Εύκολοι τρόποι για να ισορροπήσετε εργασία, οικογένεια και τρέξιμο

 Runbeat Team   18:29 13-07-2021  

Εύκολοι τρόποι για να ισορροπήσετε εργασία, οικογένεια και τρέξιμο


Για να είστε αναγνώστες του Runbeat το πιθανότερο είναι ότι αγαπάτε να τρέχετε. Κι αν δεν έχετε αναπτύξει μέχρι τώρα το «σύνδρομο» της αγάπης ευελπιστούμε να σας συμβεί σύντομα. Επομένως όλοι αγαπάμε να τρέχουμε αλλά η ζωή δεν μπορεί και εκ των πραγμάτων δεν είναι, μόνο τρέξιμο. Έτσι αυτό το «Όλοι αγαπάμε να τρέχουμε» συχνά φρενάρει από το... «Όλοι πρέπει να εργαστούμε». Μερικές φορές η ισορροπία μεταξύ των δύο μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκή ενίοτε και σκληρή υπόθεση. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο το τρέξιμο όσο και την εργασία. Για να το κάνουμε ακόμη πιο περίπλοκο θα πάρουμε ως «υπόθεση εργασίας» την περίπτωση εργαζόμενη μητέρας δυο παιδιών που θέλει να αθλείται και κυρίως...αγαπάει το τρέξιμο.

 

Το χρόνο τον δημιουργούμε αρκεί να το θέλουμε

Η σημερινή 45αρά μητέρα( τυχαία η ηλικία) πιθανότατα μόλις πριν από λίγα χρόνια, σχολούσε από τη δουλειά της, επέστρεφε σπίτι άλλαζε ρούχα και παπούτσια και έβγαινε στο δρόμο ...τρεχάτη ή νωρίς το βράδυ εκεί που οι σκέψεις της καθημερινότητας αρχίζουν και σε κυριεύουν επέλεγε να κάνει την ενδοσκόπηση της και πάλι τρέχοντας. Πλέον όλα αυτά έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όχι όμως και η επιλογή για άθληση. Όπως αναγκάζεται μια μητέρα να «δημιουργήσει» πρόσθετο χρόνο εντός του 24ωρου για οτιδήποτε άλλο, έτσι πρέπει να λειτουργήσει και για το αγαπημένο της τρέξιμο. Ναι δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και απαγορευτικό. Αν ξυπνάς στις 7 το πρωί, ίσως δυο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι προτιμότερο να βάζεις το ξυπνητήρι 1 ώρα νωρίτερα, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά την προπόνηση περίπου την ώρα που συνήθιζες να ξυπνάς. Αν σχολάς από την εργασία σου στις 16:00, πείσε τον εαυτό σου αλλά και την οικογένεια σου ότι ίσως απαιτηθούν κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κάποιες ωριαίες... «υπερωρίες». Όχι για εργασία αλλά για τον εαυτό σου. Μπες στο σπίτι στις 17:00. (Ξέρω, ξέρω εσύ που το διαβάζεις αναρωτιέσαι μας πως γίνεται αφού δεν έχω κάποιον να μου κρατάει τα παιδιά; Την απάντηση θα την βρεις όταν θα αναρωτηθείς τι θα συνέβαινε αν όντως χρειαζόταν να μείνεις μια ώρα επιπλέον στην εργασία σου). Αν πραγματικά το θέλετε να συμβεί, μπορείτε.

Επενδύστε σε ένα διάδρομο

Εντάξει δεν έχετε χρόνο ούτε νωρίς το πρωί ,ούτε αμέσως μετά τη δουλειά γιατί δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Η ανακάλυψη των διαδρόμων γυμναστικής είναι η κατάρριψη των άλλοθι. Ακόμη κι αν τα παιδιά σας είναι μικρά επομένως χρειάζονται απαραίτητα γονική εποπτεία ,αυτό δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν κοιμούνται. Άλλωστε όσο πιο μικρά, τόσο περισσότερο ύπνο έχουν ανάγκη. Αξιοποιήστε αυτά τα χρονικά «παράθυρα» και ανεβείτε στο διάδρομο. Για πολλούς είναι βαρετός αλλά όταν είναι η μοναδική επιλογή-διέξοδος, φαντάζει «χρυσή ευκαιρία». Κάντε τη προπόνηση σας και παραμείνετε ενεργοί στα γονικά σας «καθήκοντα».

