Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται

 Runbeat Team   14:31 15-08-2023  

Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται


Τα περισσότερα αθλήματα σε υψηλό επίπεδο(ελίτ) εξελίσσονται συνεχώς, όπως φαίνεται από την κατάρριψη παγκόσμιων ρεκόρ και τη συμμετοχή σε αυτά μεγαλύτερης ποικιλίας χωρών και αθλητών, οδηγώντας σε βελτιώσεις στις αθλητικές επιδόσεις. Οι εξηγήσεις για αυτή τη συνεχή εξέλιξη της απόδοσης είναι πολύπλευρες και πιθανότατα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της προπόνησης των αθλητών και την αγωνιστική περιοδικότητα, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις σε τεχνολογίες, εξοπλισμό και επιστημονικές γνώσεις, όλες προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό. Ωστόσο, η έρευνα σε ελίτ αθλητές συχνά περιορίζεται από υποκείμενες προκλήσεις, όπως σε προγράμματα προπόνησης και προπονητικές φιλοσοφίες ,καθώς και περιορισμούς στον τύπο, την ποιότητα ή τη δυνατότητα εφαρμογής των ερευνητικών μελετών που μπορούν να εκτελεστούν με κορυφαίους αθλητές.

 

Για να αποκτήσουμε μια συμπληρωματική εικόνα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές τάσεις που σχετίζονται με την προπόνηση αντοχής παγκόσμιας κλάσης, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από 25 αθλητικούς επιστήμονες που συνεργάζονται με κορυφαίους αθλητές αντοχής και προπονητές, επιλέχθηκαν από τον Øyvind Sandbakk και την πρώην ολυμπιονίκη σκι αντοχής Silvana Bucher Sandbakk, και οι δύο από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας, για να προβλέψουν γιατί και πώς πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι αθλητές θα συνεχίσουν να γίνονται πιο γρήγοροι.

Τα συμπεράσματα τους δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Sports Physiology and Performance μέσα απο ενα εκτενές επιστημονικό άρθρο μετίτλο «The Evolution of World-Class Endurance Training: The Scientist’s View on Current and Future Trends».

Για να συλλάβουν βασικές γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη της προπόνησης αντοχής και της απόδοσης, ζήτησαν και συγκέντρωσαν κρίσεις από ειδικούς μέσω ενός δομημένου πρωτοκόλλου . Στο πρώτο βήμα, τέθηκαν 2 ερωτήσεις από τον πρώτο και τον τελευταίο συγγραφέα σε μια ομάδα ειδικών 25 αναγνωρισμένων επιστημόνων του αθλητισμού (5 γυναίκες και 20 άνδρες) με εμπειρίες στενής συνεργασίας με κορυφαίους αθλητές αντοχής και προπονητές την τελευταία δεκαετία . Συλλογικά, αυτή η πολυεθνική ομάδα είχε πολυεπιστημονική εμπειρία (δηλαδή, φυσιολογία άσκησης, εμβιομηχανική, αθλητική ανάλυση, διατροφή και αθλητική ιατρική) εργασίας με άνδρες και γυναίκες αθλητές από 15 διαφορετικά έθνη και εκπροσώπηση όλων των ολυμπιακών αθλημάτων αντοχής.

Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται runbeat.gr

Οι 2 ερωτήσεις ήταν: (1) Ποιες είναι οι πιο σημαντικές τάσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την προπόνηση και τη βελτιωμένη απόδοση των καλύτερων αθλητών αντοχής στον κόσμο τα τελευταία 10-15 χρόνια; και (2) Ποιες εξελίξεις θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης αντοχής κατά τα επόμενα 10–15 χρόνια; Για να επιτραπεί η ποικιλομορφία απόψεων, ζητήθηκε από όλους τους επιστήμονες να δώσουν προτεραιότητα σε 3 βασικά σημεία για κάθε ερώτηση ξεχωριστά και να εξηγήσουν και να επεξηγήσουν τις επιλογές τους.Στη συνέχεια , όλες οι απαντήσεις συγκεντρώθηκαν σε αρχικές θεματικές κατηγορίες .

