Γιατί είναι λάθος να πίνουμε καφέ μόλις ξυπνήσουμε

 Runbeat Team   16:04 16-08-2021  

Γιατί είναι λάθος να πίνουμε καφέ μόλις ξυπνήσουμε


Είναι λάθος να καταναλώνουμε καφέ με άδειο στομάχι. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε πολλοί πριν φάμε πρωινό και η έρευνα του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath εξέτασε τις επιδράσεις του διακοπτόμενου ύπνου και της κατανάλωσης πρωινού καφέ σε μια σειρά μεταβολικών δεικτών.

Οι δοκιμές των επιστημόνων περιελάμβαναν άτομα που κατανάλωσαν καφέ μόλις ξύπνησαν, δίχως να έχουν φάει πρωινό.

 

Ο καθηγητής James Betts, από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Bath τόνισε πως: «Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας είναι μικρότερος όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας είναι ο καφές, ειδικά μετά από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου. Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε αυτό τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα».

Αυτό σημαίνει πως το ιδανικό είναι να έχουμε φάει πρωινό και στη συνέχεια να καταναλώσουμε καφέ, καθώς όπως αποδείχθηκε από την μελέτη, ο καφές που καταναλώθηκε πριν το πρωινό γεύμα αύξησε το μεταγευματικό γλυκαιμικό φορτίο σε ένα ποσοστό περίπου 50%.

Πολύ σημαντικό είναι βέβαια να γνωρίζουμε και την ακριβή επίδραση που έχει η καφεΐνη στον οργανισμό μας και στο τρέξιμο, κάτι το οποίο έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μας.