«Μπροστάρης» ο ΣΕΓΑΣ για τον εμβολιασμό: «Καμία εξαίρεση, για κανέναν και για κανένα λόγο»

 Χρήστος Κώνστας   10:05 27-08-2021  

«Μπροστάρης» ο ΣΕΓΑΣ για τον εμβολιασμό: «Καμία εξαίρεση, για κανέναν και για κανένα λόγο»


Στις 20 Αυγούστου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε με περίσσεια ικανοποίηση ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 19ης Αυγούστου τα εξής «...σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού (με περισσότερους από 300 αθλητές) από 1/9/2021 θα συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι κατά ποσοστό τουλάχιστον 95% και έως ποσοστό 5% επιτρέπονται ανεμβολίαστοι ώστε να μην στερείται το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή λόγω ηλικίας».

 

Η είδηση έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια οι ανεμβολίαστοι αθλητές-αθλούμενοι είδαν να ανοίγει ένα «παράθυρο» συμμετοχής τους σε μαζικούς αγώνες, το οποίο ωστόσο περιελάμβανε σοβαρούς περιορισμούς. Από την άλλη οι εμβολιασμένοι είδαν να πλήττεται η κοινή λογική βάσει της οποίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν τόσο ως ατομική ευθύνη όσο και ως συλλογική ,στην προσπάθεια του εθνικού εμβολιασμού.

Το σοβαρότερο όμως προέκυψε στη συνέχεια, αφού εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό το 5% είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν όντως πληροί τα κριτήρια για να αγωνιστεί ανεμβολίαστο. Για παράδειγμα ποια αρχή θα ελέγξει και κάτω από ποιες συνθήκες την ιατρική γνωμάτευση που θα προσκομίσει ο ανεμβολίαστος αθλητής για να του εγκριθεί η συμμετοχή σε έναν μαζικό αγώνα δρόμου;

Ο χρόνος της απόφασης και κυρίως η ημερομηνία ισχύος της (1/9) συμπίπτει με την πρώτη μεγάλη δρομική διοργάνωση της χρονιάς που έχει ματαιωθεί δύο φορές ενώ το 2020 δεν διεξήχθη. Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας όπου πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Η σκέψη όλων στράφηκε προς αυτή τη διοργάνωση, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει το «παράθυρο» του 5%.

Ωστόσο ο ΣΕΓΑΣ μας εξέπληξε ευχάριστα. Αντί να «τρέξει» να εφαρμόσει το ελαστικότερο υγειονομικό πρωτόκολλο που προσέφερε η ΓΓΑ και το οποίο ήδη σπεύδουν να το αξιοποιήσουν άλλες αθλητικές διοργανώσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για να... «εξυπηρετήσουν» την συμμετοχή ανεμβολίαστων αθλητών για ιατρικούς λόγους ή λόγους ηλικίας, παραμένει πιστός στο αρχικό πρωτόκολλο που βασίζεται στο τρίπτυχο. «ΚΑΜΙΑ εξαίρεση, για ΚΑΝΕΝΑΝ και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο». 

Ουσιαστικά η Ομοσπονδία που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διοργάνωση τόσο του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας όσο και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται παράλληλα, βγαίνει μπροστά και... κλείνει «παράθυρα» που από τη μια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια και από την άλλη να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου με την αξιοπιστία των δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν οι ανεμβολίαστοι αθλητές. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στη πράξη και όχι στη θεωρία και μάλιστα χωρίς αστερίσκους για τη στήριξη του εθνικού εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του ΣΕΓΑΣ για να συμμετέχουν αποκλειστικά εμβολιασμένοι αθλητές χωρίς εξαιρέσεις δεν αφορά μόνο την διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου αλλά και όλους τους μαζικούς αγώνες που διοργανώνει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα «Run Greece» όσο και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθούν αποκλειστικά με τη συμμετοχή εμβολιασμένων ή αθλητών που έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες.Και όχι μόνο αυτό.

 

Η απόφαση του ΣΕΓΑΣ αφορά και όλο το τεχνικό προσωπικό και τους εθελοντές που θα στηρίξουν τις διοργανώσεις σε μια προσπάθεια όλοι οι αγώνες να είναι «Fully vaccinated». Πέρα από το έμπρακτο μήνυμα που στέλνει η Ομοσπονδία, προσθέτει και κάτι ακόμη με την αποφαση της, αυτή τη φορά... αφαιρώντας. Η συμμετοχή πλήρως εμβολιασμένων, αθλητών και διοργανωτών, θα μειώσει αν όχι θα αφαιρέσει πλήρως την επιχειρηματολογία ότι μαζικές αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης του Κορονοϊού. Ο ΣΕΓΑΣ ανέλαβε με κόστος -λόγω των σοβαρών αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους αθλητές-, το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που του αναλογεί και επενδύει στο μέλλον για πιο ασφαλείς διοργανώσεις.