Σύγχρονες τάσεις στην προπόνηση αντοχής

Για την αντιμετώπιση σύγχρονων τάσεων, οι απαντήσεις στην πρώτη ερώτηση κατηγοριοποιήθηκαν σε 2 διαστάσεις: Τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν την ανάπτυξη (το γιατί) και τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων στις αθλητικές πρακτικές (το τι).Με βάση αυτούς τους κινητήριους παράγοντες, αποκαλύφθηκαν 5 σημαντικές τάσεις στην πρακτική των αθλημάτων αντοχής που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Στον αθλητισμό έχει εξελιχθεί μια πιο διεπιστημονική και ολοκληρωμένη κατανόηση των φυσιολογικών, τεχνικών, τακτικών, διατροφικών και πνευματικών πτυχών που βασίζονται στην απόδοση, με βάση τη βέλτιστη ψυχική και σωματική υγεία και μυϊκή φόρτιση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τις διαδικασίες προπόνησης και αποκατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνολογική δυνατότητα μέτρησης της απόδοσης, του προπονητικού φορτίου και της αποκατάστασης υπό έγκυρες συνθήκες, σε συνδυασμό με προηγμένη μοντελοποίηση απόδοσης, έχει επεκτείνει την κατανόησή πέρα από παραδοσιακούς παράγοντες απόδοσης. Παραδείγματα συμπληρωματικών εννοιών είναι ο αντίκτυπος της ανθεκτικότητας/αντοχής κατά τη διάρκεια άσκησης μεγάλης διάρκειας ή η εφαρμογή διαφόρων μοντέλων που περιγράφουν αερόβια και αναερόβια κινητική κατά τη διαλειμματική άσκηση. Η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών στρατηγικών έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτιστοποίηση της απόδοσης όσο και στη βιώσιμη ανοχή και εκτέλεση υψηλών ημερήσιων φορτίων προπόνησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βέλτιστη πρόσληψη υδατανθράκων (καθημερινά, και κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα) και τη σχετική διατροφική περιοδικότητα για την κάλυψη των απαιτήσεων του αθλήματος.

Βελτίωση της αγωνιστικής προσπάθειας

Πιο ακριβείς τεχνολογικές μετρήσεις απόδοσης και προηγμένα μοντέλα απόδοσης έχουν βελτιώσει τις στρατηγικές καθώς και την ικανότητα κάθε αθλητή (και των προπονητών τους) να εντοπίζουν και να εστιάζουν στα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Παραδείγματα αυτού είναι η εκτεταμένη χρήση διαφόρων φορητών συσκευών, όπως μετρητές ισχύος, παγκόσμια δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης/πλοήγησης και μονάδες αδρανειακής κίνησης σε πολλά αθλήματα. Με τον συνδυασμό μηχανικής μάθησης , αυτές οι εξελίξεις έχουν προσφέρει νέες γνώσεις σε πολλά αθλήματα, αν και θα πρέπει επίσης να αναγνωριστούν οι πρακτικές και ηθικές προκλήσεις της συγκέντρωσης και επεξεργασίας μεγάλων συνόλων προσωπικών δεδομένων.

Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται runbeat.gr

Χωρίς αμφιβολία, ο βελτιωμένος εξοπλισμός ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των επιδόσεων σε πολλά αθλήματα αντοχής, απο το πατινάζ ταχύτητας, και τη ποδηλασία,εως την κωπηλασία και τα super shoes για το τρέξιμο. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι βελτιωμένες στρατηγικές προετοιμασίας για αγώνες που διεξάγονται σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υψόμετρο και ζέστη. Επιπλέον, η ειδική για τον αθλητισμό και εξατομικευμένη διατροφική πρόσληψη κατά τη διάρκεια των αγώνων (π.χ. πρόσληψη υδατανθράκων και χρήση διαφόρων εργογονων βοηθημάτων) τονίστηκαν από πολλούς από τους ερωτηθέντες.

