Θεραπεία Illioband syndrome - Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας ταινίας ΛΚΤ

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   12:43 23-07-2021  

Θεραπεία Illioband syndrome - Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας ταινίας ΛΚΤ


Στόχος είναι να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για τον τραυματισμένο δρομέα, όπου θα φορτίσουμε προοδευτικά την ΛΚΤ ώστε να αναπτύξουμε την ανοχή - αντοχή του ιστού σε συγκεκριμένα φορτία λειτουργίας (π.χ. αθλητικές δραστηριότητες, τρέξιμο κτλ.)

ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Θεράπευσε τις αιτίες όχι μόνο τα συμπτώματα

Η αποκατάσταση μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις

 

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: Ανακούφιση από το πόνο

Μείωση του πόνου και του ερεθισμού χωρίς να θυσιάσουμε ανοχή - αντοχή του ιστού στην φόρτιση. Σε αυτήν την φάση εφαρμόζουμε εξειδικευμένες τεχνικές και χειρισμούς Manual therapy, adjustment για την μείωση του πόνου και την διόρθωση τηςτυχών λανθασμένης ή μειωμένης κίνησης της περιοχής.

1ο Στάδιο

- Διόρθωση λανθασμένης εμβιομηχανικής της περιοχής

- Βελτίωση και αποκατάσταση λανθασμένων κινητικών προτύπων που δίνουν επιπλέον φόρτιση στην ταινία.

- Επανεκπαίδευση συγκεκριμένων μυών που πιθανών είναι σε αναστολή η σε αδυναμία.

- Μείωση /παύση του τρεξίματος

- Περπάτημα στο διάδρομο σε ανηφόρα

- Ενδυνάμωση απαγωγών του ισχίου

- Εναλλακτικά ποδηλασία με χαμηλωμένη την σέλα.

- Thomas excercise

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Φάση φόρτισης του ιστού

Σε αυτή την φάση εξελίσσουμε και προσθέτουμε ασκήσεις φορτίζοντας το σχετικό μυϊκό σύστημα και την ΛΚΤ, τόσο έκκεντρα αλλά και με ομόκεντρες συστολές των ιστών.

2ο Στάδιο

- Heavy, slow, resistance exercise training (HSR), Spit squat

- Περπάτημα σε διάδρομο σε ανηφόρα

3ο Στάδιο

- Πλειομετρική προπόνηση

- Heavy, slow, resistance exercise training (HSR)

- Περπάτημα σε διάδρομο σε ανηφόρα

4ο Στάδιο

- Επιστροφή στο τρέξιμο με ασκήσεις επανεκπαίδευσης βάδισης αν χρειαστεί.

- HSR training

5ο Στάδιο

- Επιστροφή σιγά σιγά σε downhill training and trail training

- HSR training.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

1. Είναι σημαντικό ο δρομέας να βλέπει το πρόγραμμα επιστροφής στο τρέξιμο από την μία φάση στην επόμενη σαν μια άλλη μορφή φόρτισης άσκησης. Εάν ο δρομέας βλέπει το τρέξιμο ως μέσο για να αποκτήσει φυσική κατάσταση, συχνά θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία επιστροφής στο τρέξιμο και θα κάνει πάρα πολύ τρέξιμο - προπόνηση πολύ σύντομα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

2. Οι κατηφόρες και το τρέξιμο σε στενά μονοπάτια πρέπει απολύτως να αποφεύγονται στα αρχικά στάδια

 

3. Οι τροποποιήσεις στη βάδιση πρέπει να αφορούν την τρέχουσα βιομηχανική που είναι συγκεκριμένη για τον δρομέα που αντιμετωπίζετε

4. Στο τελικό στάδιο, ο δρομέας θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο της προπόνησης με προοδευτικό τρόπο. Κατάβαση και τρέξιμο στο μονοπάτι προστίθενται σταδιακά. Το τρέξιμο στο μονοπάτι η ή κατάβαση πρέπει αρχικά να γίνονται ξεχωριστά σαν μεμονωμένη προπόνηση την μέρα και όχι να ενσωματώνει σαν μια ολοκληρωμένη προπόνηση.

Οι υψηλές απαιτήσεις σε λειτουργία που βιώνουν οι δρομείς και με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ΛΚΤ, μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε πλέον μια ποιο ενεργητική προσέγγιση αποκατάστασης για τον πόνο στην ΛΚΤ σε σχέση με το παρελθόν. (foam roller, Stretching, και διάφορα ορθοπτικά μέσα όπως νάρθηκες κτλ. όπου όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες έρευνες έχουν προσωρινά και φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα). Με την μείωση τον φορτίων να έχει νόημα στην αρχική φάση της αποκατάστασης όπου υπάρχει ο πόνος, στα επόμενα στάδια έχει μεγάλη σημασία για τον αθλητή αλλά και τον θεραπευτή να σχεδίασή ένα πρόγραμμα που θα αποσκοπεί στην πλήρη λειτουργική ικανότητα της ΛΚΤ και του δρομέα μέσω μιας προοδευτικής προσέγγισης υπερφόρτωσης των ιστών.