 

Αξιοποιείστε τα Σαββατοκύριακα

Κι’ αν τις καθημερινές το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό και οι εναλλακτικές ανύπαρκτες. Υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα... Προγραμματίστε το Σαββατοκύριακό σας για να συμπεριλάβετε και τις δύο ημέρες του τρεξίματος και, στη συνέχεια, επιλέξτε μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μπορείτε να πάρετε τουλάχιστον μισή ώρα ή ζητήστε από τον προπονητή σας να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να προγραμματίσετε τις ημέρες σας με μικρότερο όγκο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και υψηλότερη ένταση τα Σαββατοκύριακα.

Μη ζητάτε βοήθεια μόνο για δουλειά ή έκτακτη ανάγκη

Συνήθως οι πιεσμένοι γονείς ζητούν βοήθεια από συγγενικά η φιλικά πρόσωπα μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η τακτική επίσκεψη σε έναν ιατρό δεν είναι σοβαρός λόγος; Μη διστάσετε να το δείτε και έτσι. Η άθληση αφορά στην υγεία σας. Απλώς δεν περιλαμβάνει και ιατρική επίσκεψη. Είναι εντάξει να ζητήσετε βοήθεια αν σας δίνετε η ευκαιρία για να βγείτε έστω για ένα μισάωρο τρέξιμο. Να καθαρίσετε το μυαλό σας ,να ανατροφοδοτήσετε τη ψυχή σας και να διατηρήσετε το σώμα σας σε ένα καλό επίπεδο. Είναι πράγματα που είναι απαραίτητα για να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς και φυσικά απέναντι στα παιδιά μας και την οικογένεια μας. Πολλές έρευνες άλλωστε επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο και η άσκηση είναι πολύ σημαντικό για την αύξηση της παραγωγικότητας, οπότε χρησιμοποιήστε το ως... αφορμή για να βελτιώσετε την απόδοση στην εργασίας σας!

Ακόμη και το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα

Αφιερώστε χρόνο για τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σας αλλά να θυμάστε ότι το να πιεστείτε στρεσάροντας τον εαυτό σας για να το καταφέρετε δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Ακόμη και ένα τρέξιμο 25 λεπτών είναι «ΟΚ» και μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που έχουμε χρόνο. Δεν είναι χάσιμο χρόνου και θα επωφεληθείτε από το χρόνο που αφιερώσατε στα πόδια σας. Ζητήστε βοήθεια και ζητήστε υποστήριξη. Ίσως δεν έχετε παιδιά, απλώς μια πολύ απαιτητική δουλειά, όλοι αναζητούμε υποστήριξη με διαφορετικούς τρόπους. Συναντηθείτε με έναν φίλο. Το σύστημα φίλων βγάζει τους ανθρώπους έξω από την πόρτα. Το τρέξιμο στις 5 π.μ. γίνεται πολύ πιο ευχάριστο με έναν φίλο και μια συνομιλία. Να είστε ευέλικτοι και να αφήσετε τον εαυτό σας χαλαρό. Στον κόσμο των ονείρων σας, μπορείτε να τρέξετε όταν θέλετε για όση ώρα θέλετε , αλλά στην πραγματικότητα αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί. Συμβιβαστείτε έστω με λίγο χαλαρό τρέξιμο και μην απογοητευτείτε αν μια εβδομάδα δεν καταφέρατε να βγείτε στο δρόμο ή να ανεβείτε στο διάδρομο ,όσες φορές είχατε προγραμματίσει αρχικώς .Όσο δεν συμβαίνει συνεχώς, να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει. Και κάτι τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, διασκεδάστε το! Το τρέξιμο είναι χρόνος για τον εαυτό σας, τη σκέψη σας, την ανακούφιση από το άγχος, την εκκαθάριση του μυαλού. Είναι οι στιγμές που δεν απαντάτε σε κανέναν άλλον και τις απολαμβάνετε σε κάθε βήμα σας.