Μεγαλύτερα, πιο συγκεκριμένα και πιο ακριβή φορτία προπόνησης

Πολλοί από τους επιστήμονες τόνισαν ότι οι κορυφαίοι αθλητές αντοχής στον κόσμο εκτελούν πλέον και ανέχονται υψηλότερους όγκους προπόνησης από ό,τι είχαν καταγραφεί στο παρελθόν. Ωστόσο, άλλοι είχαν παρατηρήσει πιο ακριβή και υπολογισμένα μοντέλα προπόνησης, επιτρέποντας μεγαλύτερο όγκο ή πυκνότητα προπόνησης ειδικά για τον αγώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, ως κριτήρια επιτυχίας επισημάνθηκαν η ανίχνευση εξατομικευμένων «sweet-spots»(γλυκό σημείο) σε σχέση με τον όγκο και την ένταση της προπόνησης, καθώς και η εξατομικευμένη κατανομή της έντασης της προπόνησης και η λεπτομερέστερη παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων της ικανότητας. Μία από τις τάσεις που παρατηρήθηκαν από πολλούς από τους επιστήμονες ήταν περισσότερο η έντονη προπόνηση που εκτελείται σε μια «ελεγχόμενη ζώνη», επιτρέποντας έτσι υψηλότερο όγκο ή και συχνότητα συνεδριών σε ταχύτητες σχετικές με τον αγώνα.

 

Οι ακόλουθες πτυχές επισημάνθηκαν ως οι κύριοι διευκολυντές για αθλητές που συσσωρεύουν υψηλότερους όγκους προπόνησης ή φορτία ειδικά για τον αγώνα.Μικρότερες περίοδοι μετάβασης/ανάρρωσης μεταξύ της αγωνιστικής περιόδου και του επόμενου μακροκύκλου, υψηλότερος προπονητικός φόρτος τόσο στις αρχές του προπονητικού έτους όσο και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και πιο συνειδητή παρακολούθηση της περιόδου και της ανάκτησης φορτίου. Άλλοι βασικοί παράγοντες που επιτρέπουν πιο ακριβή φορτία προπόνησης περιελάμβαναν βελτιωμένες εγκαταστάσεις προπόνησης και βελτιωμένος εξοπλισμός. Επιπλέον, πιο προηγμένα μέτρα πρόληψης τραυματισμών φαίνεται να παρέχουν καλύτερη συνέχεια στην προπόνηση.

Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται runbeat.gr

Περισσότερες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον τη δυνατότητα να προπονούνται και να αγωνίζονται επαγγελματικά σε αθλήματα αντοχής, με υψηλότερο επίπεδο γυναικείων αγώνων, περισσότερη οικονομική υποστήριξη και καλύτερη προπόνηση διαθέσιμη στις αθλήτριες. Επιπλέον, πολλά αθλητικά περιβάλλοντα διαθέτουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση και προθυμία επικοινωνίας για πτυχές της γυναικείας φυσιολογίας και υγείας (π.χ. η επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου, ορμονική αντισύλληψη και περίοδο μετά τον τοκετό) και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην προπόνηση και την απόδοση. Με την αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών για τις αθλήτριες και τη βελτιωμένη κατανόηση των συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον ελίτ αθλητισμό, παρατηρούνται μεγαλύτερα, πιο συγκεκριμένα ή και ακριβή προπονητικά φορτία στις αθλήτριες.

