Στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων με 88km την εβδομάδα, γίνεται; Nαι, γίνεται και η απόδειξη είναι η Davis!

 Runbeat Team   12:47 05-05-2021  

Στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων με 88km την εβδομάδα, γίνεται; Nαι, γίνεται και η απόδειξη είναι η Davis!


Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι η νικήτρια των Trials Μαραθωνίου της Μεγάλης Βρετανίας Steph Davis, θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το… πουθενά. Η βελτίωση που έχει εμφανίσει η Βρετανίδα αθλήτρια βρίσκεται σίγουρα σε μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει στο άθλημα.

Πριν από τρία χρόνια, η Davis δεν είχε τρέξει ποτέ σε Μαραθώνιο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Olympics.org, η Davis προπονούταν δύο φορές την εβδομάδα μόνο όταν είχε καλό καιρό και ήλιο έξω, ενώ τους κρύους μήνες του χειμώνα ουσιαστικά αδρανοποιούταν στο γυμναστήριο.

«Πριν από περίπου δύο χρόνια που είχα εγκατασταθεί στο Λονδίνο, ένας συνάδελφος μου πρότεινε να έρθω στον Clapham Chasers, τον σύλλογο που βρίσκομαι και τώρα. Υποθέτω ότι στην αρχή έκανα εποχιακό τρέξιμο, πήγαινα μόνο όταν ο καιρός ήταν καλός το καλοκαίρι», είπε η Davis σε συνέντευξή της σχετικά με το πως ξεκίνησε να ασχολείται με το τρέξιμο.

Ο σύντροφος της Davis ήταν αυτός που της πρότεινε για πρώτη φορά να δοκιμάσει να αγωνιστεί σε ένα Μαραθώνιο, ο οποίος ήταν εκείνος στο Βερολίνο το 2018, ένας αγώνας ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία, καθώς είναι εκείνος όπου έναν χρόνο αργότερα, το 2019, ο Eliud Kipchoge έθεσε το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ με 2:01:39.

Ο χρόνος που είχε κάνει η Davis εκείνη τη μέρα δεν ήταν κακός, αφού το 2:41:16 μπορεί να θεωρηθεί αξιοσέβαστο. Τρία χρόνια αργότερα όμως, η Steph Davis έκανε ακριβώς 14 λεπτά καλύτερο χρόνο και πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν σίγουρα μία «ελίτ άνοδος», που έγινε με όχι και τόσο συμβατικό τρόπο.

 

Η προπόνηση της Davis

Για να αγωνιστεί στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2018, η Davis χρειάστηκε να κάνει κάτι το οποίο δεν είχε ξανακάνει. Ακολούθησε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης.

«Αυτό ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα, που ήταν μοναδικό και ειδικά σχεδιασμένο για εμένα. Μου άρεσε πολύ η δομή και το σχέδιό του».

Από την άλλη όμως, το πρόγραμμα το οποίο της δόθηκε τότε ήταν πολύ βαρύ σε εβδομαδιαία χιλιόμετρα, κάτι το οποίο ακολουθούν όμως οι ελίτ μαραθωνοδρόμοι. Η προπόνηση που χρειάστηκε να κάνει φάνηκε ως ένα «άλμα», καθώς μέχρι τότε έτρεχε δύο – τρεις φορές την εβδομάδα. Η Davis τότε ρώτησε τον προπονητή της εάν θα μπορούσαν να προσαρμόσουν το πρόγραμμά της σε κάτι που δεν ήταν τόσο εξαντλητικό.

«Βρήκαμε μια ισορροπία όπου αρχίσαμε να αυξάνουμε τα χιλιόμετρα μου και μετά να προσθέτουμε στο cross training. Και αυτή η ρουτίνα έμεινε».

Είναι μια φόρμουλα που, αν και μη συμβατική, έχει σαφώς κάνει θαύματα για μία αθλήτρια που βρίσκεται στο κατώφλι της εκπροσώπησης της χώρας της στο Τόκιο. Αλλά πώς μοιάζει η προπονητική της ρουτίνα αυτές τις μέρες;

«Στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2019 έτρεξα 2:32 και το έκανα με cross training και τρέχοντας κατά μέσο όρο 55 μίλια (88 χιλιόμετρα) την εβδομάδα. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πράγματα στην προπόνηση αφού όλα πήγαιναν καλά και μείναμε με αυτό».

