Οι 12 Μαραθώνιοι για να κάνεις ρεκόρ - Όλα τα στοιχεία για τις γρηγορότερες διαδρομές του κόσμου

 Χρήστος Κώνστας   15:17 21-12-2021  

Οι 12 Μαραθώνιοι για να κάνεις ρεκόρ - Όλα τα στοιχεία για τις γρηγορότερες διαδρομές του κόσμου


Η αγωνιστική περίοδος για την πλειοψηφία των Ελλήνων Μαραθωνοδρόμων κορυφώνεται στα μέσα Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή τους στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η δύσκολη διαδρομή του ΑΜΑ θέτει τον πήχη των... απαιτήσεων υψηλά και των προσδοκιών για ατομική επίδοση χαμηλότερα. Είναι ενδεικτικό ότι ένας ελίτ δρομέας θα πρέπει να υπολογίζει σε +3 λεπτά περίπου στον χρόνο του συγκριτικά με το εάν έκανε την ίδια ημέρα τον αγώνα σε μια ευκολότερη και σίγουρα πιο επίπεδη διαδρομή. Από εκεί και πέρα η προσθετική διαφορά για τους αργότερους δρομείς υπερπολλασιάζεται προοδευτικά όσο εκτείνεται και ο χρόνος τερματισμού ξεπερνώντας ακόμη και τα 12 λεπτά.





Μετά από την επιβεβλημένη ξεκούραση ακόμη και μια πλήρη αποχή από το τρέξιμο έστω για λίγες ημέρες, η επάνοδος στις προπονήσεις σηματοδοτεί και τα σχέδια μας για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Ο στόχος της αυτοβελτίωσης είναι (ή θα έπρεπε να είναι) ο αυτοσκοπός για κάθε δρομέα. Εκείνοι που προπονούνται ετησίως με βάση τους τις δυο προπονητικές περιόδους(προπονητικοί μεγάκυκλοι) , ήδη επεξεργάζονται σχέδια για να επιλέξουν τον αγώνα-στόχο για την άνοιξη και θα διαμορφώσει εν πολλοίς και τα σχέδια για τη δεύτερη φάση, αυτή του φθινοπώρου.

Η αναζήτηση της καταλληλότερης διαδρομής-αγώνα που θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποτυπώσεις πλήρως την προπονητική δουλειά που έχεις κάνει αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία που καθορίζεται πολλές φορές όχι μόνο από αθλητικούς παράγοντες αλλά και από οικογενειακούς, επαγγελματικούς και οικονομικούς. Εμείς θα σταθούμε καθαρά στις αθλητικές παραμέτρους σε ότι αφορά την επιλογή που αφορούν όλους ανεξαρτήτως οικογενειακού, επαγγελματικού και οικονομικού προφίλ.

Όταν ψάχνεις για έναν «γρήγορο» Μαραθώνιο τρία είναι τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να σε ενδιαφέρουν:

Yψομετρικές διαφορές

 

Εάν μπορείς να επιλέξεις ένα αγώνα του οποίου η διαδρομή έχει λιγότερο από 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, μπορείς βάσιμα να υποθέσεις ότι πρόκειται για μια σχετικά επίπεδη διαδρομή. Από 100 μέτρα έως 250 μέτρα πρόκειται για μια διαδρομή που διαθέτει μικρές δόσεις «προκλήσεων» χωρίς όμως να θέσει απαραίτητα σε κίνδυνο το επιθυμητό προσωπικό ρεκόρ. Οποιαδήποτε διαδρομή με περισσότερα από 250 μέτρα υψομετρικές διαφορές, όσο κι΄αν επικοινωνείται ως ιδανική, πρόκειται να σας δυσκολέψει και σίγουρα να σας αναγκάσει να αναπροσαρμόσετε τον στόχο σας εφόσον τελικά την επιλέξετε για άλλους λόγους. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης η διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας έχει υψομετρική διαφορά 353 μέτρων.

