Κορωνοϊός: Η άθληση μετά τον εμβολιασμό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 Runbeat Team   18:23 15-02-2022  

Κορωνοϊός: Η άθληση μετά τον εμβολιασμό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έρχεται να δώσει ένα ακόμα πλεονέκτημα της άθλησης σε σχέση με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Όπως αποδείχθηκε από τους ερευνητές, 90 λεπτά άθλησης μετά από τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ή μετά από πυρετό μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό μας με ένα «boost» στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι η χαμηλής – μεσαίας έντασης άθληση μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία όσων αθλούνται, κυρίως μετά από τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 

Στην πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, αναγράφεται ότι όσοι έλαβαν μέρος έκαναν στατικό ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα για μιάμιση ώρα μετά τον εμβολιασμό τους, παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με εκείνους όπου κάθονταν ή συνέχισαν κανονικά την καθημερινή τους ρουτίνα.

Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά στους ανθρώπους, και σε ποντίκια που έτρεξαν σε ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και σε εκείνα για την γρίπη, όπως τόνισε η καθηγήτρια κινησιολογίας Marian Kohut, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα αντισώματα ενισχύονται σε μία πληθώρα ανθρώπων, με διαφορετικό υπόβαθρο στη γυμναστική, καθώς πολλοί από όσους έλαβαν μέρος σε αυτή ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων. Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης άθλησης, οι συμμετέχοντες είχαν εστιάσει στο να διατηρήσουν μία συγκεκριμένη ταχύτητα και ρυθμό, για να κρατήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους στους 120 με 140 ανά λεπτό.

Κορωνοϊός: Η άθληση μετά τον εμβολιασμό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα runbeat.gr

Αρκετοί άνθρωποι μάλιστα είχαν τις ίδιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους, ακόμα και με άθληση 45 λεπτών. Τα δεδομένα από τη μελέτη έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για το «boost» στο ανοσοποιητικό από την άθληση. Η Kohut τονίζει ότι η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο βοηθά στην κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Από τα δεδομένα που προέκυψαν από τα πειράματα σε ποντίκια, προέκυψε ότι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της άθλησης βοηθάει τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα και να τον κάνει πιο «δυνατό» σε ασθένειες.

 

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ανακαλύψουμε γιατί και πως ακριβώς βοηθάει η άθληση σε αυτό τον τομέα. Συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα όταν αθλούμαστε, συνεπώς είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών τον παραγόντων που ενισχύουν τα αντισώματα» είπε η Kohut.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους με σκοπό να ανακαλύψουν νέα δεδομένα πάνω στη σχέση άθλησης και ανοσοποιητικού.