Οι πρωτοεμφανιζόμενοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου με τα «γκρίζα» μαλλιά

 Χρήστος Κώνστας   15:41 13-12-2022  

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου με τα «γκρίζα» μαλλιά


Με τη συμπλήρωση ενος μηνα απο τη διεξαγωγή του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, το Runbeat «επιστρέφει» στη γραμμή τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ που ως γνωστόν διεξάγεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης της χώρας.

Ωστόσο το φετινό πρωτάθλημα συμπεριέλαβε μια μεγάλη αλλαγή για την οποία απαιτήθηκε πολύμηνη δημοσιογραφική ανάδειξη απο το Runbeat για να δοθεί ενα τέλος στον ηλικιακό ρατσισμό που είχε επιβληθεί απο τη προηγούμενη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ,όπου το 2018, απαγόρευσε την έκδοση αθλητικών δελτίων σε όσους/όσες είχαν συμπληρώσει το 35ο της ηλικίας τους.

 

Μετα απο ενα χρόνο στο τιμόνι του ΣΕΓΑΣ η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας έκανε πράξη τη δέσμευση που είχε κάνει μέσα από την πρώτη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η πρόεδρος Σοφία Σακοράφα και έτσι τον Μάρτιο του 2022 διόρθωσε το «λάθος» και αφου προηγουμένως είχε ψηφιστεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Αθλητισμού για την κατάργηση των ηλικιακών ορίων στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας.

Έτσι από τον φετινό Σεπτέμβριο ξεκίνησε η εκδοση αθλητικων δελτίων σε όσους αθλητές/τριες το επιθυμούσαν αλλά δεν είχαν μέχρι τότε τη δυνατότητα λόγω της αδιανόητης ρύθμισης του 2018.

10% αυξήθηκαν συμμετοχές και τερματισμοί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου

Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συμμετοχών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε αναδείξει ήδη από το Πρωτάθλημα του 2021 το Runbeat. Δηλαδή το επίπεδο των ερασιτεχνών αθλητών (άνευ αθλητικού δελτίου) μεγάλων αποστάσεων στη χώρα που πλασάρονται ευθέως ανάμεσα στις λίστες των αθλητών που συμμετέχουν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα .

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος τα στοιχεία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας και έρχονται να δικαιώσουν όχι μόνο τη συμμετοχή των αποκλεισμένων –από το 2018 μέχρι και πέρυσι- αθλητών από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα αλλά και τη δημοσιογραφική ανάδειξη του θέματος.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου με τα «γκρίζα» μαλλιά runbeat.gr

Στη κατηγορία των ανδρών φέτος δηλώθηκαν 117 αθλητές και στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθώνα στάθηκαν 102 άνδρες. Από αυτούς οι 11 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αφού εξέδωσαν αθλητικά δελτία μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Κοινός παρονομαστής; Kαι οι 11 άνω των 35 ετών. Μάλιστα ο «νεαρότερος» ηλικιακά ήταν 38 ετών και «γηραιότερος» 51 ετών!

 

Στη κατηγορία των γυναικών στη λίστα συμμετοχών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος βρίσκονταν 52 αθλήτριες ωστόσο στον αγώνα ξεκίνησαν οι 40. Από τις τρεις αθλήτριες ηλικίας άνω των 35 ετών που εξέδωσαν για πρώτη φορά αθλητικό δελτίο μόνο η μια συμμετείχε τελικώς και τερμάτισε σε ηλικία 47 ετών!

Οι επιδόσεις δεν δείχνουν... «γκρίζα» μαλλιά

Ποια ήταν όμως η αγωνιστική παρουσία βάσει επιδόσεων των πρωτοεμφανιζόμενων του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος με τα «γκρίζα» μαλλιά; Eδω μάλλον ισχύει παραφρασμένο το: «Ότι είναι γκρίζο, δεν σημαίνει ότι είναι και παλιό». Τόσο η γενική κατάταξη, όσο και ειδική που αφορά είτε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, είτε τις ηλικιακές κατηγορίες, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Στην 29η θέση της Γενικής κατάταξης και στην 25η θεση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος συναντάμε τον 38χρονου Χρυσοβαλάντη Τσάβαλο που εξέδωσε μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα για πρώτη φορά αθλητικό δελτίο. Με επίδοση 2:41:36 κατέλαβε την 4η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 35-39 ετών. Λίγο πιο κάτω με χρόνο 2:42:54 ο 46χρονος Σπύρος Κρυπωτός καταλαμβάνει την 35η θέση Γενικής και 31η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ενώ αν υπήρχε βάθρο για τις ηλικιακές κατηγορίες θα ανέβαινε στο τρίτο σκαλί για τις ηλικίες 45-49 ετών. Δυο ακόμη πρωτοεμφανιζόμενοι αθλητές με δελτίο που σημείωσαν επίδοση κάτω απο 2 ώρες και 50 λεπτά ήταν ο 39χρονος Μαΐστρος Ορφανός, ο οποίος με 2:48:02 κατέλαβε την 50η θέση Γενικής , την 36η του Πρωταθλήματος και την 6η θέση στις ηλικίες 35-39.Ενω ο Ηλίας Σαγκριώτης επίσης 39 ετών κατέλαβε τη 52η θέση Γενικής και 37η του Πρωταθλήματος ενώ με την επίδοση του 2:48:21 πλασαρίστηκε στην 8η θέση των ηλικιών 35-39 ετών.

 

Από τους 11 πρωτοεμφανιζόμενους «μεγάλους» ηλικιακά του πρωταθλήματος οι έξι «έσπασαν» τις 3 ώρες, ένας σημείωσε επίδοση ακριβώς 3 ώρες ενώ και οι υπόλοιποι κινήθηκαν έως 9 λεπτά πάνω από τις 3 ώρες. Ο «γηραιότερος» των πρωτοεμφανιζόμενων Κώστας Κατακουζηνός σε ηλικία 51 ετών σημείωσε επίδοση 3:05:12 καταλαμβάνοντας τη 244η θέση Γενικής, την 76η στο Πρωτάθλημα και την 15η στις ηλικίες 50-54 ετών.

Στις γυναίκες η Σταυρούλα Κατσιαριμπα σε ηλικία 47 ετών με επίδοση 3:14:25 κατέλαβε την 17η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα , την 412η στη Γενική κατάταξη ενώ πλασαρίστηκε στην 4η θέση των ηλικιών 45-49 ετών. 

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου με τα «γκρίζα» μαλλιά runbeat.gr

Μετά την πρώτη «φουρνιά» των 35+ που εξέδωσαν νέα αθλητικά δελτία αναμένεται ο αριθμός των συμμετοχών στα επόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τόσο του Μαραθωνίου όσο και των μικρότερων αποστάσεων (π.χ. Ημιμαραθώνιος, 10km) να αυξηθεί.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, το οποίο εφόσον υπάρχει διάθεση από τον ΣΕΓΑΣ και κυρίως ανοιχτός τρόπος σκέψης, δεν αποκλείεται να τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσει η μεγαλύτερη και αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας, επίσημη κατηγορία  masters.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου με τα «γκρίζα» μαλλιά runbeat.gr

Κάτι το οποίο σε κορυφαίες ομοσπονδίες στίβου, όπως την Αμερικανική, αποτελεί μια πραγματικότητα αρκετές δεκαετίες τώρα με ξεχωριστά πρωταθλήματα μα για όλα τα αγωνίσματα του στίβου, τα οποία έχουν τεράστια απήχηση αθλητικά, οικονομικά και κοινωνικά, στέλνοντας το μήνυμα της δια βίου άθλησης.