Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος!

 Runbeat Team   16:05 07-06-2023  

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος!


Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος και όλοι έχουμε έναν… επιπλέον λόγο να βγούμε για τρέξιμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος ξεκίνησε να γιορτάζεται το 2009 στις ΗΠΑ και σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με όλους τους δρομείς να γιορτάζουν γι’ αυτό που αγαπούν!

Η συγκεκριμένη γιορτή ήταν αρχικά ως Εθνική Ημέρα Τρεξίματος, όσο γινόταν στις ΗΠΑ, όμως από το 2016 και μετά, υιοθετήθηκε η έννοια «Παγκόσμια», με πάνω από 2,5 εκατομμύρια δρομείς από 177 χώρες να τρέχουν για να την γιορτάσουν.





Η Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος γιορτάζεται την πρώτη Τετάρτη του Ιουνίου κάθε χρόνο και στόχος είναι οι συμμετέχοντες, όλων των ηλικιών να λάβουν μέρος σε κάποια δρομική δραστηριότητα και να υποβάλλουν το όνομά τους στην επίσημη ιστοσελίδα του Global Running Day.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη που είχε ο τότε Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για το τρέξιμο με αποτέλεσμα να κηρύξει την 1η Ιουνίου ως την ημέρα εορτασμού του αθλήματος για την πόλη. Ο εορτασμός αυτός επεκτάθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού φίλους του τρεξίματος, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Το 2016 που απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα είχε απίστευτη ανταπόκριση από τον κόσμο καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι από 177 χώρες κατέγραψαν τη δραστηριότητά τους στην ειδική ιστοσελίδα https://globalrunningday.org/

To 2017 η παγκόσμια ημέρα τρεξίματος απέκτησε επίσημο χαρακτήρα καθώς αναγνωρίστηκε από την IAAF.

 

Από το 2019 και μετά οι σύλλογοι μπήκαν ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τρεξίματος διοργανώνοντας διάφορα events. Το 2020 η ημέρα γιορτάστηκε διαδικτυακά λόγω του covid 19, όπως και το 2021.

Η Παγκόσμια Ημέρα τρεξίματος είναι μια παγκόσμια γιορτή του τρεξίματος που ενθαρρύνει ανθρώπους κάθε ηλικίας και ικανότητας να κινηθούν. Ουσιαστικά τονίζει τα θετικά που αποφέρει το τρέξιμο σε όλους και πως μπορεί να ενώσει ανθρώπους από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη.

Έχει φανατικούς υποστηρικτές και αποτελεί γεγονός ότι όποιος το αγαπήσει δύσκολα θα το αφήσει. Αποτελεί ένα τρόπο έκφρασης της ελευθερίας σε μία εποχή που όλοι νιώθουν εγκλωβισμένοι.

Χρόνια πολλά σε όλους! Ας βγούμε στους δρόμους να το απολαύσουμε!