Οι μεγάλες δρομικές διοργανώσεις επέστρεψαν!

 Πάνος Κατσαρός   21:00 27-09-2021  

Οι μεγάλες δρομικές διοργανώσεις επέστρεψαν!


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες ο μαραθώνιος του Βερολίνου, εκεί όπου παρότι δεν είχαμε το παγκόσμιο ρεκόρ που μπορεί πολλοί να περίμεναν, είχαμε κάτι άλλο το οποίο περίμενε ολόκληρη η δρομική κοινότητα παγκοσμίως: Την επιστροφή των major μαραθωνίων με μεγάλο αριθμό συμμετοχών.

 

Η διοργάνωση του μαραθωνίου στο Βερολίνο δεν ήταν σημαντική μόνο στο αθλητικό και αγωνιστικό κομμάτι, αλλά σε πολλά περισσότερα, καθώς έγινε με πάνω από 25.000 συμμετοχές δρομέων, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην εποχή της πανδημίας σε major μαραθώνιο. Ο αγώνας της Γερμανικής πρωτεύουσας ήταν ο πρώτος από τους majors για το 2021, που φέτος θα γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία όλοι μαζί σε κοντινές ημερομηνίες το φθινόπωρο.

Εκτός από τον αγώνα στο Βερολίνο, οι μεγάλες διοργανώσεις δείχνουν πως έχουν επιστρέψει για τα… καλά και με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα γίνονται όλο και περισσότεροι αγώνες. Ένα παράδειγμα εκτός μεγάλων αγώνων είναι η διοργάνωση του Great Manchester Run που έγινε με χιλιάδες δρομείς στην Αγγλία την Κυριακή, ενώ και στην Ελλάδα οι αγώνες που όλοι έχουμε συνηθίσει και αγαπήσει επιστρέφουν. Πρόσφατα έγινε ο 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας, ενώ με επίσης μεγάλη επιτυχία έχουν κάνει «comeback» και οι αγώνες του Run Greece με πολλές συμμετοχές και καλές επιδόσεις σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα.

 

Τα προβλήματα με τον κορωνοϊό δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς σε καμία περίπτωση, καθώς λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε το Run Greece της Καστοριάς και θα γίνουν την ίδια μέρα ο Ημιμαραθώνιος και ο Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης, όμως όλες οι πρόσφατες διοργανώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τις επόμενες του 2021. Με παρόμοια υγειονομικά πρωτόκολλα με τον μαραθώνιο του Βερολίνου θα γίνουν και οι υπόλοιποι 4 major μαραθώνιοι (+ ένας που θα γίνει virtual), αλλά και οι μεγάλοι αγώνες στην Ελλάδα, όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας που πλησιάζει.

Η επιστροφή των μεγάλων δρομικών διοργανώσεων είναι γεγονός και όσο περνάει ο καιρός αναμένεται να επιστρέψουμε στην επιθυμητή «κανονικότητα».