Πέντε περίεργα στατιστικά για το τρέξιμο που ίσως να μη γνώριζες

 Runbeat Team   14:15 19-02-2021  

Πέντε περίεργα στατιστικά για το τρέξιμο που ίσως να μη γνώριζες


Ο κόσμος του τρεξίματος είναι μεγάλος και οι πληροφορίες που μπορεί να μάθουμε γύρω από αυτό είναι άπειρες. Μετά τα ενδιαφέροντα και περίεργα facts για το τρέξιμο που σας είχαμε παρουσιάσει, αυτή τη φορά έχουμε μαζέψει πέντε εντυπωσιακά στατιστικά όπου «μιλούν» οι αριθμοί.

Τα 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα χαρίζουν μακροζωία

Το πρώτο αυτό ενδιαφέρον στατιστικό προέρχεται από μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Ochsner Health System στη Νέα Ορλεάνη και δείχνει πως οι δρομείς έχουν ένα ποσοστό 20% μικρότερης θνησιμότητας σε σχέση με όσους δεν τρέχουν. Προφανώς και όλοι γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο κάνει καλό στο σώμα μας και στην υγεία μας, όμως η συγκεκριμένη μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα από περίπου 53.000 ανθρώπους, έδειξε πως δεν είναι ανάγκη να το… παρακάνουμε. 20 μίλια ή αλλιώς περίπου 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα είναι αρκετά για να έχουμε τα οφέλη του τρεξίματος στον οργανισμό μας.

To παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων Μαραθωνίων είναι… 607!

Ο Ρικάρντο Αμπάντ είχε μία εκρηκτική διετία, εκεί όπου μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Μαΐου 2012 ολοκλήρωσε 607 Μαραθώνιους. Εννοείται πως αυτή η επίδοσή του αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, αφού συνολικά έτρεξε 25.593 χιλιόμετρα, ενώ επίσης κατάφερε να κάνει και προσωπικό ρεκόρ σε έναν από τους αγώνες.

Το 1/5 των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να τρέξει σε Μαραθώνιο

Το Πανεπιστήμιο του Loughborough στην Αγγλία παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς οι ερευνητές του αποκάλυψαν ότι το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού δεν είναι σωματικά και φυσικά ικανό να ολοκληρώσει έναν Μαραθώνιο σε καλό ή μέτριο χρόνο. Αυτό συμβαίνει διότι αυτό το ένα πέμπτο των ανθρώπων έχει μυς που δεν εξάγουν το ίδιο οξυγόνο με τους δρομείς, ενώ το σωστό μείγμα γονιδίων και η εντατική προπόνηση μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει περαιτέρω την ικανότητα του σώματός τους να μεταφέρει οξυγόνο στους μυς τους. Αυτό σημαίνει πως λόγω γονιδίων, που όπως είναι φυσικό διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, δεν είναι όλοι οι άνθρωπο ικανοί να ολοκληρώσουν έναν μαραθώνιο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να ασχοληθεί με άλλου είδους αγώνες τρεξίματος.

Το 1/3 των γυναικών που τρέχουν σε Μαραθωνίους θα νιώσει κάποια στιγμή πόνο στο στήθος

Το πολύ αξιόπιστο «British Journal of Sports Medicine» δημοσίευσε μία έρευνα με την οποία αποδείκνυε τους λόγους που μπορεί μία γυναίκα δρομέας να νιώσει πόνο στο στήθος. Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα αυτή, ο σχεδιασμός των αθλητικών σουτιέν παίζει μεγάλο ρόλο στην ενόχληση που μπορεί να νιώσει μία γυναίκα την ώρα που τρέχει, προτείνοντας να υπάρξει μία βελτίωση στην τεχνολογία τους. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές πρότειναν στις γυναίκες να ελέγχουν συχνά το ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος σουτιέν γι’ αυτές, αφού η χρήση λανθασμένου μεγέθους είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η έρευνα ρώτησε 1.300 γυναίκες αθλήτριες που είχαν σκοπό να τρέξουν στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, με την 1 στις 3 να λέει πως έχει νιώσει πόνο στο στήθος την ώρα που έτρεχε, ενώ 1 στις 6 είπε πως αυτό την επηρέασε αρνητικά στις επιδόσεις της.

Το 70% των δρομέων θα τραυματιστεί κάποια στιγμή

Ένα ίσως δυσάρεστο στατιστικό, είναι ότι το 70% των δρομέων θα τραυματιστεί σε κάποιο σημείο της καριέρας ή της αθλητικής ζωής του. Το στατιστικό αυτό αποκαλύφθηκε από το «The American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation» που σε σχετική μελέτη του έδειξε πως οι τραυματισμοί στα γόνατα είναι οι πιο συχνοί, ενώ επίσης υπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί που εμφανίζονται συχνά, όπως οι πόνοι στην φτέρνα και άλλοι.