Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   15:53 12-04-2022  

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε


Έρευνα έδειξε ότι οι δρομικοί τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι και εμφανίζονται στο 18 έως 92% όλων των δρομέων (Dias Lopes 2012). Δυστυχώς, καθώς βελτιώνεται η λειτουργικότητά μας και αυξάνεται ο όγκος της προπόνησης μας κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων - αγώνων, ο κίνδυνος τραυματισμού παραμένει υψηλός.

 

Παρακάτω περιγράφω τους 5 κορυφαίους τραυματισμούς που σχετίζονται με τον μαραθώνιο και τι πρέπει να προσέξετε:

Runner’s Knee – Το γόνατο του δρομέα

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε runbeat.gr

Ο πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατος συχνά σχετίζεται με υπερβολικό στρες της άρθρωσης της επιγονατίδας ή της άρθρωσης του γόνατος. Δραστηριότητες όπως το κάθισμα, τα ημικαθίσματα Squat, και το ανέβασμα σκάλας αναπαράγουν επίσης τον πόνο του αθλητή.





Πελματιαία απονευροσωπάθεια

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε runbeat.gr

Τοπικός πόνος κάτω από τη πτέρνα. Συνήθως αυτό είναι χειρότερο το πρωί και επιδεινώνεται στην όρθια στάση. Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια ολοκληρωμένη δομή στη μηχανική των ποδιών σας και βοηθά στη διαμόρφωση της ποδικής καμάρας.

Έσω κνημιαίο σύνδρομο - Shin Splints

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε runbeat.gr

Ο πόνος εντοπίζεται κατά μήκος του εσωτερικού και προς το κάτω τμήμα της κνήμης/κνημών, αλλά μπορεί επίσης να εντοπίζεται και πρόσθια. Γενικά επιδεινώνεται όταν τρέχετε. Συχνά φοβίζει και περιορίζει τον δρομέα από την δραστηριότητα.

Τενοντοπάθεια Αχιλλείου

Τοπικός πόνος στον αχίλλειο τένοντα στο πίσω μέρος της πτέρνας. Συνήθως αυτός μπορεί να αρχίζει ήπια στην αρχή της προπόνησης και να έχει αυξημένο πόνο το πρωί, ειδικά μετά από προπόνηση (τρέξιμο).

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (ΙΤΒ)

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε runbeat.gr

Αιχμηρός, πλευρικός (εξωτερικός) πόνος στο γόνατο που συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος, συχνά σε σημείο που πρέπει να σταματήσετε (Περισσότερα εδώ). Μπορεί συχνά να είναι εξουθενωτικό όταν υπάρχει και δύσκολο να ολοκληρώσετε την προπόνηση.

Βασικές αιτίες δρομικών τραυματισμών

Οι κυριότεροι τραυματισμοί στον μαραθώνιο - Τι πρέπει να προσέξετε runbeat.gr

- Ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη τραυματισμού είναι η ανισορροπία μεταξύ του φορτίου της προπόνησης και της ανοχής σας των ιστών και των αρθρώσεων σας. Δηλαδή, όταν τα φορτία της προπόνησης εξελίσσονται γρήγορα ή είναι πολύ υψηλά σε σχέση με αυτά που οι ιστοί σας μπορούν να ανεχτούν. Η παρακολούθηση ενός καλά δομημένου προγράμματος ή η χρήση ενός προπονητή μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού.

 

- Η έλλειψη αντοχής μπορεί επίσης να αποτελεί εμπόδιο στην προπόνηση και την απόδοση, επομένως η διόρθωση είναι συχνά απαραίτητη για τη διαχείριση των τραυματισμών.

- Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν το ιστορικό τραυματισμών, την εμβιομηχανική, τα υποδήματα, την δρομική τεχνική και την ηλικία.

Τι να προσέξετε

Όταν ένας τραυματισμός παρουσιαστεί για πρώτη φορά, κάντε απλές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι:

- Η μείωση του όγκου προπόνησής σας ή η διακοπή για λίγες ημέρες.

- Η βελτίωση της προθέρμανσής σας (π.χ. - δυναμικές διατάσεις) και ο πάγος μετά την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν.

Εάν τα συμπτώματα δεν επιλυθούν πλήρως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική αξιολόγηση των μεμονωμένων παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στον τραυματισμό σας. Ο ειδικός θα είναι σε θέση σε συνεργασία με τον προπονητή σας να δομήσουν ένα σχέδιο για να διευθετήσουν τον τραυματισμό και να σας επιτρέψουν να επιστρέψετε στο τρέξιμο το συντομότερο δυνατόν.