Θερμοκρασία

 

Όλοι πλέον γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν πόσο καθοριστικός παράγοντας για τους αθλητές αντοχής είναι η θερμοκρασία. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μετά τους 15 με 16 βαθμούς κελσίου κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας κοστίζει και σε χρόνο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις κάθε 1 βαθμός κελσίου (μετά τους 16c) ισούται με απώλεια 0,7 sec ανά χιλιόμετρο. Ίσως για πολλούς να μη σημαίνει αυτή η απώλεια πολλά αλλά φανταστείτε να επιλέξετε έναν Μαραθώνιο, που την ημέρα του αγώνα η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σας θα είναι για παράδειγμα 22 βαθμούς κελσίου. Έχετε βάλει στόχο να «σπάσετε» 3 ώρες και έχετε προπονηθεί επί μήνες για αυτό το στόχο.

 

Ας θεωρήσουμε ότι όλα πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει χωρίς απρόοπτα και μοναδικός παράγοντας επηρεασμού της τελικής επίδοσης σας είναι η θερμοκρασία. Οι 22 βαθμοί κελσίου σημαίνει ότι θα αναγκαστείτε να απομακρυνθείτε από το στόχο σας κατά 3,5 λεπτά! Κάθε χιλιόμετρο θα σας κοστίζει 4 δευτερόλεπτα λόγω της θερμοκρασίας και μόνο αν έχετε φτάσει στο αγώνα με καλύτερη –θεωρητικά- επίδοση, δηλαδή να είστε στη πραγματικότητα προετοιμασμένος για επίδοση 2:56-57, θα μπορέσετε να κυνηγήσετε τον στόχο των 3 ωρών με αξιώσεις. Οι επιστήμονες που έχουν ερευνήσει το θέμα έχουν βρει ότι η καλύτερη θερμοκρασία που θα μπορούσε να συμβάλει για την καλύτερη δυνατή επίδοση ενός Μαραθωνοδρόμου είναι 9,7 βαθμούς κελσίου για τους άντρες και 11c για τις γυναίκες.

Αριθμός συμμετοχών


Όσο περισσότεροι δρομείς συμμετέχουν σε έναν αγώνα, τόσο πιο πιθανό είναι να μην τρέχετε μόνο σας. Όσο κι αν έχετε συνηθίσει να τρέχετε μόνοι σας στις προπονήσεις, την ημέρα του μεγάλου αγώνα, σίγουρα θα αναζητάτε μια επιπλέον ώθηση από το κλίμα που θα διαμορφώνεται τόσο από τους ίδιους του δρομείς, όσο και από τους θεατές. Όσο περισσότεροι δρομείς, τόσο και περισσότεροι θεατές κατ΄επέκταση (αν και αυτό καθορίζεται εν πολλοίς από το πόσο έχει αγκαλιάσει η πόλη τη διοργάνωση που φιλοξενεί καθώς και από την αθλητική κουλτούρα της χώρας).Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που δείχνει ως πλεονέκτημα για τους δρομείς που συμμετέχουν σε Μαραθωνίους με δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές. Κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε ενα γκρουπ δρομέων που ταιριάζει με το ρυθμό σας, αυτό θα σας κρατήσει σε διαρκή εγρήγορση , ιδιαίτερα στα «δύσκολα» χιλιόμετρα μετά το 35ο αλλά και θα σας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε το γκρουπ σε περίπτωση που συναντήσετε ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να περιορίσετε τις «απώλειες» από την αντίσταση του ανέμου.

Συγκεντρώσαμε για εσάς τους 12 Μαραθωνίους που μπορούν να βρίσκονται στη λίστα των επιλογών σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια προσωπική επίδοση αντάξια της προσπάθειας σας, βασιζόμενοι στα τρία κύρια στοιχεία που αναλύσαμε παραπάνω, τα οποία καθιστούν εν πολλοίς μια διαδρομή ως... γρήγορη.

