Aσκήσεις για δρομείς που βελτιώνουν την ποδοκνημική άρθρωση (Vid)

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   11:58 27-04-2021  

Aσκήσεις για δρομείς που βελτιώνουν την ποδοκνημική άρθρωση (Vid)


Οι κακώσεις συνδέσμων στην έξω επιφάνεια του αστραγάλου και ο τραυματισμός των εξωτερικών συνδέσμων είναι από τους ποιο συχνούς τραυματισμούς στον αθλητικό πληθυσμό Εκτιμάται ότι αυτοί οι τραυματισμοί αποτελούν περίπου το 25% από το σύνολο των αθλητικών τραυματισμών.  

Οξύς τραυματισμός των συνδέσμων

Η ποιο ευάλωτοι εξωτερικοί πλάγιοι σύνδεσμοι είναι ο πρόσθιος αστραγαλοπερονικός σύνδεσμος, συχνά ακολουθείτε μια συνδυασμένη ρήξη αυτού του συνδέσμου και του πτερνοπερονικού συνδέσμου. Άλλοι τραυματισμοί όπως ο τραυματισμός του έσω δελτοειδούς συνδέσμου είναι λιγότεροι συχνοί. Ο μηχανισμός του τραυματισμού για τους έξω πλάγιους συνδέσμους συμβαίνει ποιο συχνά σε μία θέση πελματιαίας κάμψης ( Plantar flexion) και ανάσπαση του έσω χείλους (Inversion). 

 

-Οξύς τραυματισμός των συνδέσμων - Χρόνια συνδεσμική αστάθεια

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της χρόνιας πλευρικής συνδεσμικής αστάθειας του αστραγάλου

(Xρόνιο διάστρεμμα). Οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν πως το 75% περίπου όλων των συνδεσμικών τραυματισμών στον αστράγαλο επανεμφανίζεται και μεταπίπτει σε μια χρόνια φάση δημιουργώντας χρόνια αστάθεια στην άρθρωση με τα ανάλογα συμπτώματα και λειτουργικούς περιορισμούς στον αθλητή ή τον ασθενή. Επίσης έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι η χρόνια εξωτερική αστάθεια της αστραγακοπτερνικής άρθρωσης μπορεί να αναπτυχθεί περίπου στο 10% με 30% σε όλους τους αθλητές ή ασθενείς που διατηρούν ένα οξύ τραυματισμό συνδέσμου. 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες τραυματισμού των συνδέσμων ή να εμποδίσουμε να συμβεί αυτό, αν και αυτό πρακτικά είναι αδύνατον, είναι η πρόληψη η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η Πρόληψη μπορεί να γίνει είτε με προπόνηση συντονισμού – ιδιοδεκτικότητας χρησιμοποιώντας ειδικές ασκήσεις πάνω σε σανίδες ισορροπίας και ειδικά μαλακά δάπεδα ( Stiffness) και με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της άρθρωσης ή με εξωτερική υποστήριξη της άρθρωσης.

Στο σύντομο βίντεο παρουσιάζεται μια ρουτίνα με απλές ασκήσεις για δρομείς και όχι μόνο για να βελτιώσετε την λειτουργία και σταθερότητα της ποδοκνημικης άρθρωσης.

 

Βασίλης Φραγκιαδάκης

Χειροθεραπευτής/Φυσικοθεραπευτής