O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι

 Πάνος Κατσαρός   18:02 04-05-2024  

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι


Μία από τις ειδήσεις που κέντρισε τα βλέμματα της δρομικής κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι τόσο o Eliud Kipchoge, όσο και ο Kenenisa Bekele θα αγωνιστούν στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το ερχόμενο καλοκαίρι, έχοντας αμφότεροι στόχο την κορυφή του βάθρου. Ο Kipchoge ηγείται της αποστολής της Κένυας για τον μεγάλο αγώνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον αρκετά φορμαρισμένο Bekele που επιστρέφει στην κορυφαία διοργάνωση μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία στην οποία βρίσκονται, με τον Kipchoge να είναι 39 ετών και τον Bekele να έχει «πατήσει» τα 41, όλα δείχνουν ότι ο αγώνας στο Παρίσι θα είναι ο τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για τους δύο κορυφαίους δρομείς, που ετοιμάζονται για μία τελευταία «παράσταση» στο υψηλότερο επίπεδο.

Kipchoge εναντίον Bekele: Ποιος υπερτερεί;

Παρότι πρέπει να μην ξεχνάμε ότι στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων θα αγωνιστούν πάρα πολλοί κορυφαίοι αθλητές, σίγουρα οι δύο προαναφερθέντες συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να ανέβουν στο βάθρο. Οι επιδόσεις, τα ρεκόρ, οι διακρίσεις και η εμπειρία των δύο Αφρικανών δρομέων μπορούν να τους δώσουν τη νίκη, με τον καθένα να την θέλει για τους δικούς του λόγους.

Kipchoge και Bekele θεωρούνται φαβορί στον αγώνα που θα γίνει στην Γαλλική πρωτεύουσα στις 10 Αυγούστου, όμως εννοείται ότι δεν πρόκειται για μία μάχη για… δύο, αφού ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει… κόκκινο. Ποιος υπερτερεί όμως ως δρομέας και ποιος θεωρείται ότι έχει το πάνω… χέρι, τουλάχιστον στα χαρτιά;

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι runbeat.gr

Τα στατιστικά που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν τον Bekele να είναι δυνατότερος στις αποστάσεις των 5.000 και των 10.000 μέτρων, σε αντίθεση με τον Kipchoge που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι κορυφαίος στον μαραθώνιο. Από την πλευρά του ο Bekele είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5.000 μέτρα κλειστού στίβου με 12:49.60 από το 2004, και ανάμεσα στα… υπόλοιπα ρεκόρ του, πρόσφατα τερμάτισε σε 2:04:15 στον μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία.

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι runbeat.gr

Από την άλλη, ο Kipchoge είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που έχει καταφέρει, έστω και σε ανεπίσημο αγώνα σε ελεγχόμενο περιβάλλον να «κατέβει» τις 2 ώρες στον μαραθώνιο, ενώ έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε επίσημο αγώνα δύο φορές, στο Βερολίνο, πριν το κάνει δικό του ο Kelvin Kiptum που «χάθηκε» σε τροχαίο και θα αποτελεί την μεγαλύτερη απουσία από τον μεγάλο αγώνα.

Οι δύο δρομείς έχουν τεθεί αντιμέτωποι πάνω από 20 φορές τρέχοντας στον ίδιο αγώνα σε διαφορετικές αποστάσεις, με τον Bekele να είναι κυρίαρχος στις μεσαίες αποστάσεις και τον Kipchoge να παίρνει τη νίκη στους μαραθωνίους.

Τα ατομικά ρεκόρ του Kenenisa Bekele:

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι runbeat.gr

Τα ατομικά ρεκόρ του Eliud Kipchoge:

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι runbeat.gr

Το κεφάλαιο «Ολυμπιακοί Αγώνες»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι δύο δρομείς θέλουν το χρυσό μετάλλιο για διαφορετικούς λόγους. Από την μία, ο Kipchoge έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021 και θέλει να γράψει ιστορία ανεβαίνοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο θρυλικός Κενυάτης έχει την ευκαιρία να κάνει το «χατ τρικ» στα χρυσά μετάλλια και όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, αυτός είναι και ο απόλυτος στόχος του.