1. Μαραθώνιος Βερολίνου (Σεπτέμβριος)


Η διοργάνωση των παγκόσμιων ρεκόρ που διεξάγεται παραδοσιακά τη τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Η επίπεδη διαδρομή της πόλης παράγει τακτικά γρήγορες επιδόσεις και το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου έχει καταρριφθεί στο Βερολίνο 11 φορές! Το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2018 από τον Eliud Kipchoge, όπου διατηρεί ακόμη την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 2:01:39. Η ζήτηση για μια συμμετοχή είναι τεράστια και μόνο μέσα από κλήρωση, δωρεά σε ίδρυμα ή ταξιδιωτικό γραφείο που συνεργάζεται με τη διοργάνωση, μπορείς να εξασφαλίσεις ένα bib number. Tο 2019, δηλαδή προ πανδημίας, τερμάτισαν 44.064 δρομείς, ενώ το 2021 οι συμμετοχές περιορίστηκαν κατά 50% λόγω των περιορισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν. Η μέση θερμοκρασία αγώνα κυμαίνεται από 12 βαθμούς κελσίου έως 21 βαθμούς.

2. Μαραθώνιος Λονδίνου (Oκτώβριος)

 

H διοργάνωση της φιλανθρωπίας. Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου εκτός από γρήγορος φημίζεται και για τα υψηλά χρηματικά ποσά που εξασφαλίζονται από δωρεές δρομέων σε ιδρύματα. Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης το 1981 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διατεθεί περισσότερα από 1 δις. λίρες ενώ το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ δωρεών με 66,4 εκ. λίρες. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής για μη Βρετανούς υπηκόους ή δρομείς που δεν είναι επαγγελματίες υψηλών επιδόσεων και έτσι όπως και στο Βερολίνο, οι εναλλακτικές για την εξασφάλιση μιας συμμετοχής είναι κλήρωση, δωρεά ή ταξιδιωτικό γραφείο.

 

Η κυρίως επίπεδη διαδρομή βρίσκεται γύρω από τον ποταμό Τάμεση, ξεκινώντας από το Blackheath και τελειώνοντας στο The Mall. Στο Λονδίνο έχει καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ 7 φορές σε άνδρες και γυναίκες. Το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με 42.906 τερματίσαντες ενώ το 2020 ακυρώθηκε ο αγώνας. H μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ότι τρέχουν συνήθως οι δρομείς στο Μαραθώνιο του Λονδίνου είναι 17 βαθμοί κελσίου περίπου. Παραδοσιακά ο Μαραθώνιος του Λονδίνου διεξάγεται τον Απρίλιο ωστόσο λόγω πανδημίας μετά το 2020 υπήρξε ντόμινο αλλαγών και έτσι ο αγώνας του 2022 θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

3. Μαραθώνιος Μιλάνου (Απρίλιος)

 

Πρόκειται για μια νέα σχετικά διοργάνωση. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 2000 αλλά πολύ γρήγορα κέντρισε το ενδιαφέρον των δρομέων. Η 20η έκδοση του αγώνα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020, αναβλήθηκε για το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown της Ιταλίας. Η επίδοση 2:02:57 του Titus Ekiru  από την Κένυα αλλά και της Hiwot Gebrekidan απο την Αιθιοπία με 2:19:35 επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια γρήγορη διαδρομή. Οι συμμετοχές δεν είναι επιπέδου Αθήνας, αφού το 2019 έφτασαν τις 6.309, εντούτοις ο αγώνας έχει καταφέρει να βρίσκεται στον προγραμματισμό κορυφαίων αθλητών παγκοσμίως. H θερμοκρασίες τη περίοδο διεξαγωγής του αγώνα κυμαίνονται από 13 βαθμούς κελσίου έως 19.

4. Μαραθώνιος Βαλένθια (Δεκέμβριος)

 

Έχει συμπληρώσει αισίως 30 χρόνια και αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο Μαραθώνιο της αγωνιστικής σεζόν καθώς διεξάγεται τον Δεκέμβριο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική για την οποία έχουν βοηθήσει και τα παγκόσμια ρεκόρ που έχουν σημειωθεί στην απόσταση του Ημιμαραθωνίου που αποτελεί μέρος της διαδρομής του Μαραθωνίου.Tο ρεκόρ διαδρομής σημειώθηκε το 2020 όταν και για πρώτη φορά διεξήχθη ο αγώνας αποκλειστικά για ελίτ λόγω πανδημίας και ο Κενυάτης Evans Chebet κατέγραψε επίδοση 2:03:00. Το 2021 περισσότεροι από 30.000 δρομείς συμμετείχαν με τη δρομική γιορτή να επιστρέφει τους δρόμους της Βαλένθια. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

5. Μαραθώνιος Ντουμπάι (Mάρτιος) 


Πρόκειται για τον γρηγορότερο Μαραθώνιο με τις λιγότερες συμμετοχές-μόλις 1500 περίπου- αλλά αποτελεί έναν από τους Gold Label Μαραθωνίους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1998. Διαθέτει ένα από τα μικρότερα χρονικά όρια ολοκλήρωσης-μόλις 6 ώρες-, επιβεβαίωση ότι συμμετέχουν αρκετοί ελίτ δρομείς και γρήγοροι ερασιτέχνες σε μια «εύκολη» διαδρομή. Το ρεκόρ διαδρομής έχει από το 2020 ο Αιθίοπας Getaneh Molla με 2:03:34. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτός ο Μαραθώνιος διακρίνεται για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που φθάνει ή και ξεπερνά τους 20 βαθμούς κελσίου, γι’αυτό και η εκκίνηση δίνεται στις 7 το πρωί.  

6. Μαραθώνιος Τόκιο (Mάρτιος)

 

O μεγαλύτερης Μαραθώνιος της Ιαπωνίας αποτελεί έναν από τους 6 major του κόσμου και διαθέτει Platinum Label από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Παρότι μιλάμε για την πρωτεύουσα της χώρας που αποτελεί παραδοσιακά μια υπερδύναμη στο άθλημα του Μαραθωνίου, ο Μαραθώνιος του Τόκιο έχει ζωή μόλις 14 ετών! Ωστόσο από το 2007 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην ελίτ των διοργανώσεων. Προ πανδημίας συμμετείχαν περισσότεροι από 33.000 δρομείς. Το ρεκόρ διαδρομής σημειώθηκε το 2017 από τον Κενυάτη Wilson Kipsang με επίδοση 2:03:58. Διακρίνεται συνήθως για τις χαμηλές θερμοκρασίες αφού το Φεβρουάριο οπότε και διεξάγεται η μέση θερμοκρασία διαμορφώνεται από 8 έως 12 βαθμούς κελσίου

7. Μαραθώνιος Σικάγο (Οκτώβριος)

 

Ένας ακόμη Major Μαραθώνιος. Ξεπερνά συνήθως σε συμμετοχές τις 40.000 και μαζί με τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη αποτελούν την τριάδα των μεγάλων Μαραθωνίων της Αμερικής. Διεξάγεται από το 1977 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μαζικά αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως. Για την εξασφάλιση συμμετοχής υπάρχουν κριτήρια και οι εναλλακτικές (δωρεά, κλήρωση κτλ) είναι περιορισμένες. Το ρεκόρ διαδρομής με 2:03:45 είναι του πρώην κατόχου του Παγκοσμίου Ρεκόρ Dennis Kimetto από το 2013 ωστόσο στην ίδια διαδρομή έχει σημειωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών από την Brigid Kosgei με 2:14:04 το 2019. H θερμοκρασία κυμαίνεται από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου.

8. Μαραθώνιος Άμστερνταμ (Oκτώβριος)

 

Διεξάγεται από το 1974 στην Ολλανδική πρωτεύουσα και έξι χρόνια μετά σημειώθηκε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτή τη διαδρομή και μάλιστα από Ολλανδό, τον Gerard Nijboer με 2:09:01. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επίπεδη προσφέροντας πολλές μεγάλες επιδόσεις με τελευταία του Αιθίοπα Tamirat Tola που σημείωσε ρεκόρ διαδρομής με 2:03:38 στη διοργάνωση του 2021.Οι συμμετοχές συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 12.000 και 14.000. H θερμοκρασία συνήθως διαμορφώνεται μεταξύ 12 και 14 βαθμών κελσίου.

