Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: Βγείτε στους δρόμους να το γιορτάσουμε

 Νίκη Μηλιαράκη   9:29 01-06-2022  

Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: Βγείτε στους δρόμους να το γιορτάσουμε


Όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν ένας δρομέας ήταν δακτυλοδεικτούμενος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα το τρέξιμο μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί καθημερινότητα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού όλου του κόσμου. Ειδικά μετά την καραντίνα ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με το τρέξιμο έχει πολλαπλασιαστεί.

Το πρότυπο που πλασάρει η Αμερική εδώ και δεκαετίες έγινε μόδα και στις υπόλοιπες Ηπείρους και το τρέξιμο βρίσκεται στο πικ της δημοτικότητά του. Φέτος ίσως είναι η πρώτη χρονιά που η Παγκόσμια Ημέρα τρεξίματος εκφράζει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του κόσμου.

 

Η πρώτη Τετάρτη του Ιούνη, που φέτος πέφτει πρωτομηνιά, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα τρεξίματος επίσημα από το 2016, ενώ στην Αμερική έχει θεσπιστεί από το 2009.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη που είχε ο τότε Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για το τρέξιμο με αποτέλεσμα να κηρύξει την 1η Ιουνίου ως την ημέρα εορτασμού του αθλήματος για την πόλη. Ο εορτασμός αυτός επεκτάθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού φίλους του τρεξίματος, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Το 2016 που απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα είχε απίστευτη ανταπόκριση από τον κόσμο καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι από 177 χώρες κατέγραψαν τη δραστηριότητά τους στην ειδική ιστοσελίδα https://globalrunningday.org/

To 2017 η παγκόσμια ημέρα τρεξίματος απέκτησε επίσημο χαρακτήρα καθώς αναγνωρίστηκε από την IAAF.

Από το 2019 και μετά οι σύλλογοι μπήκαν ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τρεξίματος διοργανώνοντας διάφορα events, όπως αυτό που διεξάγεται σήμερα το απόγευμα στη Υμηττό (δες σχετικά ΕΔΩ).

Το 2020 η ημέρα γιορτάστηκε διαδικτυακά λόγω του covid 19, όπως και το 2021.Πέρυσι, ωστόσο, οι διοργανωτές του https://globalrunningday.org/ έδωσαν τη δυνατότητα στους απανταχού δρομείς να τρέξουν δωρεάν ένα μίλι από τις 1 έως τις 6 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα τρεξίματος είναι μια παγκόσμια γιορτή του τρεξίματος που ενθαρρύνει ανθρώπους κάθε ηλικίας και ικανότητας να κινηθούν. Ουσιαστικά τονίζει τα θετικά που αποφέρει το τρέξιμο σε όλους και πως μπορεί να ενώσει ανθρώπους από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη.

Έχει φανατικούς υποστηρικτές και αποτελεί γεγονός ότι όποιος το αγαπήσει δύσκολα θα το αφήσει. Αποτελεί ένα τρόπο έκφρασης της ελευθερίας σε μία εποχή που όλοι νιώθουν εγκλωβισμένοι.

Βγείτε στους δρόμους και τρέξτε, λοιπόν! Αυτή η γλυκιά κούραση που θα νιώσετε τον πρώτο καιρό θα μετατραπεί σε μία απίστευτη ευφορία με τον καιρό. Και το πιο σημαντικό: Το τρέξιμο είναι για όλους και έχει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία…