Γιώργος Σταμούλης: Η εμπειρία του Ίτεν, ο Brother Colm O'Connell και η προπόνηση με τους κορυφαίους

 Runbeat Team   12:16 06-04-2021  

Γιώργος Σταμούλης: Η εμπειρία του Ίτεν, ο Brother Colm O'Connell και η προπόνηση με τους κορυφαίους


Έχοντας ως στόχο την αυτοβελτίωσή του και να προπονηθεί με τους κορυφαίους, ο Γιώργος Σταμούλης πήρε την απόφαση να αφήσει όλες τις ανέσεις που μπορεί να είχε στην Ελλάδα, έκανε δύο φορές το ταξίδι στο Ίτεν της Κένυας. Ο 23χρονος δρομέας εκμυστηρεύτηκε στο Runbeat τις εμπειρίες του από το «Σπίτι των πρωταθλητών» και μέσα από τα δικά του μάτια ανακαλύπτουμε τον κόσμο της δρομικής ελίτ, το πως είναι η ζωή στην καρδιά του τρεξίματος ενώ παράλληλα μιλά μεταξύ άλλων και για την γνωριμία του με πολύ σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον «δημιουργό» του δρομικού Ίτεν, Brother Colm O'Connell, αλλά και τον Κενυάτη ελίτ δρομέα Ronex Kipruto.

«Στο χωριό του Ίτεν είχα την ευκαιρία να βρεθώ δύο φορές. Η πρώτη ήταν για 5 μήνες το 2020 και η δεύτερη ήταν για 4 μήνες το 2021. Και τις δύο φορές προτίμησα να μείνω σε σπίτι ντόπιων και όχι σε training camp μιας και το κόστος ήταν ασύγκριτα χαμηλότερο» ανέφερε ο Γιώργος Σταμούλης.

Το να βρει κάποιος ντόπιο προπονητή δεν είναι εύκολο στο Ίτεν, συνεπώς ο Έλληνας δρομέας έπρεπε να ξεκινήσει από άλλο γκρουπ, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην κορυφαία ομάδα του Colm O'Connell: «Το 2020 δεν κατάφερα να βρω κάποιον ντόπιο προπονητή, οπότε πήρα την απόφαση να μπω σε ένα group ντόπιων μαραθωνοδρόμων και να προπονηθώ μαζί τους.

Αντίθετα το 2021 πήγα πιο υποψιασμένος και αποφασισμένος να βρω έναν προπονητή εκεί. Έτσι μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερα να προσεγγίσω τον Brother Colm O'Connell ο οποίος τελικά με δέχτηκε στο group του.

Σίγουρα αν με ρωτούσε κάποιος, ποια από τις δύο χρονιές ευχαριστήθηκα περισσότερο θα έλεγα τη δεύτερη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε group και δούλευα κάτω από την καθοδήγηση ενός κορυφαίου προπονητή».

H εμπειρία του Γιώργου Σταμούλη ήταν εντυπωσιακή, καθώς στο γκρουπ του δημιουργού του Ίτεν, προπονήθηκε με τον Ronex Kipruto, ο οποίος είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα στον δρόμο, παγκόσμιος πρωταθλητής 10.000 μέτρων U20 το 2018, ενώ επίσης κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 10.000 μέτρων το 2019.

«Ήταν εντυπωσιακό το επίπεδο των αθλητών και αθλητριών γενικά στο Ίτεν πόσο μάλλον μέσα στο camp. Εκεί προπονήθηκα μαζί με τον Ronex Kipruto και πολλούς ακόμη αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Κένυα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Οι αθλητές αυτοί αντιμετώπιζαν την προπόνηση με ηρεμία και θετική ενέργεια. Αν φανταστείτε ότι κάνανε προπόνηση 28 λεπτά υψηλής έντασης και μπορούσαν να καλύψουν μια απόσταση 10κμ (μάλιστα κάλυπταν το πρώτο χιλιόμετρο σε 2:38) σε υψόμετρο 2.400μ και σε διαδρομή με ανώμαλο τερέν καταλαβαίνετε ότι δεν φοβούνται κανέναν ρυθμό όσο γρήγορος κι αν είναι.

Ως προς το τερέν, δύσκολα θα βρει κάποιος flat διαδρομή για να τρέξει. Υπάρχουν κατά βάση ανηφόρες και κατηφόρες, κάτι το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή. Επίσης επειδή η προπονήσεις γίνονται σε χωματόδρομους οι οποίοι έχουν λακκούβες και πέτρες δεν έχεις σταθερό πάτημα. Όταν όμως προσαρμοστείς σε αυτό τα δεδομένα σου φαίνεται όλα πολύ πιο εύκολα (π.χ. track sessions)».