Τέλος, αρκετοί ερωτηθέντες εξήραν την αξια της πιο συστηματικής συμπερίληψης περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως το υψόμετρο και η ζέστη που περιοδικά στην προπονητική διαδικασία έχει γίνει πιο συνηθισμένη, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία για αγώνες που διεξάγονται υπό δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Βελτιωμένη ποιότητα προπόνησης

Παράγοντες που σχετίζονται με βελτιωμένη ποιότητα προπόνησης επισημάνθηκαν από πολλούς από τους ερωτηθέντες. Αυτή η λίστα περιελάμβανε τόσο την ποιότητα της ολιστικής προπονητικής διαδικασίας, που εκτελείται σε στενή συνεργασία μεταξύ αθλητών, προπονητών και διεπιστημονικών ομάδων υποστήριξης, όσο και καλύτερο προγραμματισμό, εκτέλεση και ενημέρωση των μεμονωμένων προπονήσεων. Ένας βασικός παράγοντας για την τελευταία διάσταση ήταν ο πιο ακριβής και πειθαρχημένος έλεγχος έντασης, που διευκολύνθηκε από τη μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι μεταβλητές της κατάρτισης του προπονητικού πλάνου επηρεάζουν την ανοχή και το φορτίο της προπόνησης, καθώς και από καλύτερες τεχνολογίες για την παρακολούθηση αυτών των χαρακτηριστικών σε διάφορες συνθήκες. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η χρήση καλύτερου εξοπλισμού στην προπόνηση, όπως «σούπερ παπούτσια» με αφρούς new age που επιτρέπουν καλύτερη αντικραδασμική προστασία και αποκατάσταση, διευκολύνοντας έτσι περισσότερη προπόνηση σε υψηλές ταχύτητες.

{undefined}

Η βελτιωμένη ποιότητα προπόνησης συσχετίστηκε επίσης με πιο εξατομικευμένη προπόνηση όσον αφορά το φορτίο, τη μικροπεριοδοποίηση και τον ημερήσιο προγραμματισμό των συνεδριών. Για παράδειγμα, η εφαρμογή προπόνησης δύναμης και αντοχής με βάση το ατομικό προφίλ σε σχέση με τις φυσιολογικές και τεχνικές απαιτήσεις κάθε αθλήματος είναι πλέον πολύ πιο προηγμένη στην αθλητική πρακτική. Αυτό το ατομικό προφίλ, σε συνδυασμό με τη συστηματική παρακολούθηση της εκπαίδευσης και των δοκιμών, παρέχει σημαντικές αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης της προπόνησης και τις αντίστοιχες προσαρμογές. Επιπλέον, ο ρόλος του προπονητή και του διεπιστημονικού προσωπικού υποστήριξης στη χρήση τέτοιων πληροφοριών για την προετοιμασία και ενημέρωση του αθλητή συστηματικά, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το προσωπικό υποστήριξης λειτουργεί συνεργικά με προπονητές και αθλητές επισημάνθηκαν επίσης ως έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα της προπόνησης. και απόδοση.

Ένας πιο επαγγελματικός και πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Η εφαρμογή μιας πιο ολιστικής προσέγγισης στην ανάπτυξη των αθλητών, με την κατανόηση και την εξέταση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή τους, έχει ωφελήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μέσω ενισχυμένης αποκατάστασης. Περισσότερες γνώσεις και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης τραυματισμών και διαχείρισης υγείας θεωρούνται σημαντικές για τη διευκόλυνση της συνέχειας και της βιωσιμότητας της προπόνησης, καθώς και για την παράταση της καριέρας των ελίτ αθλητών. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη γνώση και επίγνωση της σημασίας της διαθεσιμότητας ενέργειας. Η περιοδική και εξατομικευμένη διατροφή και ο ύπνος έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της ανάκαμψης. Το ίδιο παράδειγμα ισχύει για τη συμπερίληψη της συστηματικής παρακολούθησης των παραμέτρων ανάκτησης όπως ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και οι μετρήσεις ύπνου ως μέρος των συστημάτων παρακολούθησης. Επιπλέον, η μεγαλύτερη εστίαση στην ψυχική υγεία των αθλητών αλλά και των προπονητών θεωρήθηκε επιβεβλημένη.

