Ο αθλητισμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη

 Runbeat Team   16:58 01-04-2022  

Ο αθλητισμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη


Το Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις που προκαλούν άνοια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει κάποια λύση στο πρόβλημα, μία θεραπεία η οποία θα βελτιώσει τη ζωή των ατόμων που πάσχουν, συνεπώς είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση και σημασία στην πρόληψη, όσο είναι ακόμα «νωρίς».

 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, τα άτομα που έχουν καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να «χτυπηθούν» από Αλτσχάιμερ και άλλες παρόμοιες παθήσεις. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Academy of Neurology εξέτασε 649.605 άτομα τα οποία είχαν ολοκληρώσει μία συνεδρία με τρέξιμο σε διάδρομο.





Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολύ ενθαρρυντικά για τα άτομα που αθλούνται τακτικά, καθώς αποδείχθηκε ότι τα άτομα με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ή άνοια στο μέλλον. Παρότι οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν γιατί όσα άτομα έχουν καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, αυτό ενισχύει περεταίρω τα οφέλη που έχει η σωματική άσκηση.

Μία ιστορία που αξίζει να θυμηθούμε πάντως, είναι εκείνη που σας είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα, με τον 62χρονο John Lambert να τρέχει μόνο σε διάδρομο λόγω απώλειας μνήμης.