Γ. Καλαπόδης: Ξεκίνησε το τρέξιμο στα 24 και ο μαραθώνιος έγινε τρόπος ζωής!

 Πάνος Κατσαρός   14:46 22-09-2022  

Γ. Καλαπόδης: Ξεκίνησε το τρέξιμο στα 24 και ο μαραθώνιος έγινε τρόπος ζωής!


Ο Γιώργος Καλαπόδης είναι ένας αθλητής ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με το τρέξιμο σε ηλικία 24 ετών, έχοντας καταφέρει να αποδείξει στον εαυτό του ότι οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι, καθώς λίγα χρόνια αργότερα έχει καταφέρει να σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις στην χώρα μας.

 

Ο Έλληνας δρομέας που μεταξύ άλλων κέρδισε τον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» με εξαιρετικό χρόνο 2:26:20, αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν έχει «ταβάνι» και πως έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται ακόμα περισσότερα. Με αφορμή ένα βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, στο οποίο συγκρίνει τον εαυτό του το 2014 όταν τερμάτισε σε 3:46:44 στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, με τον τερματισμό του το 2022 στη Θεσσαλονίκη με 2:26:20, το Runbeat ζήτησε από τον Γιώργο Καλαπόδη να κάνει μία αναδρομή στα πρώτα του βήματα στον μαραθώνιο, αλλά και να μας μιλήσει για τα όνειρά του.

«Η σχέση μου το τρέξιμο ξεκίνησε τέλειος απρόβλεπτα – Ξεκίνησα στα 24»

«Η σχέση μου το τρέξιμο ξεκίνησε τέλειος απρόβλεπτα όταν με μια παρέα από το ίδιο γυμναστήριο οργανώσαμε να πάμε να τρέξουμε το πρώτο Ημιμαραθώνιο στο Ναύπλιο το 2014. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Εννοείται ότι από μικρός ήμουν λίγο υπερκινητικός, έτρεχα συνέχεια είχα πάρει μέρος σε κάτι αγώνες μικρών αποστάσεων 11 χρονών στο σχολείο. Γενικά ήμουν καλός στην αντοχή κουραζόμουν σπάνια. Δηλαδή ξεκίνησα στα 24 με λίγα λόγια.

Απλά το τρέξιμο με κέρδισε γιατί μόλις τελείωσα τον Ημιμαραθώνιο ένιωθα ράκος και λέω… ώπα εδώ είμαστε βρήκα κάτι που με φτάνει στα όρια μου. Αυτό με εξιτάρει πολύ, το να φτάνω στα όρια μου».

 

Για το τι κρύβει από πίσω η λέξη «τρέχω», ο Γιώργος Καλαπόδης τονίζει χαρακτηριστικά:

«Μπορώ να σου πω ότι πλέον μου έχει γίνει τρόπο ζωής, η επιλογή μου να στραφώ στο μαραθώνιο ήταν γιατί είναι ένα αγώνισμα που πραγματικά για να βελτιώνεσαι και να ανεβαίνεις επίπεδο πρέπει να δίνεις το 100% καθημερινά!

Δεν είναι απλά τα πράγματα. Πίσω από την λέξη "Τρέχω" κρύβονται πολλά που πρέπει να κάνεις για να βελτιωθείς. Εκτός από μια σωστή και έμπειρη καθοδήγηση ενός προπονητή που είναι και το πιο σημαντικό. Χρειάζεται πειθαρχία, αφοσίωση, συγκέντρωση και πίστη σε αυτό που κάνεις.

«Μελέτησα για μεγάλους αθλητές, πήρα πολλές πληροφορίες»

Έκατσα μελέτησα για μεγάλους αθλητές. Τον τρόπο που προπονούνται, που κάνουν ενδυνάμωση, την διατροφή, την ανατομία, και το μυϊκό, καρδιοαναπνευστικό σύστημα για να γνωρίζω από μόνος μου πως και τι. Πήρα πολλές πληροφορίες όμως ο προπονητής μου ήταν πάντα εκεί για να μου τα εξηγεί καλύτερα!».

Γ. Καλαπόδης: Ξεκίνησε το τρέξιμο στα 24 και ο μαραθώνιος έγινε τρόπος ζωής! runbeat.gr

Όπως κάθε ερασιτέχνης δρομέας, έτσι και ο Γιώργος Καλαπόδης κλήθηκε κάποια στιγμή να βρει την σωστή «ισορροπία» μεταξύ δουλειάς, οικογένειας, και προπόνησης, με απώτερο σκοπό την αυτοβελτίωση.

 

«Έτσι λοιπόν όλα αυτά σιγά σιγά με οδηγούσαν στην βελτίωση! Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι έχω οικογένεια και την δουλειά μου έτσι λοιπόν έχω μία ολοκλήρωση. Άρα πραγματικά μπορώ να αφοσιωθώ στο 100%. Η ζωή μου είναι αυτή: οικογένεια, δουλειά, τρέξιμο και πάλι οικογένεια, δουλειά, τρέξιμο».

«Το σημαντικότερο είναι να έχουν ένα όμορφο παράδειγμα προς μίμηση τα παιδιά μου»

Το βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram είχε πολύ θετική ανταπόκριση από την δρομική κοινότητα, με τον ίδιο να εξηγεί τον λόγο που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση:

«Το βίντεο αυτό το έφτιαξα περισσότερο να δείξω ότι πραγματικά με την δουλειά και με όσα ανάφερα νωρίτερα υπάρχει βελτίωση ΚΑΘΑΡΗ βελτίωση να το επισημάνω και αυτό γιατί ο χώρος του αθλητισμού ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι πάντα δίκαιος! Νιώθω πολύ χαρούμενος που έχω κάνει αυτή την πρόοδο και ευτυχισμένος γιατί αφήνω κάτι πίσω να βλέπουν τα παιδιά μου. Το σημαντικότερο είναι να έχουν ένα όμορφο παράδειγμα προς μίμηση!»

«Όνειρα πάντα υπάρχουν»

Γ. Καλαπόδης: Ξεκίνησε το τρέξιμο στα 24 και ο μαραθώνιος έγινε τρόπος ζωής! runbeat.gr

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Γιώργο Καλαπόδη για τα όνειρά του, και το μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει ο ίδιος:

«Όνειρα πάντα υπάρχουν… Ίσως μια συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση, ένα ευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι και Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ξέρω πόσο δύσκολο είναι αλλά αν δεν έχεις στόχο δεν υπάρχει και κίνητρο».