Μελλοντικές τάσεις στην προπόνηση αντοχής

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων γενικά εκτιμά ότι οι παράγοντες που στηρίζουν τη βελτιωμένη προπόνηση αντοχής και απόδοσης θα συνεχίσουν να εξελίσσονται τα επόμενα 10-15 χρόνια. Ωστόσο, ορισμένες διαχρονικές πτυχές της προπόνησης αντοχής έλαβαν ιδιαίτερη προσοχή και μερικές νέες πτυχές επισημάνθηκαν ως βασικοί τομείς για βελτίωση στο μέλλον.

Πρώτον, αναμένεται πιο εκτεταμένη και αξιόπιστη χρήση προηγμένης τεχνολογίας για την τεκμηριωμένη παρακολούθηση της προπόνησης, της αποκατάστασης και της απόδοσης. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι τεχνολογίες και οι γνώσεις που παρέχουν πρέπει να συνδυάζονται με ολιστικό, ειδικό για τον αθλητισμό και ολοκληρωμένο τρόπο με τις αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε αθλητή. Αυτή η προσέγγιση πιθανότατα θα επιτρέψει πιο αποτελεσματική εξατομίκευση της προπόνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές ευκαιρίες εξελίσσονται πολύ γρήγορα και ενδέχεται να επιτρέπουν εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο για παράδειγμα, όταν συνδυάζεται με καινοτόμες, μη επεμβατικές τεχνολογίες που αξιολογούν τους τύπους μυϊκών ινών και άλλα σημαντικά ατομικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, αναμένεται πιο λεπτομερής γνώση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των συνδυασμών προπονητικών φορτίων, περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων και διατροφικών παρεμβάσεων για τη βελτιστοποίηση των φυσιολογικών προσαρμογών και απόδοσης. Επιπλέον, ως μελλοντική τάση προτείνεται μια πιο προηγμένη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων αθλητή-εξοπλισμού που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανοχή στην προπόνηση και βελτιωμένη απόδοση.

Τι γνωρίζουμε για το μέλλον της προπόνησης αντοχής; 25 επιστήμονες αποκαλύπτουν τις τάσεις που έρχονται runbeat.gr

Η μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη προβλημάτων υγείας θα επιτρέψει σε περισσότερους αθλητές να προπονούνται με συνέχεια για μεγαλύτερη διάρκεια και αυτό είναι σαφώς ένας τομέας με περαιτέρω δυνατότητες βελτίωσης. Η μεγαλύτερη εστίαση στις αθλήτριες δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για μελλοντική βελτίωση, ειδικά δεδομένης της ιστορικής έλλειψης γνώσης και υποστήριξης που πιθανώς έχει περιορίσει την ανάπτυξη των επιδόσεων και τη μακροζωία της σταδιοδρομίας στις γυναίκες αθλήτριες. Τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη τραυματισμών, ασθενειών, σχετικής ανεπάρκειας ενέργειας στον αθλητισμό ή και διατροφικών διαταραχών και άλλων ανθυγιεινών συμπεριφορών πρέπει να προσαρμοστούν και να εφαρμοστούν ευρέως. Οι πτυχές που σχετίζονται με τη διατήρηση της ψυχικής υγείας αναμένεται επίσης να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση και τη διατήρηση της καλής υγείας των αθλητών θα πρέπει να επιτρέψει σε περισσότερους αθλητές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Πρακτικές εφαρμογές και συμπεράσματα