9. Μαραθώνιος Φρανκφούρτης (Οκτώβριος)

 

Eίναι ο μακροβιότερος Μαραθώνιος της Γερμανίας με πρώτη διοργάνωση το 1981 και ο δεύτερος σε συμμετοχές-μετά το Βερολίνο- με 11.000 περίπου δρομείς κάθε χρόνο να βρίσκονται στην αφετηρία. Με μόνη αξιοσημείωτη κλίση η ανάβαση στη γέφυρα πίσω από τον Μάιν στο Schwanheim, η διαδρομή καθίσταται επί της ουσίας επίπεδη προσφέροντας δυνατές επιδόσεις. Το ρεκόρ διαδρομής διατηρείται από το 2011 όταν ο Wilson Kipsang τερμάτισε 2:03:42.H μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 18 βαθμούς κελσίου.

10. Μαραθώνιος Παρίσι (Απρίλιος)

 

Ο Μαραθώνιος του Παρισιού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μαραθώνιος σε συμμετοχές στον κόσμο-πίσω από τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης- αφού συμμετέχουν σχεδόν 50.000 δρομείς! Διεξάγεται από 1976 και εκτός από την επίπεδη διαδρομή του κεντρίζει το ενδιαφέρον για το γεγονός ότι διασχίζει όλα τα υπέροχα αξιοθέατα της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το ρεκόρ διαδρομής σημειώθηκε το 2021 από τον Elisha Rotich με 2:04:21. H μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 12 έως 15 βαθμούς κελσίου

11. Μαραθώνιος Σεβίλλης (Φεβρουάριος)

 

To 1999 στην ίδια διαδρομή διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 2018 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου χαρακτήρισε το Μαραθώνιο της Σεβίλλης ως Gold Label. Aυτή η κίνηση άνοιξε το δρόμο για ακόμη καλύτερες συμμετοχές ελίτ δρομέων και έτσι το 2020 σημειώθηκε διπλό ρεκόρ διαδρομής από τον Αιθίοπα Mekuant Ayenew με 2:04:43 και την Juliet Chekwel από την Ουγκάντα με 2:23:13. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο μεγάλο Μαραθώνιο της αγωνιστικής σεζόν αφού διεξάγεται τον Φεβρουάριο. Οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 10.000. 

 

H διαδρομή στη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι εξαιρετικά επίπεδη στο επίπεδο της θάλασσας που είναι καλά προστατευμένη από τον άνεμο. Σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου και τον συνήθως ηλιόλουστο καιρό, αυτό κάνει τον Μαραθώνιο της Σεβίλλης μια εξαιρετική επιλογή για την πρώτη σας αγωνιστική προσπάθεια στην εκκίνηση της νέας αγωνιστικής σεζόν.

12. Μαραθώνιος Ρότερνταμ (Απρίλιος)

 

Συχνά κατατάσσεται τους κορυφαίους Μαραθωνίους του κόσμου. Διεξάγεται από το 1981 και είναι ο πιο δημοφιλής Μαραθώνιος της Ολλανδίας( έπονται του Άμστερνταμ και του Αϊντχόβεν). Η διαδρομή είναι εξαιρετικά γρήγορη. Από τον Απρίλιο του 2012 έξι διαφορετικοί δρομείς έτρεξαν κάτω από τις 2:05:00 ώρα ενώ τέσσερις από τους δέκα ταχύτερους δρομείς μαραθωνίου στην ιστορία του αθλήματος έχουν σημειώσει ατομικά ρεκόρ στο Ρότερνταμ.

 

Το 2021 σημειώθηκε νέο ρεκόρ διαδρομής από τον Βέλγο Βashir Abdi με 2:03:36 που αποτελεί και Ευρωπαϊκό Ρεκόρ στην απόσταση του Μαραθωνίου. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές (έχουν καταγραφεί και «ζεστοί» Απρίλιοι) και η θερμοκρασία συνήθως κυμαίνεται από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου.To 2019 συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 δρομείς.

Όποια διαδρομή κι αν επιλέξετε για το δικό σας ρεκόρ εμείς στο Runbeat θα επιμείνουμε. Οπουδήποτε στον κόσμο μπορείς να τρέξεις 42.195 μέτρα, μόνο στην Ελλάδα και την Αθήνα μπορείς να τρέξεις έναν Μαραθώνιο, αυτόν την αυθεντική διαδρομής...Καλό αγώνα!