Ο μαραθώνιος του Λονδίνου κάνει «comeback» με 45.000 δρομείς και κορυφαίους ελίτ την Κυριακή

 Πάνος Κατσαρός   18:01 01-10-2021  

Ο μαραθώνιος του Λονδίνου κάνει «comeback» με 45.000 δρομείς και κορυφαίους ελίτ την Κυριακή


Μετά την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του μαραθωνίου του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή, ένας ακόμα major μαραθώνιος διεξάγεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος για τον μαραθώνιο του Λονδίνου, που θα γίνει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Με όλους τους μεγάλους μαραθώνιους να γίνονται το φθινόπωρο και σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων, είναι λογικό οι συμμετοχές των ελίτ δρομέων να είναι αρκετές σε κάθε αγώνα, ενώ υπάρχουν και αθλητές -όπως η Shalane Flanagan- που τρέχουν σε πάνω από έναν major.

Από τους άνδρες απουσιάζουν οι Eliud Kipchoge και Kenenisa Bekele, με τις συμμετοχές όμως να είναι σε κορυφαίο επίπεδο. Ο Kipchoge έχει ήδη τρέξει σε δύο μεγάλους μαραθωνίους φέτος και δεν είναι έτοιμος για τρίτο, ενώ ο Bekele, έτρεξε στο Βερολίνο και θα αγωνιστεί και στη Νέα Υόρκη. Οι νικητές του μαραθωνίου του 2020 που έγινε μόνο με ελίτ όμως επιστρέφουν και φέτος με σκοπό να διατηρήσουν τους τίτλους τους. Kitata και Kosgei θα αγωνιστούν και φέτος, αποτελώντας δύο από τα μεγαλύτερα φαβορί για τη νίκη σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Η Kosgei προέρχεται από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στον μαραθώνιο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε πως είναι έτοιμη να νικήσει ξανά στο Λονδίνο, ενώ ο Shura Kitata δεν κατάφερε να τερματίσει στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω των καιρικών συνθηκών, όμως δείχνει πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τη νίκη ξανά.

 

Εκτός από την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ και τον Κενυάτη δρομέα, υπάρχουν πολλές ακόμα συμμετοχές που μας… τραβούν την προσοχή. Με το καλύτερο ατομικό ρεκόρ μπαίνει στον αγώνα από τους άνδρες ο Αιθίοπας Birhanu Legese (2:02:48), ενώ στην γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν μεταξύ άλλων και οι Mosinet Geremew (2:02:55) και ο Titus Ekiru, που όπως έχει πει στο παρελθόν, μπορεί να ξεπεράσει το 1:59:40 του Kipchoge! Από τις συμμετοχές των γυναικών ξεχωρίζουν οι Roza Dereje (2:18:30), η Birhane Dibaba (2:18:35) και η νικήτρια του Ημιμαραθώνιου του Βερολίνου, Joyciline Jepkosgei.

Ο αγώνας αναμένεται να γίνει με τη συμμετοχή περισσότερων από 45.000 δρομέων, καθώς ο κόσμος δεν μπορούσε να λάβει μέρος στον περσινό αγώνα. Όπως είναι φυσικό, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν θα είναι πολύ αυστηρά, με σκοπό να μην κινδυνεύσει κανένας από τους δρομείς ή τους διοργανωτές, ενώ θα λάβουν μέρος και περίπου 50.000 δρομείς που θα τρέξουν σε virtual μορφή στον αγώνα.

Οι συμμετοχές θα είναι πολλές και σε ξεχωριστές ηλικιακές κατηγορίες, με τους ηλικιωμένους δρομείς να δίνουν βροντερό «παρών» στο Λονδίνο. Ανάμεσα στις συμμετοχές των δρομέων άνω των 75 ετών που αξίζει να προσέξουμε, βρίσκονται 77χρονη Anne Harwood και ο 84χρονος Gerry Miller, που «κουβαλούν» τις δικές τους, ξεχωριστές ιστορίες.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη διαδρομή του αγώνα:

Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει και εφαρμογή για τον μαραθώνιο του Λονδίνου, που είναι διαθέσιμη για iOS και Android.

Αναλυτικά οι συμμετοχές των ελίτ: