Οι 12 Μαραθώνιοι για να κάνεις ρεκόρ - Όλα τα στοιχεία για τις γρηγορότερες διαδρομές του κόσμου
Χρήστος Κώνστας 15:17 21-12-2021
Η αγωνιστική περίοδος για την πλειοψηφία των Ελλήνων Μαραθωνοδρόμων κορυφώνεται στα μέσα Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή τους στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η δύσκολη διαδρομή του ΑΜΑ θέτει τον πήχη των... απαιτήσεων υψηλά και των προσδοκιών για ατομική επίδοση χαμηλότερα. Είναι ενδεικτικό ότι ένας ελίτ δρομέας θα πρέπει να υπολογίζει σε +3 λεπτά περίπου στον χρόνο του συγκριτικά με το εάν έκανε την ίδια ημέρα τον αγώνα σε μια ευκολότερη και σίγουρα πιο επίπεδη διαδρομή. Από εκεί και πέρα η προσθετική διαφορά για τους αργότερους δρομείς υπερπολλασιάζεται προοδευτικά όσο εκτείνεται και ο χρόνος τερματισμού ξεπερνώντας ακόμη και τα 12 λεπτά.
Μετά από την επιβεβλημένη ξεκούραση ακόμη και μια πλήρη αποχή από το τρέξιμο έστω για λίγες ημέρες, η επάνοδος στις προπονήσεις σηματοδοτεί και τα σχέδια μας για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Ο στόχος της αυτοβελτίωσης είναι (ή θα έπρεπε να είναι) ο αυτοσκοπός για κάθε δρομέα. Εκείνοι που προπονούνται ετησίως με βάση τους τις δυο προπονητικές περιόδους(προπονητικοί μεγάκυκλοι) , ήδη επεξεργάζονται σχέδια για να επιλέξουν τον αγώνα-στόχο για την άνοιξη και θα διαμορφώσει εν πολλοίς και τα σχέδια για τη δεύτερη φάση, αυτή του φθινοπώρου.
Η αναζήτηση της καταλληλότερης διαδρομής-αγώνα που θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποτυπώσεις πλήρως την προπονητική δουλειά που έχεις κάνει αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία που καθορίζεται πολλές φορές όχι μόνο από αθλητικούς παράγοντες αλλά και από οικογενειακούς, επαγγελματικούς και οικονομικούς. Εμείς θα σταθούμε καθαρά στις αθλητικές παραμέτρους σε ότι αφορά την επιλογή που αφορούν όλους ανεξαρτήτως οικογενειακού, επαγγελματικού και οικονομικού προφίλ.
Όταν ψάχνεις για έναν «γρήγορο» Μαραθώνιο τρία είναι τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να σε ενδιαφέρουν:
Yψομετρικές διαφορές
Εάν μπορείς να επιλέξεις ένα αγώνα του οποίου η διαδρομή έχει λιγότερο από 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, μπορείς βάσιμα να υποθέσεις ότι πρόκειται για μια σχετικά επίπεδη διαδρομή. Από 100 μέτρα έως 250 μέτρα πρόκειται για μια διαδρομή που διαθέτει μικρές δόσεις «προκλήσεων» χωρίς όμως να θέσει απαραίτητα σε κίνδυνο το επιθυμητό προσωπικό ρεκόρ. Οποιαδήποτε διαδρομή με περισσότερα από 250 μέτρα υψομετρικές διαφορές, όσο κι΄αν επικοινωνείται ως ιδανική, πρόκειται να σας δυσκολέψει και σίγουρα να σας αναγκάσει να αναπροσαρμόσετε τον στόχο σας εφόσον τελικά την επιλέξετε για άλλους λόγους. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης η διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας έχει υψομετρική διαφορά 353 μέτρων.
Θερμοκρασία
Όλοι πλέον γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν πόσο καθοριστικός παράγοντας για τους αθλητές αντοχής είναι η θερμοκρασία. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μετά τους 15 με 16 βαθμούς κελσίου κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας κοστίζει και σε χρόνο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις κάθε 1 βαθμός κελσίου (μετά τους 16c) ισούται με απώλεια 0,7 sec ανά χιλιόμετρο. Ίσως για πολλούς να μη σημαίνει αυτή η απώλεια πολλά αλλά φανταστείτε να επιλέξετε έναν Μαραθώνιο, που την ημέρα του αγώνα η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σας θα είναι για παράδειγμα 22 βαθμούς κελσίου. Έχετε βάλει στόχο να «σπάσετε» 3 ώρες και έχετε προπονηθεί επί μήνες για αυτό το στόχο.
