5 βασικές αιτίες δρομικών τραυματισμών

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   14:56 22-02-2022  

5 βασικές αιτίες δρομικών τραυματισμών


Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στις βασικές και κύριες αιτίες που των τραυματισμών στο τρέξιμο. Το τρέξιμο είναι ένα ενδιαφέρων και πολύ δημοφιλές άθλημα στις μέρες μας. Υπάρχει μια συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αρχίζουν ή συμμετέχουν στο τρέξιμο. Όσο ενθαρρυντικό και ευχάριστο όμως και αν είναι αυτό παράλληλα, βλέπουμε επίσης μια έκρηξη τραυματισμών των δρομέων. Υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες ή αιτίες τραυματισμών που ανεξάρτητα από τον τραυματισμό ή την κατάσταση του δρομέα μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό. Ο κάθε δρομέας είναι διαφορετικός, οπότε κάθε λύση μπορεί να είναι επίσης ελαφρώς διαφορετική. Εδώ όμως είναι κάποιες βασικές και σημαντικέςδιαπιστώσεις που πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν και να δοθούν αποτελεσματικές οδηγίες για τον τραυματισμένο δρομέα πως να τρέξει χωρίς πόνο και χωρίς τραυματισμούς.

 

Η πρώτη αιτία τραυματισμών στο τρέξιμο είναι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του σώματος σας. Το σώμα σας είναι ο βασικός κορμός και ο συνδετικός κρίκος με το τρέξιμο αν υπάρχουν ελλείψεις η αδυναμίες στο σώμα σας αυτό θα έχει επιπτώσεις στο τρέξιμο και πιθανόν να μην τρέχετε καλά. Τι εννοώ με αυτά; Ας γίνω λίγο ποιο συγκεκριμένος.

5 βασικές αιτίες δρομικών τραυματισμών  runbeat.gr

Όσον αφορά τους δρομείς υπάρχουν κάποιες βασικές ενέργειες που κάνω όταν κοιτάζω το σώμα τους. Η πρώτη ενέργεια είναι η ανάλυση/αξιολόγηση της σκελετικής κατάστασης του σώματος. Αυτή η ανάλυση έχει σχεδιαστεί (με ειδικά τεστ) για να ψάχνει για οποιεσδήποτε δύσκαμπτες περιοχές, ή οποιεσδήποτε αδύναμες περιοχές και οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες οι οποίες γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να μπορεί ο δρομέας να τρέχει χωρίς πόνο και χωρίς τραυματισμούς.

Αναλύοντας το σώμα του δρομέα που τρέχει σε σχέση με τους τραυματισμούς πρέπει να καθορίσουμε τη κατάσταση της κινητικότητάς του. Η κατάσταση κινητικότητας αναφέρεται στο πόσο κινητός και ευέλικτος είναι γύρω από τις αρθρώσεις του. Μπορεί να υπάρχει υπέρ - κινητικότητα η υπό - κινητικότητα σε κάποιες αρθρώσεις, είναι σημαντικό να καθορίσουμε και να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό επειδή η κατάσταση της κινητικότητας σας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση που προσεγγίζουμε τον τρέχοντα τραυματισμό σας.

Έτσι η πρώτη βασική αιτία των τραυματισμών στο τρέξιμο είναι το σώμα σας, και συγκεκριμένα η φυσική κατάσταση της κινητικότητας σας.

 

Η δεύτερη βασική αιτία τραυματισμών στο τρέξιμο είναι η τεχνική του δρομέα «Δρομική τεχνική». Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και κριτήρια προκειμένου να έχετε μια βέλτιστη δρομική τεχνική αλλά στο παρών άρθρο δεν θα το αναλύσουμε. Μερικά σημεία – κλειδιά για την δρομική τεχνική περιλαμβάνουν:

- Την θέση του σώματός (κορμού)

- Τον έλεγχο του ρυθμού ήσυχνότητα βηματισμού (turnover rate)

- Ελαχιστοποίηση του Ποσοστού ταλάντωσης πάνω – κάτω.

- Σταθερότητα λεκάνης, είναι μόνο μερικά.

Εάν δεν τρέχετε με καλή τεχνική, έχετε ένα μεγάλο μειονέκτημα και ενδεχομένως θέτεται το σώμα σας σε κίνδυνο, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία τραυματισμών στο τρέξιμο.

Η τρίτη βασική αιτία όταν πρόκειται για τραυματισμούς στο τρέξιμο, είναι τα προπονητικά λάθη. Προπονητικά λάθη σημαίνει τα λάθη που κάνετε ως δρομέας στην προπόνησή σας. Τα ποιο συνηθισμένα λάθη είναι:

- Ως παθιασμένος δρομέας πιθανότατα να υποκύψετε στον πειρασμό μετά από κάποιο τραυματισμό να αρχίσετε πολύ νωρίς τα στάδια προπόνησης (πολύ γρήγορη επιστροφή).

- Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος προπόνησης είναι να κάνετε πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης. Συχνά οι δρομείς πιστεύουν πως για να βελτιωθούν πρέπει να τρέξουν περισσότερο έτσι κάνουν συνεδρίες μεγαλύτερων και δυσκολότερων τρεξιμάτων. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει ιδιαίτερα αν δεν έχετε ακόμη αναπτύξει εξαιρετικές δρομικές τεχνικές.

5 βασικές αιτίες δρομικών τραυματισμών  runbeat.gr

- Σημαντικό λάθος προπόνησηςείναι και η αποτυχία ξεκούρασης/αποκατάστασης. Η ξεκούραση είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη, αλλά συχνά παραβλέπεται. Το σώμα σας πρέπει να ξεκουραστεί για να μπορέσει να ανακάμψει από τα φορτία που δημιουργεί το επαναλαμβανόμενο τρέξιμο.

Τέταρτη αιτία τραυματισμών στο τρέξιμο είναι τα παπούτσια σου. Πολλοί άνθρωποι τρέχουν με ακατάλληλα υποδήματα.

- Παπούτσια που είναι πολύ παλιά που δεν προσφέρουν πλέον υποστήριξη. Στο τρέξιμο με παλιά παπούτσια, υπάρχει επιπλέον φορτίο στο κάτω άκρο (μειωμένη απορροφητική ικανότητα, μεγάλες παραμορφώσεις στο πέλμα) και αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις ή κίνδυνο τραυματισμού.

- Παπούτσια που απλά δεν ταιριάζουν με τον τύπο του ποδιού σας. Επιλέγοντας το σωστό παπούτσι θα πρέπει να λάβετε υπόψη ολόκληρο το σώμα σας, τους στόχους σας για τρέξιμο, το ιστορικό τρεξίματος (αθλητική ηλικία ), το ιστορικό τραυματισμών σας κτλ.

 

Η τελευταίααιτία τραυματισμών στο τρέξιμο, όπως είπα στην αρχή που επικαλύπτει οποιαδήποτε κατάσταση ή τραυματισμό στο τρέξιμο είναι το σωματικό σας βάρος (έχει σχέση με το σώμα σας). Το σωματικό σας βάρος εάν υπερβαίνει το ιδανικό βάρος για εσάς θα αυξήσει τα φορτία στα κάτω άκρα σας και επομένως τον κίνδυνο τραυματισμού σας. Έτσι, εάν τα 5 κιλά, 2 κιλά, 10 κιλά, 20 κιλά, ακόμη και 30 κιλά είναι πάνω από το ιδανικό βάρος του σώματός σας, μπορείτε απλά να απεικονίσετε την υπερβολική πίεση, την καταπόνηση και το φορτίο που δέχονται τα πόδια σας. Με αυτή την αύξηση του φορτίου και του στρες έχουμε την αύξηση του κινδύνου τραυματισμού.

Εάν είστε στην φάση της αποκατάστασης από τραυματισμούς στο τρέξιμο και δεν αντιμετωπίζετε αυτές τις πέντε κοινές αιτίες, τότε ενδεχομένως δεν θα έχετε ένα πλήρες αποτέλεσμα. Εάν από την άλλη πλευρά, προπονείστε στο τρέξιμο χωρίς κάποιον τραυματισμό τότε πρέπει να λάβετε υπόψη αυτές τις πέντε αιτίες τραυματισμών στο τρέξιμο για να συνεχίσετε να παραμείνετε ασφαλείς και χωρίς τραυματισμούς .

Βασίλης Φραγκιαδάκης. Χειροπρακτικός. Φυσικοθεραπευτής Μ.Τ.