Πότε θα πρέπει να μην… ακούσουμε το σώμα μας στο τρέξιμο;

 Runbeat Team   18:31 29-03-2022  

Πότε θα πρέπει να μην… ακούσουμε το σώμα μας στο τρέξιμο;


Είναι πολύ σημαντικό για έναν δρομέα να ξέρει να λαμβάνει όλα τα «μηνύματα» που του στέλνει το σώμα του κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Όπως είναι φυσικό, μέσω των αισθήσεών μας μπορούμε να καταλάβουμε εάν χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό στην τροφοδοσία, εάν έχουμε κουραστεί ή εάν πραγματοποιούμε λάθος τύπο προπόνησης.

 

Το να μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας είναι κρίσιμο για την επιτυχία και την βελτίωσή μας στο τρέξιμο, όμως υπάρχουν και τρεις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να το αγνοήσουμε. Και οι τρεις περιπτώσεις έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία μας κατά την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και την περίοδο πριν από έναν αγώνα.

Πριν από το πρωινό τρέξιμο

Το τρέξιμο το πρωί είναι ένας τρόπος που επιλέγουν πολλοί δρομείς να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Αρκετές φορές είναι είτε η πρώτη προπόνηση της ημέρας, είτε η μοναδική, συνδυάζοντάς την με άλλου είδους εκγύμναση στη συνέχεια. Το πρωί λοιπόν, μπορεί να μην αισθανόμαστε πεινασμένοι, και αρκετές φορές ίσως να επιλέξουμε να βγούμε για τρέξιμο χωρίς να πρωινό.

Πότε θα πρέπει να μην… ακούσουμε το σώμα μας στο τρέξιμο; runbeat.gr

Αυτό είναι λάθος, και είναι μία περίπτωση όπου το σώμα μας, ίσως μα δίνει λάθος μήνυμα. Αρκετά πρωινά μπορεί να μην αισθανόμαστε πεινασμένοι, όμως το σώμα μας χρειάζεται «καύσιμο» για το τρέξιμο. Συνεπώς, είτε αισθανόμαστε πεινασμένοι, είτε όχι, καλό είναι να έχουμε πάρει πρωινό πριν βγούμε για τρέξιμο.

Αυτό βέβαια ενδέχεται να αλλάζει στην περίπτωση που έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων ή διατροφής, αλλά συνήθως αυτές οι περιπτώσεις περιορίζονται στους επαγγελματίες αθλητές.

 

Μετά το τρέξιμο

Όπως πριν το τρέξιμο, έτσι και μετά, ενδέχεται να μην αισθανόμαστε πείνα, με την όρεξή μας να έχει μειωθεί μετά την προπόνηση και ίσως να θέλουμε νερό. Η αποκατάσταση μετά το τρέξιμο δεν είναι μόνο η ξεκούραση, αλλά και η κατάλληλη τροφοδοσία.

Πότε θα πρέπει να μην… ακούσουμε το σώμα μας στο τρέξιμο; runbeat.gr

Οι μύες μας χρειάζονται τροφή, και καλό είναι να φροντίσουμε μέσα σε 60 λεπτά μετά την συνεδρία μας να έχουμε επιλέξει έναν συνδυασμό τροφών που να παρέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, σε αναλογία 3 προς 1.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να κάνετε συνδυασμούς, με τα φρούτα (μήλο, μπανάνα κτλ.) και τις σκόνες πρωτεΐνης ή τις μπάρες ενέργειας να είναι αρκετά συνηθισμένες.

Μετά από δίαιτα ή συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής

Εάν ακολουθούμε δίαιτα ή ειδικό πρόγραμμα διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να έχει «χαθεί» προσωρινά η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου μας και του στομαχιού.

 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν στιγμές που τα δύο αυτά όργανα δεν επικοινωνούν με τον κατάλληλο τρόπο, με αποτέλεσμα ενώ στην πραγματικότητα ο οργανισμός χρειάζεται τροφοδοσία, το μυαλό να μην το γνωρίζει.

Εκεί λοιπόν, πρέπει να μην… ακούσουμε το σώμα μας και να φροντίσουμε να επαναφέρουμε αυτή τη σύνδεση, συνεχίζοντας την σωστή, τακτική και κατάλληλη τροφοδοσία μας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση και τους αγώνες μας.