Ας θεωρήσουμε ότι όλα πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει χωρίς απρόοπτα και μοναδικός παράγοντας επηρεασμού της τελικής επίδοσης σας είναι η θερμοκρασία. Οι 22 βαθμοί κελσίου σημαίνει ότι θα αναγκαστείτε να απομακρυνθείτε από το στόχο σας κατά 3,5 λεπτά! Κάθε χιλιόμετρο θα σας κοστίζει 4 δευτερόλεπτα λόγω της θερμοκρασίας και μόνο αν έχετε φτάσει στο αγώνα με καλύτερη –θεωρητικά- επίδοση, δηλαδή να είστε στη πραγματικότητα προετοιμασμένος για επίδοση 2:56-57, θα μπορέσετε να κυνηγήσετε τον στόχο των 3 ωρών με αξιώσεις. Οι επιστήμονες που έχουν ερευνήσει το θέμα έχουν βρει ότι η καλύτερη θερμοκρασία που θα μπορούσε να συμβάλει για την καλύτερη δυνατή επίδοση ενός Μαραθωνοδρόμου είναι 9,7 βαθμούς κελσίου για τους άντρες και 11c για τις γυναίκες.
Αριθμός συμμετοχών
Όσο περισσότεροι δρομείς συμμετέχουν σε έναν αγώνα, τόσο πιο πιθανό είναι να μην τρέχετε μόνο σας. Όσο κι αν έχετε συνηθίσει να τρέχετε μόνοι σας στις προπονήσεις, την ημέρα του μεγάλου αγώνα, σίγουρα θα αναζητάτε μια επιπλέον ώθηση από το κλίμα που θα διαμορφώνεται τόσο από τους ίδιους του δρομείς, όσο και από τους θεατές. Όσο περισσότεροι δρομείς, τόσο και περισσότεροι θεατές κατ΄επέκταση (αν και αυτό καθορίζεται εν πολλοίς από το πόσο έχει αγκαλιάσει η πόλη τη διοργάνωση που φιλοξενεί καθώς και από την αθλητική κουλτούρα της χώρας).Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που δείχνει ως πλεονέκτημα για τους δρομείς που συμμετέχουν σε Μαραθωνίους με δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές. Κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε ενα γκρουπ δρομέων που ταιριάζει με το ρυθμό σας, αυτό θα σας κρατήσει σε διαρκή εγρήγορση , ιδιαίτερα στα «δύσκολα» χιλιόμετρα μετά το 35ο αλλά και θα σας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε το γκρουπ σε περίπτωση που συναντήσετε ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να περιορίσετε τις «απώλειες» από την αντίσταση του ανέμου.
Συγκεντρώσαμε για εσάς τους 12 Μαραθωνίους που μπορούν να βρίσκονται στη λίστα των επιλογών σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια προσωπική επίδοση αντάξια της προσπάθειας σας, βασιζόμενοι στα τρία κύρια στοιχεία που αναλύσαμε παραπάνω, τα οποία καθιστούν εν πολλοίς μια διαδρομή ως... γρήγορη.
1. Μαραθώνιος Βερολίνου (Σεπτέμβριος)
Η διοργάνωση των παγκόσμιων ρεκόρ που διεξάγεται παραδοσιακά τη τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Η επίπεδη διαδρομή της πόλης παράγει τακτικά γρήγορες επιδόσεις και το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου έχει καταρριφθεί στο Βερολίνο 11 φορές! Το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2018 από τον Eliud Kipchoge, όπου διατηρεί ακόμη την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 2:01:39. Η ζήτηση για μια συμμετοχή είναι τεράστια και μόνο μέσα από κλήρωση, δωρεά σε ίδρυμα ή ταξιδιωτικό γραφείο που συνεργάζεται με τη διοργάνωση, μπορείς να εξασφαλίσεις ένα bib number. Tο 2019, δηλαδή προ πανδημίας, τερμάτισαν 44.064 δρομείς, ενώ το 2021 οι συμμετοχές περιορίστηκαν κατά 50% λόγω των περιορισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν. Η μέση θερμοκρασία αγώνα κυμαίνεται από 12 βαθμούς κελσίου έως 21 βαθμούς.
2. Μαραθώνιος Λονδίνου (Oκτώβριος)