Από την οπτική μιας ομάδας ειδικών 25 επιστημόνων εφαρμοσμένου αθλητισμού, αυτή η μελέτη διευκόλυνε την ανταλλαγή ιδεών, εμπειρίας και γνώσης μεταξύ ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα αθλήματα αντοχής, ερευνητικούς τομείς και αθλητικές κοινότητες. Για το ευρύ κοινό όμως αυτές οι ιδέες συνοψίστηκαν σε μια λίστα και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμα και έμπνευση για την ανάπτυξη νέων υποθέσεων και ίσως το πιο σημαντικό, να τονώσουν την περιέργεια και τις γόνιμες συνεργατικές μελέτες σχετικά με την προπόνηση, τη φυσιολογία, την υγεία και την υγεία και απόδοση των αθλητών αντοχής

Σύνοψη των παρόντων και των μελλοντικών τάσεων που σχετίζονται με την προπόνηση αντοχής παγκόσμιας κλάσης με βάση τις προοπτικές, την εμπειρία και τη γνώση μιας ομάδας ειδικών 25 επιστημόνων εφαρμοσμένου αθλητισμού:

Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 10-15 χρόνια

• Πιο προσβάσιμη επιστημονική γνώση για προπονητές και αθλητές

• Καλύτερη ενσωμάτωση της ανταλλαγής πρακτικών και επιστημονικών γνώσεων σε πολυεπιστημονικές προοπτικές μέσα σε δομές υποστήριξης επαγγελματιών ελίτ αθλητών

• Αξιοποίηση νέων τεχνολογικών προόδων

 

Κύριες τάσεις στην άσκηση αθλημάτων αντοχής τα τελευταία 10-15 χρόνια

• Καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων του αθλητισμού

• Βελτιωμένη αγωνιστική προσπάθεια

• Μεγαλύτερα, πιο συγκεκριμένα και ακριβή φορτία προπόνησης

• Βελτιωμένη ποιότητα προπόνησης

• Ένας πιο επαγγελματικός και πιο υγιεινός τρόπος ζωής

 Κύριοι τομείς που αναμένεται να οδηγήσουν σε μελλοντικές βελτιώσεις

• Πιο εκτεταμένη χρήση προηγμένης τεχνολογίας για την παρακολούθηση και τη κατάρτιση πλάνων προπόνησης και αποκατάστασης

• Ακριβέστερη χρήση παρεμβάσεων σε θερμό περιβάλλον και υψόμετρο και διατροφικές παρεμβάσεις

• Καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων αθλητή-εξοπλισμού

• Μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη τραυματισμών και ασθενειών

Πρέπει λοιπόν να στοιχηματίσουμε ότι οι αθλητές σε μια δεκαετία ή και λιγότερο ,θα είναι πιο γρήγοροι από ό,τι είναι τώρα; Πιθανώς. Αλλά όπως και η τρέχουσα κατάσταση, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα ξέρουμε τι κάναμε σωστά όταν θα το δούμε να συμβαίνει. Κάθε φορά που ενθουσιαζόμαστε πολύ με τη δύναμη ενίσχυσης της απόδοσης της νέας τεχνολογίας, θα πρέπει να θυμόμαστε ταυτόχρονα ότι ένα δυσανάλογο μερίδιο των μεγαλύτερων δρομέων αποστάσεων στον κόσμο εξακολουθούν να προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Αφρικής όπου η αθλητική επιστήμη δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Αν μιλάμε για παγκόσμια ρεκόρ, ο καλύτερος δείκτης προόδου ειναι οι αριθμοί. Όσο περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν ένα συγκεκριμένο άθλημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να συναντήσουμε ξανά τους σπάνιους Usain Bolts και Faith Kipyegons. Όταν κάνουμε μεγέθυνση σε έναν μεμονωμένο αθλητή -ή στον εαυτό μας- οι τάσεις που περιγράφονται από την ομάδα ειδικών γίνονται πιο σημαντικές.

