιμο. Ξέρω ότι έχω ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά, ωστόσο είμαι αποφασισμένη να τα καταφέρω. Πολλοί πίστεψαν ότι η αθλητική μου πορεία τελείωσε, ωστόσο για εμένα έχει γίνει ήδη η αρχή. Μια αρχή αρκετά δύσκολη, βλέποντας τον εαυτό μου να ξεκινά από το μηδέν, πολύ μακριά από τα επίπεδα αντοχής που είχα συνηθίσει.

Ωστόσο το σημαντικότερο για εμένα, είναι ότι είμαι υγιής, γεμάτη όρεξη για δουλειά και με ένα επιπλέον κίνητρο αυτή την φορά!

Υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα αθλητριών που επέστρεψαν πιο δυνατές και κατάφεραν να διακριθούν όπως π.χ η Allyson Felix, η Shelly-Ann Fraser-Pryce, αλλά και Ελληνίδες π.χ Κυριακοπούλου, Φιλάνδρα, Εφεντάκη κ.α.

Δεν τελειώνει η ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα. Αντιθέτως η ίδια αναγεννιέται και εξελίσσεται σε κάτι σπουδαίο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς που είναι ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι, ώστε να μπορέσουν και αυτά με την σειρά τους να εξελιχθούν σε υγιείς και ισορροπημένους ανθρώπους.