Πρέπει ένας ερασιτέχνης δρομέας να προσλάβει προπονητή;

 Runbeat Team   14:20 11-03-2021  

Πρέπει ένας ερασιτέχνης δρομέας να προσλάβει προπονητή;


Οι προπονητές είναι οι επαγγελματίες που θα κάνουν τη διαφορά στο τρέξιμό μας. Ακόμα περισσότερο εάν είμαστε ερασιτέχνες στο τρέξιμο, ένας προπονητής ή γυμναστής μπορεί να φανεί τρομερά χρήσιμος και βοηθητικός. Γιατί όμως;

Αρχικά, ένας γυμναστής θα μας δείξει τον τρόπο να ξεκινήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που θα κάνει είναι να βοηθήσει να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα άθλησης, βασισμένο στις ανάγκες, τις δυνατότητες, τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Αυτό μπορεί να γίνει γενικότερα στη γυμναστική και όχι μόνο στο τρέξιμο. Είναι καλό να αυξήσουμε σταδιακά τα χιλιόμετρά μας, τη συχνότητα προπόνησης ανά βδομάδα και ένας προπονητής είναι ο καλύτερος οδηγός σ' αυτό.

Η συνεργασία με έναν προπονητή είναι επίσης κάτι το οποίο μπορεί να «προλάβει» τραυματισμούς. Οι, κατά κάποιο τρόπο, "αναμενόμενοι" τραυματισμοί στο τρέξιμο μπορεί να έρθουν από την υπερπροπόνηση ή την λάθος προπόνηση. Ο προπονητής με τον οποίο θα συνεργαστούμε θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγησή μας σε σχέση με την εκγύμναση σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μπορεί επίσης να λάβουμε συμβουλές σε σχέση με τον εξοπλισμό που θα πρέπει να αγοράσουμε στην αρχή, όπως για παράδειγμα τα αθλητικά ρούχα και τα παπούτσια.

Ένας προπονητής θα είναι δίπλα μας να μας εμψυχώσει όταν δεν θα πιστέψουμε στον εαυτό μας ή όταν θα έχουμε μία δύσκολη μέρα, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα βαρεθούμε ποτέ το τρέξιμο μαζί του, καθώς οι επιλογές που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα προέρχονται από μία μεγάλη γκάμα ασκήσεων και πλουραλισμό επιλογών. Με τη βοήθειά του, ειδικά εάν η συνεργασία μας είναι σε επίπεδο personal training, θα μάθουμε να τρεφόμαστε σωστότερα, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο μόνο σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό, αφού η σωστή διατροφή έχει αντίκτυπο και στην ζωή μας.

Πληροφορίες με αρκετό ενδιαφέρον παρουσίασε μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το UK Coaching σε συνεργασία με το YouGov το 2019 σε σχέση με τους προπονητές και τους αθλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 50% τον ερωτηθέντων είπε πως αυτό για το οποίο χρειάζονται περισσότερο έναν προπονητή είναι για να τους ανεβάσει το ηθικό, για εμψύχωση και για την τόνωση της αυτοπεποίθησης τους. Επίσης έχει παρατηρηθεί μία σχετική αύξηση σε ανθρώπινο δυναμικό τα τελευταία χρόνια, ενώ επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 11% των αθλητών που συνεργάζονται με προπονητές ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό, τον στίβο και το τρέξιμο. Το συγκεκριμένο survey έδειξε πως τα άτομα από 25 ετών έως 44 ετών είναι πιο «κοντά» στους γυμναστές, σε ένα ποσοστό 21%, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την βοήθεια ενός γυμναστή.

Έτσι λοιπόν, η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία του αθλητισμού μπορεί μόνο να μας βελτιώσει και να μας προσφέρει γνώση και αγωνιστική βελτίωση. Ο βασικός ρόλος ενός προπονητή είναι να συμβουλεύει και να καθοδηγεί, κάτι που είναι ακριβώς ότι χρειάζεται ένας αρχάριος δρομέας. Πλέον βέβαια το coaching έχει πάει και σε… online επίπεδο, με πολλούς αθλητές και δρομείς να προσλαμβάνουν online coaches για την εκγύμνασή τους. Με τα θετικά της και τα αρνητικά της, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ανθίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προσφέρει μία λύση για την γυμναστική από το σπίτι.