Kenya’s Report: Το Runbeat στην προετοιμασία του Hendrik Pfeiffer για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Manuel Viehl   11:01 12-07-2021  

Kenya’s Report: Το Runbeat στην προετοιμασία του Hendrik Pfeiffer για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Στο… οχυρό των δρομέων στην Κένυα, το Ίτεν, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων και σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον για τους δρομείς, ο Γερμανός επαγγελματίας μαραθωνοδρόμος Hendrik Pfeiffer (προσωπικό ρεκόρ 2:10.18 σε μαραθώνιο, 62:05 σε ημιμαραθώνιο) προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία. Είχα την ευκαιρία να τον ακολουθήσω για μία μέρα, να των δω να κάνει το longrun του, να δω το γκρουπ του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Amanal Petros (εθνικό ρεκόρ μαραθωνίου στην Γερμανία) και τον Koen Naert (Πρωταθλητής Ευρώπης μαραθωνίου το 2018). Τους παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους και πήρα αποκλειστικές πληροφορίες και υλικό από το τελικό στάδιο της προετοιμασίας του Hendrik Pfeiffer.

 

Είναι 8:00 το πρωί της Κυριακής. Απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες για τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνει στο Σαπόρο της Ιαπωνίας. Πολλοί δρομείς ανά τον κόσμο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους αυτή τη στιγμή. Εδώ στην Κένυα, το ίδιο. Πολλοί δρομείς μαζεύονται το πρωί για ένα longrun 30 – 36 χιλιομέτρων. Όταν το αυτοκίνητο με τον Hendrik Pfeiffer και τον Amanal Petros φτάνει στο σημείο συνάντησης, οι περισσότεροι Κενυάτες έχουν ήδη φτάσει, κάτι το οποίο είναι εντελώς άτυπο εδώ, λόγω της διαφορετικής αίσθησης της ώρας. Επιπλέον, ο Koen Naert (Βέλγιο), ο Koen Naert (Εσθονία) και ο Daniel Chaves (Βραζιλία) -και οι πέντε έχουν προκριθεί στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων- θα προπονηθούν μαζί μας σήμερα.

Το pace πρέπει να είναι χαλαρό στο ξεκίνημα, μεταξύ 4:00 και 3:50 ανά χιλιόμετρο. Αλλά ήδη από το δεύτερο χιλιόμετρο όλοι τρέχουν γρηγορότερα με 3:33 και μπορείς να δεις στα πρόσωπα των δρομέων ότι θα πάνε πιο αργά στο ανηφορικό έδαφος. Η διαδρομή οδηγεί έξω από το Ίτεν σε ένα βραχώδες τερέν με απότομες επιφάνειες. Η προπόνηση τελειώνει συνήθως στον δρόμο "Moiben", που είναι στρωμένος με άσφαλτο και έχει ευθεία και ίσια επιφάνεια, με τους δρομείς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία τελική επιτάχυνση. Ήδη από τα πρώτα 10 χιλιόμετρα υπάρχουν δρομείς που αναγκάζονται να αφήσουν το γκρουπ για να συνεχίσουν με το δικό τους pace την προπόνηση. Ο Hendrik Pfeiffer παραμένει στο γκρουπ μέχρι το σημείο του ημιμαραθωνίου και ολοκληρώνει το long run του μετά από 30 χιλιόμετρα και μέσο pace 3:33. Είναι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοσή του μετά από μία δύσκολη εβδομάδα σε 2.400 μέτρα υψόμετρο και ελπίζει να συνεχίσει να "χτίζει" πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Ένας Κενυάτης και ο Koen Naert ολοκληρώνουν την προπόνησή τους μετά από 36 χιλιόμετρα και pace 3:22 και ουσιαστικά είναι οι τελευταίοι δρομείς του σημερινού μας γκρουπ. Για τον Koen Naert ήταν ένα εύκολο session και ο προπονητής του είναι χαρούμενος που τα πράγματα του πηγαίνουν τόσο καλά στο υψόμετρο της Κένυας.

Στον δρόμο πίσω για το Ίτεν με το αμάξι, οι δρομείς ανταλλάζουν ιδέες για άλλες προπονήσεις που μπορεί να κάνουν στο μέλλον. Για τον Koen Naert και τον Daniel Chaves η δουλειά συνεχίζεται ήδη από την Τρίτη στο στάδιο. Ο Amanal Petros και ο Hendrik Pfeiffer θα συνεχίσουν με δύο χαλαρές μέρες, αφού ο προπονητής τους τους είχε δώσει τρεις έντονες μέρες (Παρασκευή: 5 χλμ. moderate 20x400m/200m, Σάββατο: 5x5 χλμ. σε Marathon Pace, Κυριακή: 30 χλμ. long run) στη σειρά.

Η αποκατάσταση μετά την προπόνηση μοιάζει πολύ για όλους τους δρομείς στο σημερινό γκρουπ: Υγιεινό και ισορροπημένο φαγητό και, πάνω απ'όλα πολύς ύπνος. Περνούν πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να ακούσεις ξανά τους δρομείς που πήραν μέρος στην πρωινή προπόνηση. Ο Pfeiffer λέει ότι δεν ξύπνησε έως ότου ο προπονητής του τον φώναξε για να συζητήσουν το πλάνο των προπονήσεων για την εβδομάδα. «Πιθανότατα θα έπρεπε να κοιμάμαι έως το απόγευμα», λέει γελώντας.

 

Στο τέλος του Μαρτίου, ο Pfeiffer έκανε νέο προσωπικό ρεκόρ σε ημιμαραθώνιο με 62:02, λίγο πριν κολλήσει κορωνοϊό. «Δεν μπορούσα να προπονηθώ έντονα καθόλου για περίπου πέντε εβδομάδες, ενώ εβδομάδες αργότερα υπήρχαν ακόμα μέρες που ένιωθα πολύ άσχημα και τίποτα δεν πήγαινε καλά στις προπονήσεις μου», είπε ο Pfeifer και πρόσθεσε: «Σίγουρα ανυπομονώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί είμαι πολύ εστιασμένος προς το παρόν, αλλά επίσης ξέρω ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είμαι στην φόρμα που ήμουν τον Μάρτιο, που έκανα και το 62:02 στον ημιμαραθώνιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν τέλειο για εμένα εάν γινόντουσαν ένα μήνα αργότερα. Προς το παρόν όμως αυτό που έχω να κάνω είναι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να δω τι άλλο είναι δυνατό να γίνει».

Το απόγευμα πολλοί αθλητές συγκεντρώνονται μαζί, πίνουν τσάι στον ήλιο και συζητούν. Η καλή διάθεση και η όρεξη που υπάρχει το πρωί είναι ορατή σε όλους και το mood είναι πιο χαλαρό το απόγευμα, αυτή τη στιγμή. Ρωτάω τον Hendrik Pfeiffer και εκείνος μου λέει ότι όταν τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, περνάει τον περισσότερο χρόνο του στην Κένυα και όχι στην Γερμανία με την κοπέλα του. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο το να είσαι μακριά από το σπίτι σου για τόσο καιρό. Είμαι ευγνώμον που η κοπέλα μου το αποδέχεται». Στη συνέχεια ο Hendrik λέει ότι η προπόνηση στην Κένυα δεν είναι ποτέ εύκολη και απαιτεί πολλά από εσένα κάθε μέρα. «Δεν θα βρισκόμουν στην Κένυα εάν δεν ήταν τόσο αποτελεσματική. Υπάρχουν μέρη που μπορείς να κάνεις χαλαρότερη προπόνηση, αλλά εδώ μπορείς να πάρεις το κάτι παραπάνω από εσένα και να μην έχεις πράγματα να σε αποσπούν στις προπονήσεις» είπε ο Pfeiffer.

Γύρω στις 17:30, ο Hendrik Pfeiffer και ο Koen Naert συναντούν τον φυσιοθεραπευτή του στο γυμναστήριο. Μαζί γυρνούν στο εργορόμετρο του ποδηλάτου για να χαλαρώσουν τα πόδια τους και να κάνουν stretching μετά από την δύσκολη και επίπονη μέρα. Ο Pierre, ο φυσιοθεραπευτής του Koen είναι πολύ προσεκτικός να μην κάνει πολύ stretching μετά από μία δύσκολη μέρα. «Είναι σημαντικό να κάνεις stretching ελάχιστα την ημέρα που έχεις προπονηθεί έντονα. Ακόμα και τα μασάζ δεν θα πρέπει να είναι τόσο “βαθιά”. Γι’ αυτό υπάρχει η μέρα μετά την δύσκολη προπόνηση, για τα μικρά σχισίματα στους μύες -που δημιουργούνται μετά από την προπόνηση-, που έχουν την ευκαιρία να επουλωθούν λίγο.

Μιλούν για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, την προπόνηση που θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα και επίσης για θέματα, άσχετα με το τρέξιμο. Ο Koen Naert λέει ότι η κόρη του γεννήθηκε 10 εβδομάδες πριν και ανυπομονεί να είναι μαζί της ξανά για να περάσει οικογενειακά την κενή περίοδο της σεζόν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Οκτώβριο θα επιστρέψει στο Ίτεν για τέσσερις εβδομάδες για να προετοιμαστεί για τους επόμενους αγώνες του. Νωρίτερα από ότι συνήθως, το βραδινό έχει μπει στο πρόγραμμα για όλους. Συνεχίζουν τη συζήτησή τους, μιλούν για το long run που έκαναν και δημοσιεύουν 1-2 φωτογραφίες στο Instagram. Ο Hendrik Pfeiffer είναι ο πρώτος που αποχαιρετά. Έχει ήδη λάβει το νέο του προπονητικό πλάνο και ο προπονητής του του έχει δώσει πολλές δύσκολες -προπονητικά- ημέρες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Εκείνη την μέρα όλοι οι αθλητές πήγαν νωρίς για ύπνο, καθώς την επόμενη πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.