Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι θα συμβεί εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό

 Runbeat Team   16:33 14-07-2021  

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι θα συμβεί εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και σε λίγες ημέρες πρόκειται να έχουμε την έναρξη της διοργάνωσης. Ο κορωνοϊός υπήρξε η αιτία που η διοργάνωση γίνεται με ένα χρόνο καθυστέρηση, συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν και στους φετινούς Αγώνες, πολύ αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση.

Η ΔΟΕ έχει θεσπίσει στην ουσία τρεις βασικές αρχές, με το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιος αθλητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Αρχικά, εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός πριν κάποιο αγώνισμα, δεν θα αποκλειστεί, δηλαδή δεν θα πάρει το λεγόμενο «disqualified». Αντιθέτως, θα λάβει σήμανση «Did Not Start» (DNS), δηλαδή ότι δεν ξεκίνησε στον αγώνα.

 

Η δεύτερη περίπτωση είναι το minimum αποτέλεσμα που έχει φέρει ένας αθλητής σε ένα αγώνισμα, να μετρήσει εάν δεν μπορέσει να συνεχίσει. Για παράδειγμα, εάν ένας αθλητής τρέξει σε προκριματικό αγώνα και βγει πρώτος, αλλά στη συνέχεια βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, δεν θα αγωνιστεί στους επόμενους αγώνες, αλλά θα μετρήσει η αρχική του επίδοση.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός και δεν μπορεί να λάβει μέρος σε αγώνα, την θέση του θα παίρνει ο αμέσως επόμενος αθλητής που έχει το δικαίωμα, όταν βέβαια αυτό είναι δυνατό. Εάν λίγο πριν τον τελικό ενός αγωνίσματος στίβου ένας αθλητής βρεθεί θετικός και δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε την θέση του θα πάρει ο καλύτερος αθλητής από εκείνους που δεν πήραν την πρόκριση.

Όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν παρθεί από την ΔΟΕ, με σκοπό να διεξαχθεί όσο πιο ομαλά γίνεται η διοργάνωση, με βάση πάντα την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.