Περπάτημα!! Βήματα ζωής!!

Περπάτημα!! Βήματα ζωής!!


Ζήσαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά με πολύ λύπη, φόβο, ακραίους περιορισμούς, έντονη αγωνία για την υγεία την δική μας και των δικών μας ανθρώπων. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ το μήνυμα 6! Μοναδική διέξοδος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας η βόλτα έξω στους δρόμους, μόνοι μας ή με κάποιο φίλο μας ή με το ζωάκι μας.

Το δρομικό κίνημα μετά από μία πενταετή συνεχή άνοδο παρουσίασε εκπληκτική αύξηση. Όλοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, φόρεσαν μία φόρμα, αθλητικό παπούτσι και γέμισαν τους δρόμους. Τι ευλογία!! Ευχής έργον να μπορούσε να διατηρηθεί και να παραμείνει καθημερινή μας αυτή η συνήθεια και μετά το τέλος της πανδημίας. Γιατί όμως είναι ευλογία το περπάτημα;

Επειδή είναι μία τροφή για το σώμα μας και την ψυχή μας αναντικατάσταση. Είναι το αγχολυτικό, το αντικαταθληπτικό μας φάρμακο, μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας, να ρυθμίσουμε καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση, την χοληστερίνη μας, να αυξήσουμε την καλή μας χοληστερίνη, να ρυθμίσουμε το σάκχαρό μας, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος μας, ενδυναμώνει το σκελετικό μυϊκό μας σύστημα, ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό αναπνευστικό μας σύστημα.

Μελέτες από Αμερική και Φινλανδία τονίζουν την αντιγηραντική και την αντικαρκινική σημασία του. Σε πολλές άλλες μελέτες φαίνεται ότι μειώνει την νοσηρότητα αλλά και την θνητότητα πάνω από 30% ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Ασκεί επίσης σημαντική αντιοστεοπορωτική δράση σε γυναίκες και άνδρες. Μπορώ να βρω πολλά άλλα οφέλη, αλλά νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά. Ευλογία λοιπόν!! Πολυφάρμακο!! Ανέξοδο, όπου και να βρεθείς, μόνος ή με την παρέα σου, ανεξαρτήτως καιρού. Έχει ένδειξη για όλες τις παθήσεις αρκεί να μπορείς να περπατήσεις.

Πόσο περπάτημα χρειαζόμαστε;

Τριάντα λεπτά καθημερινού περπατήματος πέντε φορές την εβδομάδα. Πως πρέπει να είναι αυτό; Ζωηρό, συνεχόμενο, να μιλάμε ελεύθερα χωρίς λαχάνιασμα. Σε οποιαδήποτε διαδρομή στην πόλη, στη φύση, στην παραλία. Είναι σημαντικό να ντυνόμαστε με άνετα ρούχα και ένα μαλακό ελαφρύ αθλητικό παπούτσι. Καλό θα ήταν να φοράμε κάποιο βηματομετρητή ή κάποιο αθλητικό ρολόι μέσω του οποίου να παρακολουθούμε τους καρδιακούς μας παλμούς.

Οι καρδιακοί μας παλμοί πόσο πρέπει να είναι;

Οι περισσότεροι καρδιακοί παλμοί που μπορούμε να φτάσουμε ανάλογα με την ηλικά μας ορίζονται κατά προσέγγιση με τον τύπο 220 μείον την ηλικία μας. (Πχ 220-50=170 παλμοί). Στο περπάτημα μία αύξηση παλμών μέχρι 65-75% της μέγιστης προβλεπόμενης συχνότητας θα ήταν ικανοποιητική. Παρ' αυτά θα πρέπει να αισθανόμαστε άνετα και όχι πιεσμένοι ή λαχανιασμένοι. Τα 10.000 βήματα είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης υγείας. Είναι όμως σημαντικό για το περπάτημα να είναι ζωηρό και συνεχόμενο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Καλό θα ήταν πριν και ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του καθενός να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος επιβάλλεται για όλους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν γνωστό καρδιολογικό ιστορικό ή οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό οποιασδήποτε μορφής καρδιοπάθειας. Καλό περπάτημα. Και μην ξεχνάμε ότι κάθε βήμα που κάνουμε είναι ένα βήμα για μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Σελιανάκης Αλέξανδρος

Ιατρός Καρδιολόγος-Δρομέας