Ο βασικός εξοπλισμός για ορεινό τρέξιμο

 Runbeat Team   10:04 02-02-2021  

Ο βασικός εξοπλισμός για ορεινό τρέξιμο


Είναι αρκετά ενδιαφέρον να εξερευνείς νέα ορεινά μονοπάτια τρέχοντας, με το trail running να έχει τη δυνατότητα να σου προσφέρει αυτή την ευκαιρία στο μέγιστο βαθμό. Για να ασχοληθεί κάποιος, όμως, με το trail running, θα χρειαστεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός για το trail running περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα βασικά κομμάτια και από εκεί και πέρα τα «έξτρα» που μπορούν να τελειοποιήσουν την εμπειρία μας. Μέσα στα βασικά μέρη του εξοπλισμού είναι τα ειδικά για ορεινό τρέξιμο παπούτσια, τα running backpacks, τα κατάλληλα ρούχα και τα smartwatches.

Τα παπούτσια όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να είναι απλά αθλητικά, λόγω των τοποθεσιών στις οποίες θα κληθούμε να τρέξουμε. Συνήθως έχουν χοντρές σόλες, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς από τυχόν πτώσεις, κάτι που μπορείακόμα και να μας «σώσει» ενέργεια. Τα παπούτσια για trail running είναι επίσης ειδικά κατασκευασμένα με σκοπό να αντέχουν σε νερό, λάσπη και γενικότερα μπορούν να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες.

Στο trail running ένα backpack μπορεί να μας φανεί απίστευτα χρήσιμο έως και αναγκαίο. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησής μας έχουμε μέσα στο backpack τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστούμε, όπως παγούρι, ενδεχομένως το κινητό μας και άλλα απαραίτητα.

Ο απαραίτητος ρουχισμός είναι επίσης μέσα στα βασικά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν πάμε για ορεινό τρέξιμο. Όπως και σε όλα τα είδη τρεξίματος, έτσι και στο trail, χωρίς τα κατάλληλα ρούχα δεν μπορούμε να αποδώσουμε κατάλληλα. Στην περίπτωση του ορεινού τρεξίματος μάλιστα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως πολύ κρύο ή υψηλή ζέστη, συνεπώς τα ειδικά διαμορφωμένα ρούχα για το συγκεκριμένο είδος τρεξίματος είναι ζωτικής σημασίας.

Σχετικά με τα smartwatches και τα smartbands, δεν υπάρχουν και πολλά για ανάλυση. Τα συγκεκριμένα gadgets έχουν από GPS μέχρι μετρητή πίεσης και είναι πολύ χρήσιμα σχετικά με τα στατιστικά της προπόνησής μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ως κινητά, συνεπώς είναι κάτι που μας «λύνει τα χέρια».

Εκτός λοιπόν από τα βασικά μέρη του εξοπλισμού που θα χρειαστούμε, μπορούμε να «απογειώσουμε» την εμπειρία μας με τα επιπλέον μέρη του εξοπλισμού που μπορεί να αγοράσουμε. Σε περίπτωση που τρέχουμε βράδυ, τότε ένας φακός κεφαλής θα κάνει τη διαφορά, καθώς θα βλέπουμε σε σημεία που μπορεί ακόμα και… πολιτισμός να μην υπάρχει. Τα παγούρια είναι επίσης σημαντικά για την σωστή ενυδάτωσή μας, αλλά θα τα χρειαστούμε κυρίως στα long runs και όταν θα λείπουμε για πολλές ώρες. Ένα ακόμα καλό «έξτρα» είναι τα hydrationvests. Τα hydrationvests μεταφράζονται σε «γιλέκα ενυδάτωσης» και είναι ειδικά κατασκευασμένα για να έχουμε ανά πάσα στιγμή πάνω μας ένα ή και δύο μπουκάλια ή παγούρια σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, ως επί το πλείστων στο μπροστινό σημείο του σώματός μας. Κάτι ακόμα που αξίζει να εξετάσουμε είναι και οι κάλτσες, διότι όπως γνωρίζουμε οι κάλτσες είναι το ίδιο σημαντικές με τα αθλητικά μας παπούτσια, άρα είναι κάτι το βασικό και στο trail running.

Το trail running λοιπόν είναι ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι του τρεξίματος, που με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να γίνει μία όμορφη εμπειρία και με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να μετατραπεί και σε μία «premium» εμπειρία.