Εξαιρετικές επιδόσεις με πολλά ατομικά ρεκόρ στην Καρλσρούη

 Runbeat Team   10:46 28-01-2023  

Εξαιρετικές επιδόσεις με πολλά ατομικά ρεκόρ στην Καρλσρούη


Με εξαιρετικό τρόπο άνοιξε η σεζόν στον κλειστό στίβο για την Dina Asher-Smith καθώς έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρώτο «χρυσό» μίτινγκ κλειστού στίβου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ισοφαρίζοντας το μακροχρόνιο ρεκόρ συνάντησης  στα 60 μέτρα χθες Παρασκευή 27/1. Στον ίδιο αγώνα που ο Εμμανουήλ Καραλής σημείωσε ατομικό ρεκόρ κατακτώντας την 3η θέση στο επί κοντώ (δες λεπτομέρειες ΕΔΩ).

 

Στα 60μ. γυναικών, η Dina Asher-Smith μπήκε στην εκκίνηση του τελικού με υψηλές προσδοκίες τις οποίες και επιβεβαίωσε. Παρότι η Ewa Swoboda είχε καλύτερη εκκίνηση, η Asher-Smith γρήγορα την ξεπέρασε και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω τερματίζοντας με το εκπληκτικό 7.04. Έτσι όχι μόνο ισοφάρισε το ρεκόρ συνάντησης που σημείωσε πριν από 27 χρόνια (!) η Irina Privalova, αλλά αφαίρεσε και 0.02 από το βρετανικό ρεκόρ σημειώνοντας την 10η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Η Swoboda τερμάτισε δεύτερη με χρόνο 7.09  και τρίτη ήταν η Mujinga Kambundji με 7.11.

Φοβερός αγώνας στα 3000μ. γυναικών

Παρότι είναι νωρίς ακόμα υπήρξαν αρκετά καλές επιδώσεις, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα 3.000μ. γυναικών, όπου αγωνίστηκαν ορισμένες από τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Μεγάλο φαβορί ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου, Lemlem Hailu, όμως στην κούρσα ηγήθηκε η παγκόσμια πρωταθλήτρια U20 στα 5000μ. του 2021, η Mizan Alem, η οποία πέρασε τα 2.000μ. σε 5:53.11. Δεύτερη σ’ εκείνο το σημείο ήταν η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια, Dawit Seyaum,  βρισκόταν στη δεύτερη θέση και η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια στα στιπλ, Werkuha Getachew, ήταν τρίτη. Η Hailu άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς και δύο γύρους πριν το τέλος πήρε το προβάδισμα, όμως και η Getachew ακολουθούσε από κοντά και μάλιστα έκανε κίνηση να περάσει στον τελευταίο γύρο χωρίς να τα καταφέρει. Τελικά η Hailu ήταν νικήτρια τερματίζοντας σε 8:37.55, ενώ δεύτερη ήταν η Getachew's με 8:37.98 που αποτελεί και ατομικό της ρεκόρ.

Οι Seyaum (8:39.20) και Alem (8:39.79) ακολούθησαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Ο 17χρονος Abdisa Fayisa έκανε τη μεγάλη έκπληξη στα 3.000μ. ανδρών. Κάνοντας έναν πολύ έξυπνο αγώνα ο νεαρός πήρε μία σπουδαία νίκη. Άφησε τους αντιπάλους του να κάνουν τη δύσκολη δουλειά και «χτύπησε» όταν έπρεπε. Ο Γερμανός Mohamed Abdilaahi ηγούνταν περνώντας τα 2.000μ. σε  5:08.25, ενώ ακολουθούσε ο Σέρβος Elzan Bibic.

Ο Βέλγος Robin Hendrix έκανε αισθητή την παρουσία του λίγο αργότερα, όμως ο Fayisa και ο Αιθίοπας Adisu Girma ήταν πάντα καλά τοποθετημένοι. Ο Hendrix  ανέβασε ρυθμό μόλις άκουσε το καμπανάκι του τελευταίου γύρου κι ενώ ένιωθε ότι η νίκη πλησιάζει είδε τον νεαρό Fayisa να τον πλησιάζει και τελικά να τον περνά στο νήμα σημειώνοντας χρόνο 7:40.35 που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στον κόσμο από 17χρονο και παράλληλα είναι ο ταχύτερος χρόνος που έχει σημειωθεί κατά τη φετινή σεζόν στον κόσμο.

Ο Hendrix ήταν δεύτερος με 7:40.53 που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και τρίτος ήταν ο Girma με 7:41.53.

Στα 800μ. γυναικών η Freweyni Hailu από την Αιθιοπία μπήκε καλά στον αγώνα και οδηγούσε στα πρώτα 600μ. Κάπου εκεί ανέβασε ταχύτητα η Anita Horvat, η οποία στην τελική ευθεία έκανε εκπληκτικό σπριντ παίρνοντας τη νίκη κυριολεκτικά στο νήμα με χρόνο 2:00,44, μόλις 0.02 μπροστά από την Hailu. Και οι δύο αθλήτριες σημείωσαν ατομικό ρεκόρ κλειστού στίβου και ανέβηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας κλειστού στίβου για το 2023. Η Ελβετία Lore Hoffman  ήταν τρίτη με 2:01.40.

Με ατομικό ρεκόρ κλειστού στίβου ήταν νικητής στα 1500μ. και ο Βρετανός George Mills που τερμάτισε σε 3:35.88. Πολύ πιο πίσω τερμάτισε δεύτερος ο Πορτογάλος Isaac Nader (3:37.29).

Πειστικές νίκες για Povea και Vuleta

Τα φαβορί ήταν αυτά που επικράτησαν σχετικά εύκολα στα άλματα.

Η Κουβανή Liadagmis Povea ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν στο τριπλούν καθώς με ατομικό ρεκόρ και άλμα στα 14.64μ. πήρε τη νίκη στην Καρλσρούη αφήνοντας δεύτερη την συμπατριώτισσά της Leyanis Perez-Hernandez με 14.43μ.

Με το πρώτο της άλμα στον αγώνα του μήκους, η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου Ivana Vuleta έβαλε τέλος στις βλέψεις των υπολοίπων. Το άλμα μετρήθηκε στα 6.76μ. και της χάρισε την πρωτιά. Η Agate de Sousa ήταν δεύτερη με 6.66μ., μόλις τέσσερα εκατοστά μπροστά από τη Γερμανίδα Maryse Luzolo που ήταν τρίτη.

Από εκεί και πέρα, το νικηφόρο σερί της Chase Ealey έλαβε τέλος στη σφαιροβολία γυναικών.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια δυσκολεύτηκε να βρει τον ρυθμό της και τερμάτισε έκτη με καλύτερη βολή στα 18.61μ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου, Auriol Dongmo με καλύτερη βολή στα 18.90μ. κατέκτησε την πρωτιά με την Καναδή Sarah Mitton να ακολουθεί με διαφορά δύο εκατοστών.

Το πιο συγκλονιστικό φινάλε της βραδιάς έγινε στα 60μ. εμπ. των ανδρών όπου νικητής αναδείχτηκε ο Enrique Llopis με 7.57, δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον Asier Martinez.

Τέλος στα 400μ. των ανδρών νικητής ήταν ο Δανός Benjamin Lobo Vedel με 46.45 αφήνοντας δεύτερο τον Ισπανό Oscar Husillos (46.63).