 

Πηγές:

1.Mujika I, Halson S, Burke LM, Balagué G, Farrow D. An integrated, multifactorial approach to periodization for optimal performance in individual and team sports. Int J Sports Physiol Perform. 2018;13(5):538–561. doi:10.1123/ijspp.2018-0093

2.Sandbakk Ø, Haugen T, Ettema G. The influence of exercise modality on training load management. Int J Sports Physiol Perform. 2021;16(4):605–608. doi:10.1123/ijspp.2021-0022

3.Sandbakk Ø. The role of sport science in the new age of digital sport. Int J Sports Physiol Perform. 2020;15(2):153. doi:10.1123/ijspp.2019-0934

4.Maunder E, Seiler S, Mildenhall MJ, Kilding AE, Plews DJ. The importance of “durability” in the physiological profiling of endurance athletes. Sports Med. 2021;51:1619–1628. doi:10.1007/s40279-021-01459-0

5.Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: nutrition and athletic performance. J Acad Nutr Diet. 2016;116(3):501–528. doi:10.1016/j.jand.2015.12.006

6.Stellingwerff T, Morton JP, Burke LM. A framework for periodized nutrition for athletics. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019;29(2):141–151. doi:10.1123/ijsnem.2018-0305

7.Jeukendrup AE. Periodized nutrition for athletes. Sports Med, 2017;47:51–63. doi:10.1007/s40279-017-0694-2

8.Foster C, de Koning JJ, Hettinga FJ, et al. Competition between desired competitive result, tolerable homeostatic disturbance, and psychophysiological interpretation determines pacing strategy. Int J Sports Physiol Perform. 2023;18(4):335–346. doi:10.1123/ijspp.2022-0171

9.Muniz-Pardos B, Angeloudis K, Guppy FM, et al. Ethical dilemmas and validity issues related to the use of new cooling technologies and early recognition of exertional heat illness in sport. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021;7(2):e001041. doi:10.1136/bmjsem-2021-001041

10.Ash GI, Stults-Kolehmainen M, Busa MA, et al. Establishing a global standard for wearable devices in sport and exercise medicine: perspectives from academic and industry stakeholders. Sports Med. 2021;51(11):2237–2250. doi:10.1007/s40279-021-01543-5

11.Ivan Ingen Schenau G. The klapskate: an example of intermuscular coordination. Eur J Morphol. 1998;36(4–5):269. doi:10.1076/ejom.36.4.269.5818

12.Hébert-Losier K, Pamment M. Advancements in running shoe technology and their effects on running economy and performance—a current concepts overview. Sports Biomech. 2023;22(3):335–350. doi:10.1080/14763141.2022.2110512

13.Nybo L, Rønnestad B, Lundby C. High or hot—perspectives on altitude camps and heat‐acclimation training as preparation for prolonged stage races. Scand J Med Sci Sports. Published online November 9, 2022. doi:10.1111/sms.14268

14.Burke LM, Hawley JA. Swifter, higher, stronger: what’s on the menu? Science. 2018;362(6416):781–787. doi:10.1126/science.aau2093

15.Hearris MA, Pugh JN, Langan-Evans C, et al. 13c-glucose-fructose labeling reveals comparable exogenous CHO oxidation during exercise when consuming 120 G/H in fluid, gel, jelly chew, or coingestion. J Appl Physiol. 2022;132(6):1394–1406. doi:10.1152/japplphysiol.00091.2022

16.Maughan RJ, Burke LM, Dvorak J, et al. Ioc consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018;28(2):104–125. doi:10.1123/ijsnem.2018-0020 

17.Casado A, Foster C, Bakken M, Tjelta LI. Does lactate-guided threshold interval training within a high-volume low-intensity approach represent the “next step” in the evolution of distance running training? Int J Environ Res Public Health. 2023;20(5):3782. doi:10.3390/ijerph20053782

18.Emery CA, Pasanen K. Current trends in sport injury prevention. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2019;33(1):3–15. doi:10.1016/j.berh.2019.02.009

19.Impellizzeri FM, Menaspà P, Coutts AJ, Kalkhoven J, Menaspà MJ. Training load and its role in injury prevention, Part I: back to the future. J Athl Train. 2020;55(9):885–892. doi:10.4085/1062-6050-500-19

