Πείραμα: Αθλήτρια προπονείται εισπνέοντας οξυγόνο από την εξάτμιση οικολογικού αυτοκινήτου (Vid)

 Runbeat Team   17:52 20-07-2022  

Πείραμα: Αθλήτρια προπονείται εισπνέοντας οξυγόνο από την εξάτμιση οικολογικού αυτοκινήτου (Vid)


Το Nexo είναι ένα νέο SUV με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου από την Hyundai, με την εταιρία να ισχυρίζεται ότι εκπέμπει μόνο νερό και 99.9% φιλτραρισμένο οξυγόνο. Με σκοπό να αποδείξει ότι οι εκπομπές του αυτοκινήτου δεν βλάπτουν το περιβάλλον, η Hyundai προσκάλεσε την Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Mireia Belmonte να τρέξει μέσα σε μία φούσκα που γέμιζε με αέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου.

 

Το βίντεο αναρτήθηκε στο κανάλι της Hyundai στο YouTube και χρησιμοποίησε την βοήθεια του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου στο υδρογόνο και ενός κέντρου αθλητικής ιατρικής προκειμένου να εξασφαλίσει ότι όλα θα είναι ασφαλή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Hyundai, ο αέρας που εκπέμπει το Nexo είναι ουσιαστικά πιο καθαρός από αυτόν που αναπνέουν όσοι ζουν σε μία πόλη.

Η Mireia Belmonte έτρεξε στον διάδρομο κανονικά, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και χαμογέλασε την ώρα του πειράματος. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει δίχως να εκπέμπει ρύπους για το περιβάλλον, γεγονός το οποίο είναι άκρως θετικό για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Το βίντεο με το πείραμα

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά projects που έχω συμμετάσχει»

Η αθλήτρια τόνισε ότι βρήκε την πρόκληση εξαιρετική και τόνισε ότι έλαβε μέρος για να αποδείξει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τεχνολογία υδρογόνου. Αναλυτικά όσα είπε: «Ως πρέσβειρα της μάρκας Hyundai, κλήθηκα να αναλάβω μια πρόκληση όπου θα έπρεπε να αναπνέω απευθείας από την εξάτμιση του NEXO. Προφανώς, αυτό δεν είναι ένα μέσο αυτοκίνητο, ούτε και οι εκπομπές του. Αρχικά ήμουν συγκλονισμένη από αυτή την ιδέα, αλλά τώρα μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά projects που έχω συμμετάσχει. Χωρίς αμφιβολία, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μάρκες όπως η Hyundai, ώστε να συνεχίσουν να είναι καινοτόμες και να δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Πως λειτουργεί

Όταν το υδρογόνο που είναι αποθηκευμένο στις τρεις δεξαμενές του αυτοκινήτου περνά στην μπαταρία, διασπάται σε πρωτόνια και ηλεκτρόνια. Η ροή ηλεκτρονίων που δημιουργείται στην κυψέλη καυσίμου παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους μπροστινούς τροχούς, ενώ τα πρωτόνια αντιδρούν με τα μόρια οξυγόνου στον αέρα δημιουργώντας θερμότητα και νερό.

 

Μάλιστα, η Hyundai τονίζει μεταξύ άλλων αναφορικά με το συγκεκριμένο μοντέλο: «Το Hyundai NEXO, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε το 2018, είναι ένα ηλεκτρικό όχημα FCEV δεύτερης γενιάς με αυτονομία 666 χιλιομέτρων (κύκλος WLTP) με μια μόνο φόρτιση. Εκπέμπει μόνο καθαρούς υδρατμούς και καθαρίζει τον αέρα κατά την οδήγηση, φιλτράροντας κατά 99,9% το οξυγόνο. Οι κυψέλες καυσίμου, οι ηλεκτρικές μηχανές, οι μπαταρίες και οι δεξαμενές υδρογόνου αλληλοσυμπληρώνονται τροφοδοτώντας αυτό το FCEV.

Όταν το υδρογόνο που αποθηκεύεται στις δεξαμενές διέρχεται από την μπαταρία, διασπάται σε πρωτόνια και ηλεκτρόνια. Η ροή ηλεκτρονίων που δημιουργείται στην κυψέλη καυσίμου παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα, ενώ τα πρωτόνια αντιδρούν με τα μόρια οξυγόνου στον αέρα που παράγει θερμότητα και νερό, τη μόνη εκπομπή του NEXO.

Η εταιρεία στοχεύει στη διάθεση συνολικά 38 φιλικών προς το περιβάλλον μοντέλων παγκοσμίως έως το 2025, επιταχύνοντας την εξέλιξη με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Με ένα καθαρό, χυτό σχεδιασμό, το Hyundai NEXO διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και το στυλ του SUV χωρίς να θυσιάζει τίποτα από την κομψότητα του».