Γυναίκες - Δρομείς: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις επιδόσεις στον Μαραθώνιο μετά την αθλητική επάνοδο;

 Runbeat Team   18:29 13-07-2022  

Γυναίκες - Δρομείς: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις επιδόσεις στον Μαραθώνιο μετά την αθλητική επάνοδο;


Πριν από μερικά χρόνια, οι κορυφαίες δρομείς Alysia Montaño και Kara Goucher που είχαν συμβόλαια με την Nike αποκάλυψαν δημόσια το ποσοστό μείωσης των ετήσιων αποδοχών τους που υπέστησαν όταν έμειναν έγκυες. Ακολούθησε η Allyson Felix , η γυναίκα σύμβολο της μητρότητας και της επιμονής που θα βρίσκεται σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον συνεχίζοντας αδιάλειπτα την παρουσία της από 2003! Η Αμερικανίδα σπρίντερ αποκάλυψε με τη σειρά της πώς η ίδια εταιρεία με την οποία είχε συμβόλαιο, της είχε προτείνει τη διατήρηση του αλλά με μείωση της τάξεως του 70% αφού έμεινε έγκυος.

Γυναίκες - Δρομείς: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις επιδόσεις στον Μαραθώνιο μετά την αθλητική επάνοδο; runbeat.gr

Είναι μόνο μερικές από τις ενδεικτικότερες περιπτωσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που δεν θα τις μάθουμε ποτέ. Ένα περιβάλλον που έχει οδηγήσει τις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό να πιστεύουν και όχι αναπόδεικτα ότι «Το να μείνεις έγκυος είναι το φιλί του θανάτου για μια αθλήτρια».

Είναι όμως τελικά βάσιμο να υποθέτουμε ότι, από τη στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος, η καλύτερη περίοδος στην αθλητική της καριέρα βρίσκεται πίσω της και όχι μπροστά της ; Από τη μια πλευρά ερευνητές θεωρούν ότι η κυοφορία και πολύ περισσότερο η γέννηση ενός μωρού είναι ένα επίπονο επίτευγμα αντοχής που έρχεται να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια. Από την άλλη πλευρά, και πάλι η επιστήμη φέρνει στο προσκήνιο ενθαρρυντικά στοιχεία για την επάνοδο μιας αθλήτριας στον αθλητισμό μετά από εγκυμοσύνη. Τέτοια που μπορούν να τη καταστήσουν ακόμη και σε πλεονεκτικότερη θέση με τις άτεκνες –μέχρι εκείνη τη στιγμή-συναθλήτριες τους! Εκτιμούν ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μόνιμες αλλαγές στις καρδιαγγειακές ικανότητες, όπως η ποσότητα αίματος που μπορεί να αντλήσει η καρδιά και πιθανές αυξήσεις στην ανοχή στον πόνο.

37 ελίτ γυναίκες-Μαραθωνοδρόμοι δίνουν τις απαντήσεις

Ωστόσο πέρα από εκτιμήσεις απαιτούνται και δεδομένα, και αυτά τα παρέχει μια μελέτη στο European Journal of Sport Science. Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Έρευνας στη Βιοϊατρική και Επιδημιολογία του Αθλητισμού και του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητικής Εξειδίκευσης και Επιδόσεων, στη Γαλλία, αναλύει την πορεία της καριέρας των πιο γρήγορων γυναικών μαραθωνοδρόμων στην ιστορία—και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τοκετός πραγματικά δεν «τελειώνει» την αθλήτρια.

Η ανάλυση περιελάμβανε τις 150 ταχύτερες γυναίκες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, με βάση τις λίστες που διατηρεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. Ψάχνοντας σε επίσημα αρχεία, ρεπορτάζ και προσωπικές ιστοσελίδες, εντόπισαν 37 από αυτές τις δρομείς που είχαν γεννήσει παιδιά κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ως αθλήτριες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον μία επίδοση σε επίπεδο ελίτ στη βάση δεδομένων World Athletics σε αποστάσεις μεταξύ 1.500 μέτρων και του Μαραθωνίου τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Από αυτές τις 37 αθλήτριες ,οι 23 απέκτησαν ένα παιδί κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με μέσο όρο ηλικίας 28,3 ετών (κατά τη γέννηση του παιδιού). Οι άλλες 14 είχαν δύο παιδιά, με μέσο όρο ηλικίας 24,7 και 32,6 ετών.