20.McNulty KL, Elliott-Sale KJ, Dolan E, et al. The effects of menstrual cycle phase on exercise performance in eumenorrheic women: a systematic review and meta-analysis. Sports Med. 2020;50:1813–1827. doi:10.1007/s40279-020-01319-3

21.Meignié A, Duclos M, Carling C, et al. The effects of menstrual cycle phase on elite athlete performance: a critical and systematic review. Front Physiol. 2021;12:654585. doi:10.3389/fphys.2021.654585

22.Elliott-Sale KJ, McNulty KL, Ansdell P, et al. The effects of oral contraceptives on exercise performance in women: a systematic review and meta-analysis. Sports Med. 2020;50(10):1785–1812. doi:10.1007/s40279-020-01317-5

23.Solli GS, Sandbakk Ø. Training characteristics during pregnancy and postpartum in the world’s most successful cross country skier. Front Physiol. 2018;9:595. doi:10.3389/fphys.2018.00595

24.Darroch F, Schneeberg A, Brodie R, et al. Impact of pregnancy in 42 elite to world-class runners on training and performance outcomes. Med Sci Sports Exerc. 2023;55:93–100. doi:10.1249/MSS.0000000000003025

25.Wieloch N, Klostermann A, Kimmich N, Spörri J, Scherr J. Sport and exercise recommendations for pregnant athletes: a systematic scoping review. BMJ Open Sport Exerc Med, 2022;8(4):e001395. doi:10.1136/bmjsem-2022-001395

26.Sundgot-Borgen J, Sundgot-Borgen C, Myklebust G, Sølvberg N, Torstveit MK. Elite athletes get pregnant, have healthy babies and return to sport early postpartum. BMJ Open Sport Exerc Med. 2019;5(1):e000652. doi:10.1136/bmjsem-2019-000652

27.Mujika I, Sharma AP, Stellingwerff T. Contemporary periodization of altitude training for elite endurance athletes: a narrative review. Sports Med. 2019;49:1651–1669. doi:10.1007/s40279-019-01165-y

28.Haugen T, Tønnessen E, Sandbakk SB, Sandbakk Ø. Training quality—an unexplored domain in sport science. Int J Sports Physiol Perform. 2023;18(3):221–222. doi:10.1123/ijspp.2022-0500

29.Salcinovic B, Drew M, Dijkstra P, Waddington G, Serpell BG. Factors influencing team performance: what can support teams in high-performance sport learn from other industries? A systematic scoping review. Sports Med Open. 2022;8(1):1–18. doi:10.1186/s40798-021-00406-7 

30.Sperlich B, Holmberg H-C. The responses of elite athletes to exercise: an all-day, 24-H integrative view is required! Front Physiol. 2017;8:564. doi:10.3389/fphys.2017.00564

31.Fullagar HH, Vincent GE, McCullough M, Halson S, Fowler P. Sleep and sport performance. J Clin Neurophysiol. Published online March 17, 2023. doi:10.1097/WNP.0000000000000638

32.Reardon CL, B Hainline, CM Aron, et al. Mental health in elite athletes: International Olympic committee consensus statement (2019). Br J Sports Med. 2019;53(11):667–699. doi:10.1136/bjsports-2019-100715

33.↑Pilkington V, SM Rice, CC Walton, et al. Prevalence and correlates of mental health symptoms and well-being among elite sport coaches and high-performance support staff. Sports Med Open. 2022;8(1):89. doi:10.1186/s40798-022-00479-y

34.Clarsen B, Bahr R, Myklebust G, et al. Improved reporting of overuse injuries and health problems in sport: an update of the Oslo sport trauma research center questionnaires. Br J Sports Med. 2020;54(7):390–396. doi:10.1136/bjsports-2019-101337

35.Santos AC, Turner TJ, Bycura DK. Current and future trends in strength and conditioning for female athletes. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(5):2687. doi:10.3390/ijerph19052687