Kapchorwa: Η γη των κυνηγών που έγινε ο κόσμος των δρομικών αστεριών

 Runbeat Team   9:11 27-04-2021  

Kapchorwa: Η γη των κυνηγών που έγινε ο κόσμος των δρομικών αστεριών


Μία πόλη από τις πολλές «πρωτεύουσες» του τρεξίματος είναι και η Kapchorwa στην Ουγκάντα. Στο νέο μίνι – ντοκιμαντέρ της NN Running Team μπορούμε να μάθουμε πολλές πληροφορίες και να μάθουμε την ιστορία της συγκεκριμένης πόλης, που έχει βγάλει πολλούς από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους -και όχι μόνο- στον κόσμο.

Στο βίντεο πρώτος μιλάει ένας εκ των δρομέων που έχουν γεννηθεί σε αυτή την πόλη, ο Stephen Kiprotich, ο οποίος εξιστορείται το πως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το τρέξιμο, τι τον ώθησε στο να το ακολουθήσει επαγγελματικά, αλλά και για τη γνωριμία του με τον θρύλο Heile Gebreselassie.

 

Ίσως ο κορυφαίος δρομέας που έχει βγει από την Kapchorwa, ο Joshua Cheptegei μίλησε για την «παραγωγή ταλέντων» που γίνεται στην πόλη της Ουγκάντας, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που όσοι προπονούνται εκεί φτάνουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

«Η Kapchorwa περιέχει πολύ ταλέντο, ειδικά αθλητές στίβου. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του υψομέτρου και άλλων παραγόντων. Το φαγητό εδώ είναι φυσικό, δεν τρώμε περίεργα φαγητά από περίεργα εστιατόρια και δεν τρώμε πίτσα».

Ο Cheptegei στη συνέχεια σχολιάζει για την ιστορία της πόλης, η οποία από ότι φαίνεται περιέχει το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων εδώ και πολλά χρόνια.

«Υπάρχει και η ιστορία της Kapchorwa. Οι πρόγονοί μου ζούσαν στο δάσος και ήταν κυνηγοί. Μπορούσαν να κυνηγούν για πολλά χιλιόμετρα. Όταν έκανα την έρευνά μου με τον πατέρα μου και βρήκαμε ότι και ο πατέρας του ήταν κάποιος που πήγαινε για πόλεμο και διασώσεις».

Στο ενδιαφέρον βίντεο της NN Running Team, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τις προπονήσεις των γκρουπ της ομάδας εκεί, την προετοιμασία και την αποθεραπεία των αθλητών, αλλά και την καθημερινότητά τους. Οι δρομείς μιλούν για τα κίνητρα που έχουν να γίνουν καλύτεροι, ενώ στα άτομα που αφηγούνται τις εμπειρίες τους, βρίσκεται και ο έμπειρος προπονητής Addy Ruiter. Ο Ruiter μιλάει για τους λόγους που οι δρομείς επιλέγουν την Kapchorwa για την προπόνησή τους και τους τρόπους που μπορούν να βελτιωθούν.

Δείτε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την Kapchorwa: