Mόλις 1.140 δολάρια για οικονομική στήριξη στον Κipchoge και σε 7 ακόμη Κενυάτες παγκόσμιας κλάσης

 Runbeat Team   14:28 09-03-2021  

Mόλις 1.140 δολάρια για οικονομική στήριξη στον Κipchoge και σε 7 ακόμη Κενυάτες παγκόσμιας κλάσης


Είναι γνωστό πως οι αθλητές των χωρών της Αφρικής δεν προετοιμάζονται και στις ιδανικές συνθήκες ή αν θέλετε καλύτερα, δεν έχουν τις ανέσεις άλλων χωρών. Δυστυχώς για εκείνους, είναι πολύ δύσκολο για τις πατρίδες τους να τους παρέχουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια, ειδικά ενόψει σημαντικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει το τρομερό οικονομικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου είναι εκείνο της Κένυας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κένυας αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά με 125.000 σελίνια Κένυας το κάθε ένα από τα 8 μέλη της αποστολής που θα τρέξει στον Μαραθώνιο στο Τόκιο. Τα 125.000 σελίνια Κένυας ισούνται με 1.140 δολάρια ή αλλιώς περίπου 960 ευρώ, δείχνοντας την μεγάλη οικονομική διαφορά που υπάρχει. Όπως καταλαβαίνουμε, το ποσό που δίνεται ως βοήθεια στους αθλητές είναι απίστευτα χαμηλό για να καταφέρει να καλύψει όλα τα έξοδά του, από τις προπονήσεις μέχρι οτιδήποτε άλλο προκύψει.

Η Κένυα έχει μερικούς από τους κορυφαίους δρομείς μεγάλων αποστάσεων του κόσμου, με την αποστολή της να περιλαμβάνεται από τον νικητή του Ολυμπιακού Μαραθωνίου στο Ρίο, Eliud Kipchoge, τον τρίτο στον κόσμο για το 2019 Amos Kipruto, τον πρωταθλητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης Lawrence Cherono, αλλά και τον Vincent Kipchumba, που κατέκτησε πέρυσι τη δεύτερη θέση στον Μαραθώνιο στο Λονδίνο. Εκτός από το γεμάτο αστέρια ρόστερ των ανδρών, υπάρχει και η αποστολή των γυναικών, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε ονόματα. Η Brigid Kosgei, που είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ σε Μαραθώνιο γυναικών, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαραθωνίου Ruth Chepngetich, η Ολυμπιονίκης στα 5.000 μέτρα Vivian Cheruiyot, αλλά και η κάτοχος του ρεκόρ ημιμαραθωνίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, Peres Jepchirchir.

Όπως είπε ο General Manager της Team Kenya για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Barnaba Korir, η αποστολή περιμένει κι άλλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση. Σχολίασε πως εκτός από τους αθλητές, χρειάζονται χρήματα και για τους προπονητές, αφού είναι κάτι το απαραίτητο για την επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Barnaba Korir, που παρέδωσε τις επιταγές στους αθλητές, είπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε και η ομάδα χρειάζεται κίνητρα. Όσο περιμένουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κένυας αποφάσισε να στηρίξει την ομάδα με κάτι μικρό, επειδή ο χρόνος περνάει και πρέπει να προετοιμαστούμε κάπως. Ψάχνουμε επίσης χρήματα για να υποστηρίξουμε τους προπονητές που θα χειριστούν την ομάδα έτσι ώστε να συνεργαστούν για να φέρουν καλά αποτελέσματα με τους αθλητές».