Η σημαντική επιρροή της τεχνολογίας στην προπόνηση ενός δρομέα

 Runbeat Team   9:24 17-02-2021  

Η σημαντική επιρροή της τεχνολογίας στην προπόνηση ενός δρομέα


Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας πλέον και όπως είναι φυσικό έχει μπει για τα καλά και στη ζωή των δρομέων με στόχο να κάνει την άσκησή τους ευκολότερη, καλύτερη και πιο αποτελεσματική.

Πόσο όμως μπορούν να επηρεάσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα την εξέλιξη του τρεξίματος; Μία μελέτη του Mads Møller Jensen από το Πανεπιστήμιο του Άργκους της Δανίας, έρχεται να παρουσιάσει τον τρόπο που οι νέες τεχνολογίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο τρέξιμο, δημιουργώντας τη δική τους «επανάσταση» στο χώρο. Παρουσιάζοντας στοιχεία και στατιστικά από άλλες έρευνες, η μελέτη με τίτλο «Running with Technology: Where Are We Heading?» εξετάζει το πως αλλάζουν οι τάσεις στις τεχνολογίες για το τρέξιμο, αλλά και πως μπορεί αυτές να αλλάξουν το που εστιάζει ο κάθε δρομέας, ανάλογα με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί στην προπόνησή του.

Περισσότεροι δρομείς, περισσότερα τεχνολογικά γκάτζετ

Όσο περισσότερους φίλους αποκτά το τρέξιμο τόσο αυξάνονται και τα τεχνολογικά ευρήματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή ενός δρομέα ευκολότερη. Smartwatches, smartbands και άλλα γκάτζετ που καθημερινά βγαίνουν στην αγορά και αποκτούν μεγάλη ζήτηση από τους δρομείς καθώς βελτιώνουν τα επίπεδα προπόνησής τους. Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την εξέλιξη και τις τάσεις των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στο τρέξιμο και περιγράφει το πως μπορεί αυτές να αλλάξουν από την εστίαση του κάθε ατόμου στην απόδοση ή στην τεχνική.

Ο αριθμός των δρομέων αυξάνεται ραγδαία κάθε έτος από το 1990, γεγονός που έχει οδηγήσει στην συνεχή πρόοδο ειδικών τεχνολογιών και αισθητήρων για το τρέξιμο. Εκτός από αυτό, ο εξοπλισμός που μπορεί να υποστηρίξει έναν δρομέα την ώρα που τρέχει έχει επίσης αυξηθεί, ενώ παράλληλα αποδείχθηκε πως τα ρολόγια με GPS, όπως για παράδειγμα τα smartwatches έχουν επίσης αποκτήσει μεγάλη ζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στη δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων λαμβάνονται υπόψη και άλλα πράγματα, όπως το στιλ τρεξίματος, η διαδικασία που ακολουθεί ένας δρομέας όσο τρέχει, αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που αθλείται.

Δείχνει τα λάθη και αλληλεπιδρά

Όπως φαίνεται μέσα από την τεχνολογία ένας δρομέας μπορεί να καταλάβει αν κάνει κάτι λάθος τεχνικά την ώρα που τρέχει, ενώ το ζητούμενο πλέον είναι πως θα υπάρξει μία πιο άμεση αλληλεπίδραση του δρομέα με την τεχνολογία, αλλά και το πως πρέπει αυτή να είναι σχεδιασμένη για να είναι περισσότερο θελκτική.

Κατά καιρούς έχουν γίνει αρκετές έρευνες, οι οποίες απέδειξαν ότι η τεχνολογία αλληλεπιδρά στη συμπεριφορά και τις συνήθειες ενός δρομέα.

Η επιστημονική μελέτη των ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων (Muelleretal., 013, 2014), των εργαστήριων (Nylanderetal., 2014) και κορυφαίων Πανεπιστημίων παρέχει μία γενική επισκόπηση των τεχνολογιών που έχουν δημιουργηθεί για το τρέξιμο και παράλληλα προτείνει ένα τρόπο σχεδιασμού για να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη. Με την αξιολόγηση που έγινε στα δεδομένα που υπάρχουν διαπιστώθηκε ότι έχει δοθεί προσοχή στην προπόνηση με επίκεντρο την τεχνική διαφόρων τεχνολογιών που βοηθούν τους δρομείς στις κινήσεις τους. Έτσι, αυτή η έρευνα έχει ως στόχο να καθοδηγήσει μελλοντικές έρευνες στον τομέα της αλληλεπίδραση ανθρώπου-τεχνικής νοημοσύνης και θα μπορεί να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία τεχνολογιών που βοηθούν τους δρομείς κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.