Ένα λεπτό την ημέρα είναι αρκετό...

 Runbeat Team   14:03 27-02-2021  

Ένα λεπτό την ημέρα είναι αρκετό...


Πολλές γυναίκες μπορεί να σκεφτούν πως, «ακόμα και ένα λεπτό άσκησης μπορεί να είναι καλό». Και πραγματικά... Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά έδειξε και την επιστημονική εκδοχή σχετικά με το πόσο μπορεί να μας ωφελήσει το ένα λεπτό άσκησης την ημέρα ή γενικότερα, ο λίγος χρόνος γυμναστικής.

Όπως λοιπόν αναφέρεται στη μελέτη που ανέβηκε στο «International Journal of Epidemiology», οι γυναίκες που κατά μέσο όρο αθλούνται έντονα για 60 με 120 δευτερόλεπτα ημερησίως, έχουν περίπου 4% καλύτερη υγεία των οστών, από εκείνες που δεν αθλούνται καθόλου ή ακόμα λιγότερο. Αυτό σημαίνει πως κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να «ξεσκουριάσουμε» τον οργανισμό μας μία φορά την ημέρα, για να έχουμε οφέλη στο οστά μας. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες, ενώ επίσης παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 6% σε άτομα που αθλούνται πάνω από 2 λεπτά, γεγονός απόλυτα λογικό.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λέστερ και του Έξετερ μελέτησαν τα αποτελέσματα και τα στατιστικά 2.500 γυναικών, που προέκυψαν από ειδικές αναλύσεις μέσω των καρπών των χεριών τους και υπερήχους στα οστά τους. Σε απόσπασμα της μελέτης αναφέρεται πως: «Η σωματική αδράνεια είναι ένας εξαιρετικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, αλλά, λόγω της έλλειψης στατιστικών και μετρήσεωνσχετικά με τη σωματική δραστηριότητα (PA) όσον αφορά τα οστά, η συγκεκριμένη συμβολή που μπορεί να έχει η PA στην υγεία των οστών είναι ελάχιστα κατανοητή».

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι: «Η συσσώρευση 1-2 λεπτών ή ≥2 λεπτών ημερησίως υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας, που ισοδυναμεί με το τρέξιμο σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και το αργό τζόκινγκ σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, έχει άμεση σχέση με την καλύτερη υγεία των οστών»,

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι αρκετά θετικά για τα άτομα που μπορεί να μην έχουν χρόνο για να αθληθούν, ενώ ενεργοποιεί τους ανθρώπους που βλέπουν το τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο γυμναστικής με «κακό μάτι».