Μελέτη με ποντίκια «δρομείς» έδωσε μία πιθανή θεραπεία στην άνοια!

 Runbeat Team   20:02 10-12-2021  

Μελέτη με ποντίκια «δρομείς» έδωσε μία πιθανή θεραπεία στην άνοια!


Πρόσφατη μελέτη πάνω σε ποντίκια έδειξε ότι η συχνή άθληση μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει και σε νέες θεραπείες για την άνοια σε ανθρώπους. Η μελέτη του Stanford την οποία μπορούμε να βρούμε εδώ, χρησιμοποίησε ποντίκια «μαραθωνοδρόμους» και σύγκρινε τα στοιχεία που προέκυψαν με ποντίκια τα οποία δεν «γυμνάζονταν».





Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι ερευνητές του Stanford School of Medicine ανακάλυψαν ότι το αίμα των ποντικιών τα οποία γυμνάζονται, μπορεί να έχει τις ίδιες επιδράσεις στο μυαλό κι εκείνων τα οποία δεν γυμνάζονται και βρίσκονται στην ίδια ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέσεις με το αίμα των ποντικιών που είχαν αθληθεί στο εργαστήριο, στα αντίστοιχα ποντίκια που δεν είχαν αθληθεί, είχε την ίδια θετική επίδραση, παρότι εκείνα ήταν πιο «τεμπέλικα».

Αν και αυτό δεν γνωρίζουμε εάν έχει άμεση σχέση με τους ανθρώπους, μπορεί όσο εξελιχθούν οι έρευνες να αποδειχθεί ένας πολύτιμος «σύμμαχος» κατά της άνοιας στο μέλλον. Μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κλαστερίνη φαίνεται πως είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το όφελος.

Είναι γνωστό ότι η άθληση μπορεί να προκαλέσει πολλά θετικά στον ανθρώπινο και όχι μόνο εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα η παραγωγή νευρικών κυττάρων. «Έχουμε ανακαλύψει ότι αυτή η βελτίωση του εγκεφάλου οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με το αίμα κάποιου ο οποίος αθλείται και μπορούμε να μεταφέρουμε αυτά τα οφέλη σε κάποιο άλλο άτομο, που δεν αθλείται και βρίσκεται στην ίδια ηλικία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μελέτη.

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν έτρεξαν με τις ώρες σε ειδικούς τροχούς στα κλουβιά τους, ενώ στα ποντίκια τα οποία δεν γυμνάστηκαν, ο τροχός ήταν «κλειδωμένος» και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Τα ποντίκια που έλαβαν μέρος στην μελέτη είναι τριών μηνών, που σε ανθρώπινες συνθήκες με βάσει τον μεταβολισμών τους, μπορούν να «μεταφραστούν» σε 25χρονους ανθρώπους.

Στην συνέχεια και αφού τα ποντίκια της μίας ομάδας συνέχιζαν να τρέχουν και τα ποντίκια της άλλης συνέχισαν να μην αθλούνται, ξεκίνησαν οι ενέσεις αίματος. Κάθε τρεις ημέρες, οι ερευνητές έκαναν ενέσεις με αίμα γυμνασμένων ποντικιών σε εκείνα που δεν έτρεχαν και κατέληξαν στα αποτελέσματα της μελέτης. Τα ποντίκια πέρασαν από διάφορα τεστ και ουσιαστικά κατέληξαν στο ότι «τα ποντίκια με αίμα δρομέων είναι εξυπνότερα». Στη συνέχεια προσθέτουν πως «Το αίμα των δρομέων ποντικών έχει κάνει κάτι καλό σίγουρα στον εγκέφαλό τους, παρότι έχει μεταφερθεί εκτός εγκεφάλου». Το σημαντικό είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη μελέτη, καταπολεμώντας την άνοια με κάποια παρόμοια θεραπεία.