 

Η γνωριμία με τον "ιδρυτή" του δρομικού Ίτεν

Ο Colm O'Connell ή αλλιώς, «ο νονός της Κένυας» πήγε το 1976 στο Ίτεν για να διδάξει σε ένα σχολείο στο Ίτεν και εγκαταστάθηκε μόνιμα, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ότι είναι σήμερα, δηλαδή «Το σπίτι των πρωταθλητών». Βλέποντας τη δυνατότητα των Κενυατών στο τρέξιμο, τους προσέφερε μία διέξοδο μέσω αυτού. Σήμερα, απαριθμεί περισσότερα από 100 training camps και οι αθλητές του έχουν κατακτήσει αναρίθμητα μετάλλια, ενώ έχουν σπάσει και πολλά ρεκόρ με τις επιδόσεις τους. Μερικοί από τους μεγάλους αθλητές που έχουν περάσει από τα... χέρια του είναι οι Edna Kiplagat, Florence Kiplagat, Lornah Kiplagat, Linet Masai, Mary Keitany, Ibrahim Kipkemboi Hussein, Peter Rono, Matthew Birir, Sammy Tirop, Haron Lagat, Janeth Jepkosgei, Viola Kibiwott, Brimin Kipruto, Joseph Tengelei, Isaac Songok, Wilson Boit, Vivian Cheruiyot, Michael Kipyego, Augustine Kiprono Choge, Wilson Kipketer και David Rudisha.

Αναφερόμενος σ' αυτή την πολύ σημαντική γνωριμία, ο Γιώργος Σταμούλης τόνισε: «Ενώ έψαχνα προπονητή και χωρίς να έχω καν στο μυαλό μου ότι μπορούσα να προσεγγίσω τον Brother Colm O'Connell, μια μέρα τον είδα να περπατά στο δρόμο κατά την διάρκεια της προπόνησης μου. Τότε, για πρώτη φορά σκέφτηκα να έρθω σε επικοινωνία μαζί του. Περίμενα τη μέρα που θα τον ξαναδώ στο δρόμο και θα του μιλήσω, ωστόσο δεν έτυχε να τον συναντήσω. Μια μέρα που επέστρεφα από την πρωινή προπόνηση είδα τον Rhonex Kipruto και πήρα το θάρρος να του μιλήσω και να τον ρωτήσω αν μπορεί να με συστήσει στον προπονητή του (δηλαδή στον Brother Colm O'Connell). Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με τον προπονητή, ο οποίος ήταν αρκετά φιλόξενος όμως και επιφυλακτικός. Χρειάστηκε να κάνω αρκετή υπομονή αφού δε μου έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση εξαρχής αναφορικά με το αν γίνομαι δεκτός στο γκρουπ του. Έπειτα από τρεις εβδομάδες μου είπε πως το προπονητικό camp ξεκινά και είμαι ευπρόσδεκτος».

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Γιώργος Σταμούλης, ο Brother Colm O'Connell είναι πολύ ευγενικός σαν άνθρωπος, καθώς έδειξε πρόθυμος να τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαζόταν: «Από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ευγενικός. Κάθισε να με ακούσει αλλά και να με συμβουλέψει για το τι ήταν καλύτερο να κάνω. Όταν έγινα μέλος στο γκρουπ του είδα πόση αγάπη και προσοχή δείχνει στους αθλητές του. Μάλιστα πριν από κάθε προπόνηση τους δίνει συμβουλές για να είναι ψύχραιμοι, ταπεινοί και προσηλωμένοι στους στόχο τους.

Επιπλέον κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι πως ενώ προπονεί αθλητές κορυφαίου επιπέδου έδειξε αρκετό ενδιαφέρον και για εμένα. Μάλιστα την πρώτη εβδομάδα που έτρεξα με τους αθλητές του αισθάνθηκα ότι το πρόγραμμα και οι ρυθμοί ήταν εξωφρενικά δύσκολοι οπότε του είπα με έμμεσο τρόπο πως καλύτερα θα ήταν να σταματήσω να προπονούμαι μαζί τους. Αντί να με αφήσει να φύγω, μου είπε να ξεκουραστώ και να έρθω μετά από δύο μέρες, κάτι το οποίο και έγινε».

 

Η καθοδήγηση του O'Connell ήταν πολύ σημαντική και στη συνέχεια, με τον Γ. Σταμούλη να τονίζει: «Αυτούς τους 3 μήνες που ήμουν κάτω από την καθοδήγηση του Brother Colm O'Connell μου δίδαξε να μη παρατάω τα όνειρα μου και να έχω πίστη στις δυνάμεις μου. Τίποτα δεν είναι αδύνατο αρκεί να δουλεύεις μεθοδικά και με συνέπεια. Επίσης κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να είμαστε πνευματικά ήρεμοι και να κάνουμε πράγματα τα οποία μας ευχαριστούν.

Πριν επιστρέψω στην Ελλάδα μου είπε πως με περιμένει την επόμενη φορά που θα πάω στην Κένυα για να προπονηθούμε ξανά μαζί και πως ελπίζει να πετύχω τους στόχους μου. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να μιλάμε και να ανταλλάσσουμε μηνύματα».

Αναφερόμενος στη συνέχεια σχετικά με το πως ήταν δομημένη η προπόνηση με το group του Brother Colm O'Connell, ο Γ. Σταμούλης μας ανέλυσε:

- 6:00 π.μ. πρωινή προπόνηση 40 λεπτά ζέσταμα.

- 9:30 π.μ. κυρία προπόνηση ( προγράμματα,long run)

- 4:00 μ.μ 30 λεπτά jogging και ενδυνάμωση.

«Το φαγητό είναι πολύ απλό, χωρίς πολλά μπαχαρικά, σάλτσες και δύσπεπτα υλικά. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν προέρχονται αυτούσια από την φύση χωρίς περαιτέρω επεξεργασία», είπε σε σχέση με το φαγητό στο Ίτεν.