Από την πλευρά του, ο Bekele απουσίασε τόσο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όσο και από εκείνους του Τόκιο, έχοντας αγωνιστεί τελευταία φορά στην διοργάνωση στο Λονδίνο, το μακρινό πλέον 2012. Στα 41 του, ο Αιθίοπας έχει την ευκαιρία να φωνάξει ότι «είναι ακόμα εδώ», όπως έκανε και στον πρόσφατο μαραθώνιο της Βρετανικής πρωτεύουσας όπου τερμάτισε δεύτερος με τρομερή επίδοση.

 

Οι δύο αθλητές έχουν τεθεί αντιμέτωποι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη έγινε στα… μέρη μας, στην Αθήνα το 2004, με τον Bekele να παίρνει το ασημένιο μετάλλιο με 13:14.59 στα 5.000 μέτρα και τον Kipchoge το χάλκινο με 13:15.10 στο ΟΑΚΑ. Η δεύτερη «μάχη» τους στην διοργάνωση ήρθε στο Πεκίνο το 2008 με τον Bekele να επικρατεί ξανά, παίρνοντας το χρυσό στα 5.000 μέτρα με 12:57.82 και τον Kipchoge το ασημένιο με 13:02.80.

O τελευταίος Ολυμπιακός «χορός» για Kipchoge-Bekele στο Παρίσι runbeat.gr

Η τρίτη μάχη θα έρθει φέτος, το καλοκαίρι του 2024, με τους δύο δρομείς να ετοιμάζονται για την πρώτη τους συνάντηση στη διοργάνωση μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Τα μετάλλια του Kipchoge σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

Χρυσό – Ρίο 2016, Μαραθώνιος

Χρυσό – Τόκιο 2020, Μαραθώνιος

Ασημένιο – Πεκίνο 2008, 5.000μ.

Χάλκινο – Αθήνα 2004, 5.000μ.

Τα μετάλλια του Bekele σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

Χρυσό – Αθήνα 2004, 10.000μ.

Χρυσό – Πεκίνο 2008, 5.000μ.

Χρυσό – Πεκίνο 2008, 10.000μ.

Ασημένιο – Αθήνα 2004, 5.000μ.

Kipchoge «Θέλω να κερδίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά»

Μιλώντας στο Reuters, ο Κενυάτης αναφέρθηκε στον μεγάλο του στόχο.

«Θέλω να κερδίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά» είπε ξεκάθαρα ο Kipchoge, που τόνισε στη συνέχεια: «Αν μπορείς να με πείσεις ότι όταν τερματίσω, όλος ο κόσμος θα έχει γίνει ένας… δρομικός κόσμος, τότε θα αποσυρθώ». Παράλληλα, σε ερώτηση για το εάν θα τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες του 2028, τόνισε: «Στην Κένυα λέμε ότι δεν κυνηγάς δύο λαγούς την ίδια στιγμή, γιατί θα χάσεις και τους δυο. Για εμένα, ο λαγός που κυνηγάω είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, Μετά από την διοργάνωση θα δω τι έχω στην λίστα μου και τι θα κυνηγήσω μετά».

Για τους ανερχόμενους αθλητές από την Κένυα και όχι μόνο, ο έμπειρος μαραθωνοδρόμος τόνισε: «Έχουμε πολλούς ταλαντούχους αθλητές. Αρχικά πρέπει να τολμήσουμε να σκεφτούμε ένα ρεκόρ, μετά πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να τους δείξω τον τρόπο». Τέλος, αναφέρθηκε στο έπαθλο 50.000 δολαρίων που θα δώσει η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του Παρισιού, λέγοντας: «Δεν τρέχω για τα χρήματα, αλλά τρέχω γιατί θέλω να πραγματοποιώ καλές εμφανίσεις. Ήταν μία καλή ιδέα από τον Seb Coe και την παγκόσμια ομοσπονδία, και μπορεί να κάνει καλό στη νέα γενιά».

Bekele: «Μπορώ ακόμα καλύτερα»

«Πιστέψτε με δεν είναι αυτός ο χρόνος μου. Περιμένω πολύ καλύτερο χρόνο από αυτόν, αν είμαι στο 100% μπορώ να κάνω world leading χρόνο» τόνισε μεταξύ άλλων μετά τον πρόσφατο αγώνα του στο Λονδίνο ο Bekele, δείχνοντας έτοιμος για νέες διακρίσεις.