Μελέτη απέδειξε ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

 Runbeat Team   19:29 31-08-2022  

Μελέτη απέδειξε ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας


Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη απέδειξε ότι η σωματική άσκηση είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η βρετανική επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης επιβεβαίωσε ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, κάτι το οποίο έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα θετικό στον αθλητισμό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό «Circulation» της αμερικανικής καρδιολογικής ένωσης American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για 94.739 ενήλικες 37-73 ετών (μέση ηλικία 56 έτη) σε βάθος έξι ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας στην αρχή της μελέτης. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο δρ Φρέντερικ Χο του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

 

Όπως είναι γνωστό, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια προοδευτική πάθηση που εμφανίζεται όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει επαρκές αίμα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σώματος σε αίμα και οξυγόνο, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει κόπωση και δύσπνοια.

Η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι όσοι έκαναν 150-300 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την εβδομάδα, είχαν 63% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Από την άλλη, όσοι έκαναν 75-150 λεπτά έντονης άσκησης, είχαν 66% μικρότερο κίνδυνο, σε αντίθεση με όσους έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι με διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο κ.α. είχαν το μεγαλύτερο όφελος από την άσκηση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα ευρήματα αυτά «ταιριάζουν» με προηγούμενες έρευνες που «δείχνουν» την θετική επιρροή της άσκησης στην πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού, η οποία επίσης μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.