H αξία της αποκατάστασης με τα λόγια ενός 44χρονου Olympian

 Runbeat Team   21:02 19-07-2021  

H αξία της αποκατάστασης με τα λόγια ενός 44χρονου Olympian


Ο Abdirahman Abdi ετοιμάζεται να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε ηλικία 44 ετών και να γίνει ο γηραιότερος δρομέας της ιστορίας που θα λάβει μέρος στη διοργάνωση. Οι προπονήσεις του είναι έντονες, όμως όπως έχει πει στο παρελθόν, η ηλικία είναι ένας αριθμός. Πρόσφατα μίλησε και για την αξία της αποκατάστασης, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και προπόνηση ενός αθλητή.

Ο Abdi τόνισε: «Περνάω μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μου στην Αιθιοπία. Εκεί δεν έχω καμία υποχρέωση. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να τρέχω. Μία μέρα μου αποτελείται από: τρέξιμο, ύπνο, φαγητό, τρέξιμο, ξανά φαγητό και ύπνο. Τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κοινωνική ζωή εδώ όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής. (...) Τον Νοέμβριο, σταμάτησα να γυμνάζομαι για 1,5 μήνα. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται το σώμα είναι ένα διάλειμμα. Όταν δεν το συνειδητοποιείς, το σώμα σου υπενθυμίζει ότι πληγώνεις τον εαυτό σου.

 

Πάντα φροντίζω να προπονούμαι αρκετά αλλά όχι να το παρακάνω. Γίνεται αντιπαραγωγικό όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να αφομοιώσει την προπόνηση. Δεν με πειράζει να κόψω μια ή δυο μέρες ακόμα και όταν είμαι στη μέση της έντονης προετοιμασίας για κάποιον μαραθώνιο. Αν το σώμα μου το χρειάζεται, τότε του το δίνω. (...) Το long run είναι η βάση της προετοιμασίας μου όταν προπονούμαι για μαραθώνιο.

Για τις πρώτες εννέα εβδομάδες κάνω long run 30 με 40 χιλιόμετρα. Καθώς πλησιάζω στον μαραθώνιο, μειώνω στα 28 χιλιόμετρα το μέγιστο. Γενικά το pace μου είναι μεταξύ 3:15 και 3:25 / km. Ενώ αγωνίζομαι, είμαι γύρω στα 3:03 / km. Το pace για το long run μου αρκεί. Ξέρω ότι μπορώ να πάω πιο γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Προσπαθώ να διατηρήσω την ενέργειά μου για τις επόμενες συνεδρίες που είναι το ίδιο σημαντικές και δεν κάνουν τις προπονήσεις δυσκολότερες από ότι είναι ήδη».