Για την Davis, το cross training σημαίνει συνήθως η χρήση του ελλειπτικού ως αντικαταστάτη των ημερών διπλής διαδρομής, αλλά και κολύμπι για δύο φορές την εβδομάδα στην πισίνα. Η προπόνησή της είναι πολύ μακριά από τα 200+ χιλιόμετρα που διανύει εβδομαδιαία στις προπονήσεις της η πρώην κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ της Βρετανίας, Paula Radcliffe.

Η Davis συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τα όριά της σε κάθε αγώνα που περνά, συνεπώς εάν κάτι δεν πηγαίνει λάθος, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τον τρόπο προπόνησής της.

Η Davis δεν έχει σταματήσει να εργάζεται

Πολλοί αθλητές «καταναλώνονται» από το άθλημά τους και αυτό τους επηρεάζει μακροπρόθεσμα. Η πίεση την οποία αντιμετωπίζουν για να πετύχουν πολλές φορές τους κάνει να εστιάζουν σε ένα μόνο πράγμα, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την ψυχική τους ευημερία.

Η Davis, θα γίνει 31 αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, αλλά ποτέ το τρέξιμο δεν ήταν «όλη της η ζωή». Συνεχίζει να εργάζεται κανονικά στην καθημερινή της δουλειά, σε μία εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Λονδίνο και σκοπεύει να το κάνει μέχρι να βρεθεί στο Τόκιο.

«Όσο και αν μου αρέσει το τρέξιμο, δεν θέλω να είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι όλη την ώρα. Η δουλειά εξ αποστάσεως μάλιστα κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα», είπε η Davis που πλέον εργάζεται εξ αποστάσεως λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμα και στα Trials Μαραθωνίου που έγιναν τον Μάρτιο, που νίκησε και πήρε αυτόματα ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δεν είχε σκεφτεί να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά και να επικεντρωθεί στην προετοιμασία της.

«Πραγματικά δεν πήρα κανένα ρεπό πριν τον αγώνα. Μετά από αυτόν μόνο πήρα μία μέρα» είπε γελώντας η δρομέας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με ρεπό ή όχι, η Davis προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνοντας την καλύτερη επίδοση της ζωής της στα Βρετανικά Trials Μαραθωνίου. Στην πραγματικότητα, το να έχει κάτι να ασχολείται για να ξεχνιέται από την μεγάλη πρόκληση που είχε και έχει μπροστά της, την βοήθησε πολύ πνευματικά, καθώς το άγχος την ημέρα του αγώνα μπορεί να καταστρέψουν πολλούς ταλαντούχους αθλητές.

«Είχα ξεπεράσει όλα μου τα νεύρα και τις σκέψεις πριν τον αγώνα μία εβδομάδα πριν τα Trials και είπα στους στενούς φίλους μου και την οικογένειά μου, ότι δεν θέλω να αναλύσω τίποτα τώρα. ΟΙ άνθρωποι είναι τόσο ενθουσιώδεις, αλλά μερικές φορές όταν ο καθένας πει την γνώμη του για το τι πρόκειται να γίνει στον αγώνα, εγώ καταλήγω να μπαίνω σε σκέψεις και έτσι γίνομαι πιο νευρική».

Όλα τα άγχη εξαφανίστηκαν, η Davis προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με μία εξαιρετική επίδοση με προσωπικό ρεκόρ της τάξης του 2:27:16 στα Trials που έγιναν στους Kew Gardens στο Λονδίνο. Με τη νίκη της εκείνη τη μέρα, πήρε το εισιτήριο για το Τόκιο μαζί με τον νικητή στους άνδρες των Trials, Chris Thompson, αλλά και τους Ben Connor, Jess Piasecki, Steph Twell και τον Callum Hawkins στην ομάδα μαραθωνίου της Team GB.

«Μου άρεσε πολύ κάθε λεπτό του αγώνα. Ήταν ένα πολύ διασκεδαστικό γεγονός», είπε για την επίδοσή της εκείνη την ημέρα. «Ήξερα ότι μπορούσα να τρέξω καλά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα τρέξουν οι άλλοι, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν κανείς δεν τρέχει, ώστε να έχεις κάποια ένδειξη για το πως θα πάει ο αγώνας. Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη».

Με το Τόκιο πλέον να εμφανίζεται στον ορίζοντα, η Davis ελπίζει να κάνει υπερήφανη την Team GB όταν βγει στο Sapporo για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της. Και ποιος ξέρει τι χρόνο θα κάνει η Davis που κάθε μήνα εμφανίζεται και πιο γρήγορη στον Μαραθώνιο που θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 7 Αυγούστου 2021 στο πάρκο Sapporo Odori.

Πηγή: Olympics.org