Είναι οι δρομείς υπεραποστάσεων πιο δυνατοί ψυχικά;

 Runbeat Team   10:06 29-01-2021  

Είναι οι δρομείς υπεραποστάσεων πιο δυνατοί ψυχικά;


Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Hartpury της Μ. Βρετανίας έθεσε το ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με το αν οι ελίτ αθλητές που αγωνίζονται σε υπεραποστάσεις έχουν υψηλότερα ψυχικά αποθέματα και καταφέρνουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή σε αντίξοες συνθήκες συγκριτικά με ελίτ αθλητές άλλων αθλημάτων.

Η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας Geoff  Lovell, υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας επιτρέπουν στους ελίτ αθλητές υπερμαραθωνίου να ολοκληρώσουν αποστάσεις αγώνων άνω των 100 χιλιομέτρων, ενώ υποφέρουν από υπερβολικό πόνο και στρες στο σώμα τους.

Ο καθηγητής Lovell και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν δεδομένα από 56 ελίτ αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα 100 μιλίων Trail της Hawaiian Ultra Running Team (HURT100).

Αυτοί οι αθλητές συμπλήρωσαν δύο ευρέως αναγνωρισμένες μετρήσεις της αθλητικής βιομηχανίας .Το ερωτηματολόγιο ψυχικής ανθεκτικότητας (SMTQ) και την αυτοαξιολόγηση της αθλητικής αντοχής τους (ESSES), για να υποστηρίξουν την έρευνα.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα;

«Έχει οριστεί ως μια προσωπική ικανότητα να παράγει κανείς σταθερά υψηλά επίπεδα απόδοσης παρά τις καθημερινές προκλήσεις και το στρες καθώς και σημαντικές αντιξοότητες», εξηγεί ο καθηγητής Lovell. Προηγούμενη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ψυχική αντοχή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία στις πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το τένις, το χόκεϊ,, το κρίκετ και το ράγκμπι.

Ωστόσο η νέα έρευνα παρείχε νέα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι οι δρομείς υπερμαραθωνίου καταγράφουν σημαντικά υψηλότερα αποθέματα ψυχικής αντοχής συγκριτικά με άλλα αθλήματα.

Το όριο "σκληρότητας" για να ξεκινήσετε

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, έδειξε ότι οι αθλητές έπρεπε να φτάσουν σε ένα κατώφλι ψυχικής σκληρότητας για να μπορούν να εκπαιδεύονται και να ανταγωνίζονται σε επίπεδο ελίτ υπερμαραθωνοδρόμων.

Ως εκ τούτου, οι αθλητές που επιθυμούν να προχωρήσουν για να αγωνιστούν στα υψηλότερα επίπεδα του αθλήματος μπορεί να επωφεληθούν από ψυχολογικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την ψυχική τους αντοχή.

Ο καθηγητής Lovell εξηγεί ότι, «Η εκπαίδευση ψυχολογικών δεξιοτήτων που επικεντρώνεται στην αύξηση της ψυχικής αντοχής και της αυτο-αποτελεσματικότητας θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της πιθανότητας ενός αθλητή να προχωρήσει στην υψηλότερη κατηγορία απόδοσης υπερμαραθωνίου.

Σκληρότερος δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερος

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι οι ελίτ αθλητές με υψηλότερα επίπεδα ψυχικής σκληρότητας είχαν κατ 'ανάγκη καλύτερη απόδοση στον αγώνα, όσον αφορά τον χρόνο τερματισμού ή τη θέση του αγώνα, από εκείνους τους δρομείς που θεωρούνταν ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής σκληρότητας.

Επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές, άλλοι παράγοντες εκτός από την ψυχική σκληρότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδραση της απόδοσης του αγώνα, όπως οι συνθήκες του αγώνα και η εν γένει αθλητική ικανότητα

 Τα ερωτήματα

Τελικά ο υπερμαραθωνοδρόμος είναι ψυχικά πιο σκληρός από έναν δρομέα 800 μέτρων ή μήπως είναι λιγότερο προικισμένοι γενετικά και για να αντισταθμήσουν τη διαφορά χρειάζεται να τρέξουν περισσότερο και άρα να τραβήξουν και το ενδιαφέρον όχι βάσει της επίδοσης αλλά βάσει της διανυθείσας απόστασης ;

Eίναι γεγονός ότι η είσοδος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης από μόνη της δεν θα σας κάνει έναν ελίτ υπερμαραθωνοδρόμο. Επιπροσθέτως θα πρέπει να απαντήσει κανείς αν μπαίνει σε έναν τέτοιο αγώνα επειδή είναι σκληρός ψυχικά ή μήπως αναπτύσσει αυτήν την ικανότητα μέσα από τις συμμετοχές του στις υπεραποστάσεις;

Πάντως η μελέτη των Βρετανών δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της ψυχικής σκληρότητας και της απόδοσης κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αναμφίβολα οι υπεραποστάσεις απαιτούν ψυχική αντοχή, αλλά και επίγνωση  σε αυτό που περνάει το σώμα σας.

Πολλοί υπερμαραθωνοδρόμοι αγνοούν τα προειδοποιητικά μηνύματα στο πρώτο μισό ενός ultra-marathon με αποτέλεσμα να υποφέρουν για να ολοκληρώσουν το δεύτερο μισό του αγώνα. Σε αυτό το σημείο είναι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη ψυχική σκληρότητα για να το ξεπεράσουν μέχρι το τέλος και αυτό δεν σχετίζεται με την επίδοση και τη θέση κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά με την ενεργοποίηση των ψυχικών αντανακλαστικών που θα σας κρατήσουν όρθιο έως τη γραμμή του τερματισμού.