Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Μαραθωνίους του Τόκιο

 Runbeat Team   13:02 30-04-2021  

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Μαραθωνίους του Τόκιο


Ένα από τα αγωνίσματα που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι ο Μαραθώνιος. Οι Μαραθώνιοι ανδρών και γυναικών θα γίνουν στο Sapporo και πρόκειται να συγκεντρώσουν όλα τα βλέμματα πάνω τους στις τελευταίες μέρες της διοργάνωσης. Η NN Running Team ετοίμασε ένα αφιέρωμα σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους Μαραθωνίους του Τόκιο και το Runbeat σας το παρουσιάζει.

Έχει η Ιαπωνία παράδοση στον Μαραθώνιο;

Απολύτως. Υπάρχουν λίγες χώρες στον κόσμο με μεγαλύτερο πάθος για τον μαραθώνιο από την Ιαπωνία. Ιστορικά υπερηφανεύεται για ένα πλήθος ταλέντων ελίτ κατηγορίας. Μόνο φέτος ακριβώς οι μισοί από τους 50 κορυφαίους άνδρες μαραθωνοδρόμους του κόσμου είναι από την Ιαπωνία και 17 από τις 50 κορυφαίες γυναίκες. Η χώρα σημείωσε επίσης επιτυχία στην Ολυμπιακή σκηνή με τους Naoko Takahashi και Mizuki Noguchi να κερδίζουν αξέχαστα χρυσά μετάλλια στον μαραθώνιο των γυναικών στους Αγώνες 2000 και 2004.

Ο Μαραθώνιος του Τόκιο είναι ένας από τους έξι κορυφαίους ετήσιους Μεγάλους Μαραθώνιους, ενώ ο ιστορικός Μαραθώνιος Fukuoka, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1947, έχει μια μακρά και πλούσια παράδοση και έχει «βγάλει» δύο παγκόσμια ρεκόρ ανδρών στο παρελθόν.

Είναι ο Μαραθώνιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι το σημαντικό;

100 τοις εκατό. Ο αγώνας των ανδρών, που έγινε για πρώτη φορά στους εναρκτήριους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και εκείνος των γυναικών, που έκανε το Ολυμπιακό ντεμπούτο του στους Αγώνες του Λος Άντζελες του 1984 έχουν προσφέρει πολλές αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των Αγώνων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δραματική κατάρρευση του Dorondo Pietri στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 1908, αλλά και όταν ο Abeba Bikila έγινε ο πρώτος Μαύρος Αφρικανός που κέρδισε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (με παγκόσμιο ρεκόρ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960). Η νίκη της Joan Benoit στον πρώτο Ολυμπιακό μαραθώνιο για τις γυναίκες ήταν ένας θρίαμβος με πολλά δυνατά συναισθήματα, ενώ μια άλλη αξιοσημείωτη στιγμή ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν η Paula Radcliffe έφυγε από τον αγώνα με δάκρυα στο κέντρο της Αθήνας.

 

Τι έγινε στον Μαραθώνιο των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο;

Κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, ο σούπερ σταρ της NN Running Team Eliud Kipchoge κέρδισε τον αγώνα των ανδρών για να προσθέσει το χρυσό ολυμπιακό στα ασημένια και χάλκινα μετάλλια που είχε κατακτήσει στα 5000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008. Ο Eliud επιταχύνθηκε στο τέλος του αγώνα για να κερδίσει με περισσότερο από ένα λεπτό διαφορά στις 2:08:44 από τον Feyisa Lilesa της Αιθιοπίας. Η Jemima Sumgong της Κένυας κέρδισε τον αγώνα των γυναικών.

Ποιος προκρίθηκε για τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών του Τόκιο από την NN Running Team;

Πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις ομάδες τους για το Τόκιο, ωστόσο, η Κένυα έχει ανακοινώσει μία δυνατή ομάδα των τεσσάρων με τον Eliud Kipchoge να κερδίζει την επιλογή. Στο Sapporo, ο Eliud στοχεύει να ενταχθεί στο «κλειστό κλαμπ» των Abeba Bikila της Αιθιοπίας και του Waldemar Cierpinski της Ανατολικής Γερμανίας, που είναι οι μοναδικοί που έχουν κατακτήσει «back-to-back» χρυσό στον Μαραθώνιο ανδρών. Ο Filex Chemonges, ο οποίος σημείωσε χρόνο ρεκόρ στις 2:05:12 στο Τορόντο το 2019, κέρδισε επίσης την επιλογή για την ομάδα μαραθωνίου της Ουγκάντας για το Τόκιο 2020.Η ομάδα της Αιθιοπίας δεν έχει επιλεγεί ακόμη, όμως πρόκειται να γίνουν Trials στα οποία πιθανότατα δεν θα βρεθούν τρεις δρομείς που συγκέντρωναν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή οι Kenenisa Bekele (τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, δεύτερος γρηγορότερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών), ο Mosinet Geremew (ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής, προσωπικό ρεκόρ με 2:02:55), αλλά και ο Birhanu Legese (προσωπικό ρεκόρ 2:02:48). Από την πλευρά των γυναικών, η Degitu Azimeraw και η νικήτρια του Μαραθωνίου του Βερολίνου 2019 Ashete Bekere (2:20:14) ξεχωρίζουν. Ένας άλλος που ελπίζει να προκριθεί είναι ο Abdi Nageeye της Ολλανδίας, ο οποίος τερμάτισε 11ος στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο του Ρίο.

Και ποιους αθλητές θα πρέπει να προσέξουμε εκτός από εκείνων της NN Running Team;

Η Κένυα και η Ιαπωνία έχουν ήδη ανακοινώσει τις αποστολές τους, οι οποίες «στάζουν» από ποιότητα. Από τους άνδρες, ο νικητής του μαραθωνίου της Βοστώνης και του Σικάγου το 2019, Lawrence Cherono και ο επιλαχόντας του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 2020, Vincent Kipchumba, είναι δύο από τις δυνατές πιθανές συμμετοχές. Πρωταγωνίστρια των υποψηφίων στην ομάδα γυναικών της Κένυας για το Τόκιο είναι η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Brigid Kosgei και η παγκόσμια πρωταθλήτρια ημιμαραθωνίου, με χρόνο 2:17:16 σε μαραθώνιο, η Peres Jepchirchir. Πρωταγωνιστής των υποψηφίων συμμετοχών στην ιαπωνική ομάδα ανδρών είναι ο Suguru Osako - που είναι κάτοχος του εθνικού ρεκόρ με 2:05:29 και στην ομάδα των γυναικών, η νικήτρια του μαραθωνίου της Οζάκα Mao Ichiyama, με προσωπικό ρεκόρ 2:20:29.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον αγώνα στο Sapporo;

Η κούρσα θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο loop, με απόσταση σχεδόν ενός ημιμαραθωνίου, που θα συνεχίζει με δύο μικρότερα loops των 10 χιλιομέτρων που θα γίνουν δύο φορές. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν τρέχοντας δύο γύρους στο πάρκο Sapporo Odori με φόντο τον τηλεοπτικό πύργο Sapporo. Στη συνέχεια, οι δρομείς θα κατευθυνθούν νότια και κατά μήκος της λεωφόρου Sapporo Ekimae-dori προς την πολυσύχναστη περιοχή των σταθμών μέσα από δρόμους με εμπορικά και γραφεία. Στη συνέχεια θα διασχίσουν τον ποταμό Toyohira, γνωστό και ως «ποταμός Sapporo», ο οποίος έδωσε το όνομά του στην πόλη και στη συνέχεια θα τρέξουν βόρεια προς το Πανεπιστήμιο Hokkaido, ένα από τα διάσημα πρώην αυτοκρατορικά πανεπιστήμια της Ιαπωνίας.

Πότε θα γίνει ο Μαραθώνιος;

Ο μαραθώνιος των γυναικών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 7 π.μ., την προτελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Ο μαραθώνιος των ανδρών θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα - Κυριακή 8 Αυγούστου στις 7π.μ. Και οι δύο τελετές νίκης θα πραγματοποιηθούν στην τελετή λήξης.