 

Συνολικά, 26 από τις 37 δρομείς έτρεξαν τους ταχύτερους χρόνους τους (2:21΄ κατά μέσο όρο) μετά το πρώτο τους παιδί. Στην ομάδα των αθλητριών με το ένα παιδί, οκτώ Μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν τον καλύτερο χρόνο τους πριν από τη γέννηση τους παιδιού τους και 15 έτρεξαν τον καλύτερο χρόνο τους στη συνέχεια! Στην ομάδα των δύο παιδιών, τρεις έτρεξαν τον καλύτερο χρόνο τους πριν από τα παιδιά, πέντε μεταξύ των δυο παιδιών και έξι μετά τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού!

Ο μεγάλος παράγοντας σύγχυσης εδώ είναι η ηλικία. Κατά μέσο όρο, οι αθλήτριες απουσίαζαν από τη βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για 23 μήνες γύρω από τον τοκετό, με εύρος από 9 μήνες (δηλαδή μπήκαν σε αγώνες σχεδόν μετά το μαιευτήριο έως 94 μήνες.

Ως γνωστόν ο χρόνος δεν περιμένει καμία γυναίκα, πόσο μάλλον όταν ασχολείται με τον αθλητισμό , επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν μια πτώση στην απόδοση μετά την εγκυμοσύνη οφείλεται στο ότι μια γυναίκα είναι ένα ή δύο χρόνια μεγαλύτερη — ή αντίστροφα, για μια σχετικά νέα μητέρα, εάν η αύξηση της απόδοσης μετά την εγκυμοσύνη είναι απλώς αποτέλεσμα πρόσθετης προπόνησης και εμπειρίας.

Για να εξηγήσουν τις επιπτώσεις της ηλικίας, οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν μαθηματική μοντελοποίηση για να σχεδιάσουν την τυπική πορεία σταδιοδρομίας για γυναίκες μαραθωνοδρόμους. Για τις 37 γυναίκες στη μελέτη, αυτή η σχέση μοιάζει με το παρακάτω γράφημα, με σταδιακή αύξηση της απόδοσης μέχρι την ηλικία αιχμής των 31,7 ετών, ακολουθούμενη από σταδιακή μείωση της απόδοσης:

Γυναίκες - Δρομείς: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις επιδόσεις στον Μαραθώνιο μετά την αθλητική επάνοδο; runbeat.gr

(Πηγή: European Journal of Sport Science)

Ο χρόνος της εγκυμοσύνης δεν είχε αξιόλογη επίδραση σε αυτή την καμπύλη. Οι γυναίκες που έκαναν το πρώτο τους παιδί πριν από την ηλικία των 31,7 ετών έτειναν να βελτιώνονται μετά την εγκυμοσύνη. Όσες γέννησαν μετά από αυτή την ηλικία έτειναν να χειροτερεύουν. Το να έχεις παιδιά δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά την πορεία κανενός.

Το κενό της μελέτης

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο σύνολο δεδομένων. Τι γίνεται με τις δρομείς των οποίων η καριέρα εκτροχιάστηκε από την εγκυμοσύνη; Μήπως έτρεξαν 2:21 πριν από το παιδί, και μετά δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν σε επίπεδο παγκόσμιας κλάσης και έτσι εξαφανίστηκαν εντελώς από τη βάση δεδομένων της World Athletics; Δεν θα περιλαμβάνονταν καθόλου στη μελέτη, καθώς δεν επέστρεψαν στον ανταγωνισμό κορυφαίου επιπέδου, επομένως δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει.

 

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν πραγματικές προκλήσεις για την προπόνηση σε ανταγωνιστικό επίπεδο . Οι χαλαροί σύνδεσμοι μπορούν να αλλάξουν τη μηχανική του τρεξίματος, οι σχισμένοι κοιλιακοί μύες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα, οι μεταβολικές απαιτήσεις του θηλασμού μπορεί να εξαντλήσουν ενεργειακά τις αθλήτριες και να τις καταστήσουν ευάλωτες σε κατάγματα από στρες. Όλα αυτά τα θέματα είναι κοινά μεταξύ των αθλητριών που βιάζονται να επιστρέψουν στην πλήρη προπόνηση μετά τον τοκετό. Η υπομονή είναι η λύση. Και η αβίαστη υπομονή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο όταν ο δεν συνδέονται οι αποδοχές για να ζήσετε με την άμεση επιστροφή σας στην σκληρή προπόνηση σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Γι’αυτό για τις αθλήτριες που ασχολούνται ερασιτεχνικά δεν έχουν κανένα λόγω να βιάζονται. Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας και τον ερχομό του παιδιού σας και θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε και το τρέξιμο όταν αισθανθείτε έτοιμες για την «επιστροφή» και γιατί όχι όπως είδαμε ακόμη καλύτερες αγωνιστικά.